Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Κυριακή 13 Μαΐου 2007

ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ

Όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες για το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση λεηλασίας τους. «Νόμιμα» ή παράνομα, με «διαφάνεια» ή «κάτω από το τραπέζι», αδέξια ή δεξιοτεχνικά, πρώην και νυν κυβερνώντες φουσκώνουν με τα αποθεματικά των ταμείων τις τσέπες διάφορων απατεώνων-μιζαδόρων και τους λογαριασμούς επώνυμων αρπακτικών επιχειρηματιών- χρηματιστών –τραπεζιτών.

Η ληστεία έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά με αυτουργό το ίδιο το κράτος που χρησιμοποιούσε τα αποθεματικά των ταμείων άτοκα και τα διοχέτευε σε διάφορες επιχειρήσεις- κεφάλαια που δεν επιστράφηκαν ποτέ, τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια- καθώς και για την κάλυψη κρατικών εξόδων ακόμα και για ρουσφετολογικές δουλειές. Με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να αδειάζουν και για να καλύψουν τις ανάγκες τους δανείζονταν με υψηλά επιτόκια που έφταναν ακόμα και στο 20%(!!). Αυτά είναι «νόμιμα». Όπως «νόμιμα» το 23% των αποθεματικών τζογαρίστηκε στο χρηματιστήριο και η περιουσία των ταμείων μόνο την περίοδο 1999-2002 έγινε μικρότερη κατά 3,5δισ€. «Νόμιμα» το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πούλησε στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα οικόπεδο του άλλου ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων του ΜΤΠΥ. Τι κι αν η αξία του ήταν 30 δις, η κυβέρνηση άλλαξε τις αντικειμενικές της περιοχής, έγινε η αγορά στα 8 δις και κατόπιν επανέφερε τις αντικειμενικές. Ποιο σκάνδαλο ;

Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια στις αγοραπωλησίες είναι το προπέτασμα καπνού για να μη φαίνεται ότι απώτερος στόχος τους είναι να συνεχιστεί η λεηλασία των αποθεματικών των εργαζομένων, για την ενίσχυση των χρηματαγορών με νέα κεφάλαια. Είναι το άλλοθι που θέλει να διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση νομιμοποιώντας τη στη συνείδηση των εργαζομένων.

Ας εξαγγέλλουν με στόμφο τα περί διαφάνειας και «μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» . Και διάφανα να γίνονται όλα (που δε γίνεται) οι «άπληστοι χρηματιστές» θα παραμείνουν άπληστοι γιατί η ύπαρξή τους συνδέεται με το κέρδος. Οι διοικήσεις των ταμείων θα παραμείνουν «ανίδεες» και θα ενοχοποιούνται για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους. Και καλά οι διάφοροι γαλαζοπράσινοι κομματικοί, οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εργαζομένων(;;). Μαζί καθεστωτικοί και «ταξικοί» να κάθονται να ακούν τους διάφορους Πρινιωτάκηδες. Όσο για τις εισαγγελικές διώξεις, αποτελούν το «κλείσιμο» της υπόθεσης. «Θα μπει το μαχαίρι στο κόκαλο» για να συνεχίσουν να κρατούν «πιρούνι για τα φιλέτα».

Και όλοι αυτοί που ληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία καλούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εκεί που μας κλέψανε τον γάιδαρο, μας ζητούν και το σαμάρι.

Ληστεύουν τα ταμεία των ασφαλισμένων για πολλές δεκαετίες και στη συνέχεια δηλώνουν ξεδιάντροπα πως τα ταμεία θα καταρρεύσουν, αφού εκεί βρίσκεται μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και όσο πιο πολλά ληστεύουν τόσο περισσότερο αυξάνουν τους εκβιασμούς και τις απειλές για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και παραπέρα μείωση των συντάξεων. Να αποδεχτούν σε τελική ανάλυση την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την είσοδό τους στον κοινωνικό μεσαίωνα.
Θα το πούμε ξανά. ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑΜΕΙΩΝ. Είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων με τις πλάτες τις συνδικαλιστικής ηγεσίας η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει πως οι ανατροπές που προωθήθηκαν και προωθούνται στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι προϊόν οικονομικού «προβλήματος των ταμείων» και όχι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα που αφορά την παραπέρα επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Αποπροσανατολίζει την πάλη των εργαζόμενων η θέση της «αδυναμίας» των ταμείων να δώσουν συντάξεις. Όταν δόθηκαν οι πρώτες συντάξεις υπήρχαν στην ουσία ασφαλιστικά ταμεία; Τι ήταν αυτό που ανάγκασε το σύστημα να τις δώσει; Ήταν ή όχι οι διεκδικήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων; Ξεχνιέται σκόπιμα πως όταν δόθηκαν οι συντάξεις, όταν σε μια ολόκληρη πορεία αγώνων κατακτήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα, δεν ήταν επειδή υπήρχαν γενικώς χρήματα στο κράτος αλλά επειδή το δικαίωμα αυτό ακριβώς κατακτήθηκε με αγώνες.

Συνεπώς, το πώς και το από πού θα βρεθούν τα χρήματα των ταμείων δεν είναι ζήτημα προτάσεων διαχείρισης και μελέτης, είναι ζήτημα αγώνα, αφενός, για να μην περάσει η επερχόμενη προσπάθεια ανατροπής του ασφαλιστικού και, αφετέρου, για να διευρυνθούν οι υπάρχουσες κατακτήσεις. Όσο για το αίτημα περί «αυτοδιαχείρισης των ταμείων» όσοι έχουν τέτοιες απόψεις οφείλουν να γνωρίζουν πως στον καπιταλισμό με καπιταλιστικό τρόπο αβγαταίνει το κεφάλαιο και σίγουρα σε βάρος του κόσμου της δουλειάς.

Το ζήτημα της σύνταξης (και όχι το πρόβλημα όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση) είναι μέγεθος πολιτικό και όχι ζήτημα προτάσεων για τη σωτηρία των ταμείων. Έχει σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων, με το βαθμό έντασης της ταξικής πάλης.

Οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκροτήσουν την πάλη τους στην κατεύθυνση να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, υπερασπίζοντας το μόχθο και τη ζωή τους. Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα ενισχύσει την αγωνιστική κατεύθυνση στο εργατικό κίνημα, θα αποτελέσει όρο για τη διεύρυνση των σημερινών δικαιωμάτων και καταχτήσεων.

Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη -το αποδείξαμε και στη περίπτωση των μέτρων Γιαννίτση- να βάλουμε φραγμό στην επιχείρηση ξεριζώματος των δικαιωμάτων μας.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ για

· Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ –ΠΑΣΟΚ
· Καμιά αύξηση ορίων ηλικίας καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
· Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις
· Όχι στο τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο
· Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα
· Πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλους
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 15/5/07

Δεν υπάρχουν σχόλια: