Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Τροπολογία Ράμμα: Προκλητική η στάση του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών θεωρούν προκλητική και υπονομευτική τη στάση του Δ.Σ. της ΔΟΕ που αρκείται σε μια στάση εργασίας για την αποτροπή ψήφισης της τροπολογίας Ράμμα για τα νηπιαγωγεία και σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ. Μάλιστα, έχει το θράσος να ορίσει τη στάση εργασίας μεταξύ 10:00-12:30 και 12:00-15:00, γεγονός που επιτρέπει μόνο σε ένα μικρό κομμάτι νηπιαγωγών να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας (δάσκαλοι και ειδικότητες) είναι πρακτικά αδύνατο να συμμετέχουν.
Το ΔΣ της ΔΟΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δε θέλει να κινητοποιήσει τη βάση του κλάδου απέναντι σε μια τόση επικίνδυνη εξέλιξη χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το ότι ο κόσμος δεν τραβάει. Αντίθετα, κωλυσιεργεί βγάζοντας έτσι κερδισμένη την κυβέρνηση. Από τη μέρα που η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει την ψήφισή της. Δεν μπήκε στον κόπο να ανοίξει κύκλο γενικών συνελεύσεων για να συζητηθεί το θέμα. Άφησε τους νηπιαγωγούς μόνους, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν πρωτοβουλίες βάσης, χωρίς ποτέ να τους στηρίξει. Αντίθετα, τους απομονώνει αφού με την τελευταία ανακοίνωση στέλνει το μήνυμα πως το θέμα δεν αφορά τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η τροπολογία Ράμμα ανοίγει το δρόμο για την απόσπαση του «αδύνατου κρίκου» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το χώρο της δημόσιας δωρεάν παροχής. Οι δήμοι και οι ιδιώτες καθίστανται «ίσοι πάροχοι» προσχολικής αγωγής, δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες εργασιακών σχέσεων μέσα στους νηπιαγωγούς, τους οποίους φέρνει σε αντιπαράθεση με τους νηπιοβρεφοκόμους και φορτώνει το κόστος λειτουργίας στους γονείς.
Το ΔΣ της ΔΟΕ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μας καλεί να παλέψουμε για δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και κάνει πως δε βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραχωρήσει «την υποχρεωτικότητα» αλλά με τους όρους της τροπολογία, δηλαδή σε δήμους και ιδιώτες. Η τροπολογία της κυβέρνησης είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από τους νηπιαγωγούς αλλά από όλο τον κλάδο, γιατί θίγει συνολικά τη δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως από χρόνια υπάρχουν σχέδια «αποκέντρωσης» (τροπολογία Σκανδαλίδη το ’95) για την εκπαίδευση. Όπως αποτρέψαμε την εφαρμογή τους μέχρι τώρα, μπορούμε και πρέπει να εμποδίσουμε την ψήφιση της τροπολογίας Ράμμα.
Επείγει:
  • Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις που θα συζητήσουν για την αντιδραστική τροπολογία.
  • Να παρθούν πρωτοβουλίες βάσης και συντονισμού της δράσης. Να γίνει ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονιών.
  • Tο Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.
· Κάτω τα χέρια από την δημόσια-δωρεάν προσχολική αγωγή! – Δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά!

· Να μην κατατεθεί και να αποσυρθεί η αντιδραστική τροπολογία που παραχωρεί την προσχολική αγωγή στους ιδιώτες και ανοίγει το δρόμο για την υπαγωγή στους δήμους!

· Περισσότερα νηπιαγωγεία – Μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση!

· Να γίνει υπόθεση συνολικά του κλάδου η απάντηση στην κυβερνητική επίθεση!
Να καταργηθούν οι νόμοι 2345/1995 και 2808/1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια: