Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ Να πάρουμε την υπόθεσή μας στα χέρια μας. Να σπάσουμε το κλίμα αδράνειας και υποταγής.
Να οργανώσουμε την αντίστασή μας με τα σωματεία όργανα αγώνα, αντίστασης και διεκδίκησης

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Να μονιμοποιηθούν ΟΛΟΙ οι αναπληρωτές

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

Κυριακή, 13 Μαΐου 2007

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ - ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όπως ταιριάζει σε μια κυβέρνηση που έχει στριμωχτεί από τα μεγάλα κινήματα στην εκπαίδευση (φοιτητές, εκπαιδευτικοί κλπ) που εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, στα «μουλωχτά», μέσω μιας τροπολογίας του γραμματέα του υπουργείου Ράμμα, δίνει το δικαίωμα σε δήμους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να ιδρύουν και να λειτουργούν νηπιαγωγεία!

Υποτίθεται ότι αυτό γίνεται για να αντιμετωπιστούν τα αρχικά προβλήματα από την θεσμοθέτηση του ενός χρόνου υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
Αποδεικνύεται ότι η δήθεν μοναδική υποχώρηση της κυβέρνησης στο απεργιακό κίνημα των δασκάλων-νηπιαγωγών που τόσο διατυμπανίστηκε από την κυβέρνηση, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να υπονομευτεί στην πράξη ο δημόσιος χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής.
Αποδεικνύεται ότι το χρόνιο αίτημα της ΔΟΕ και του κλάδου για δίχρονη δημόσια προσχολική αγωγή δεν εξασφαλίζει την προσχολική αγωγή και τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών γιατί η απάντηση στις αντιδραστικές πολιτικές των κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι μία θεσμική απάντηση όπως η τυπική καθιέρωση της προσχολικής αγωγής.
Η υποχρεωτικότητα της υπόλοιπης βασικής εκπαίδευσης (δημοτικό-γυμνάσιο) εμπόδισε μήπως το κλείσιμο, την υποβάθμιση και τις κακόφημες συμπτύξεις και συνενώσεις σχολείων; Το ζητούμενο δεν είναι μια θεσμική ρύθμιση.

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία νηπιαγωγείων, χώρων για την δημόσια-δωρεάν προσχολική αγωγή και οι διορισμοί νηπιαγωγών! Αλλιώς η υποχρεωτικότητα μπορεί να στραφεί (όπως τώρα) ενάντια στις χρόνιες διεκδικήσεις του κλάδου και στις πραγματικές ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας (των γονιών) σε σχέση με την προσχολική αγωγή.
Διόλου δεν είναι άσχετος ο ένας χρόνος υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με τους σχεδιασμούς για προδημοτική εκπαίδευση και σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Τυχαία η τροπολογία κάνει λόγο για «μαθήματα του νηπιαγωγείου»(!) αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθούν τα τμήματα νηπιαγωγείου των παιδικών σταθμών;


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Η απαράδεκτη τροπολογία προσπαθεί με τη γνωστή μέθοδο του «κόψε-ράψε» να καλύψει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την στενότητα χώρων και σχολικών κτιρίων (και μάλιστα όταν τόσοι νηπιαγωγοί παραμένουν αδιόριστοι). Όμως δεν περιορίζεται εκεί.

Πάει «μακρύτερα» έτσι ή αλλιώς:
  • Αναμειγνύει τους φορείς της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ιδιώτες, δήμοι και δημόσιο βρίσκονται στον ίδιο παρανομαστή. Όχι φυσικά στην κατεύθυνση μιας προσχολικής αγωγής δημόσιας και δωρεάν (είτε στους δήμους είτε στην πρωτοβάθμια) αλλά αναδεικνύοντας τους ιδιώτες, σε «ίσους πάροχους» και φέρνοντας σε αντιπαράθεση τα επαγγελματικά δικαιώματα νηπιαγωγών και νηπιοβρεφοκόμων.
  • Δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες εργασιακών σχέσεων μέσα στους νηπιαγωγούς. Διαφορετικούς νηπιαγωγούς. Η τροπολογία ορίζει ότι όσοι «θα προσληφτούν» (!)θα προσαρμοστούν στα «οικεία πλαίσια λειτουργίας» (εκπαιδευτικά λέει θα υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ, εργασιακά στους όρους του κάθε παιδικού σταθμού).
  • Φορτώνει το κόστος της λειτουργίας στους γονείς (ως γνωστό στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς οι γονείς πληρώνουν).
ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΟΥ «ΑΔΥΝΑΤΟΥ ΚΡΙΚΟΥ» ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΤΑΧΑ ΘΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!
Πράγμα εξάλλου που είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν (τροπολογία Σκανδαλίδη το ’95 με πρόσχημα την…αποκέντρωση). Η εισήγηση Ράμμα ξεκινάει επικαλούμενη αυτούς τους νόμους. Το νέο πρόγραμμα του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ προβλέπει παροχή προσχολικής φροντίδας από εκπαιδευμένες μητέρες! Ομολογουμένως πάει μακρύτερα!

Πρόκειται συνεπώς για πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από τους νηπιαγωγούς αλλά συνολικά από τον κλάδο;
Τι κάνει όμως δυο χρόνια τώρα η ηγεσία της ΔΟΕ όταν έχει σαφώς ενημερωθεί για τις προτάσεις του «αντιπολιτευόμενου»προέδρου της ΚΕΔΚΕ (ένωση δήμων και κοινοτήτων)για να αναλάβουν οι δήμοι κομμάτι της προσχολικής αγωγής; «Έχει θέση ο κλάδος μας» έλεγαν (υπονοώντας τη δίχρονη υποχρεωτική). Να τις χαίρονται!Με τη στάση εργασίας στις 10/5 που καλύπτει μόνο τα νηπιαγωγεία (είναι απαγορευτική η συμμετοχή των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας) η ηγεσία της ΔΟΕ αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να κινητοποιήσει τον κλάδο για να μην περάσει η τροπολογία αλλά κάνει τα πάντα για να τον διασπάσει.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επείγει η αντίθεση στην αντιδραστική τροπολογία να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου και όχι μόνο των νηπιαγωγών, ως πρόκληση που θίγει συνολικά τη δημόσια-δωρεάν παιδεία.
  • Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις που θα συζητήσουν για την αντιδραστική τροπολογία.
  • Το ΔΣ της ΔΟΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία ζητώντας την απόσυρση της.
  • Να διοργανωθεί με ευθύνη των εργασιακών συλλόγων καμπάνια ενημέρωσης και συζήτησης με τους γονείς πριν ξεκινήσουν οι πιέσεις και τα προβλήματα της περιόδου εγγραφών (που δεν αργεί) στα νηπιαγωγεία.
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ!ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
- ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!
- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
- ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ!
- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ 2345/1995 ΚΑΙ 2808/1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια: