Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Η εφαρμογή του ν.3475/06 (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ): Ρευστότητα και ανασφάλεια

Από πέρσι είχαμε κάνει γνωστή την άποψή μας πως ο νόμος ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ (3475/2006) αποτέλεσε μια αντιδραστική εξέλιξη, ένα ακόμα επιθετικό βήμα ταξικής κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, χτυπήματος εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αλλά και μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των μαθητών.
Όπως αναμενόταν, η δεύτερη σχολική χρονιά εφαρμογής του νόμου 3475/2006 που «αναβάθμισε» τα ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα για τους συναδέλφους της τεχνικής εκπαίδευσης. Προβλήματα που όπως όλα δείχνουν θα ενταθούν παραπέρα (ιδιαίτερα σε συναδέλφους ειδικοτήτων) την επόμενη χρονιά.
Είναι φανερό πως αυτό το ρευστό κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας δημιουργεί μια ψυχολογία ιδιότυπης ομηρίας σε πολλούς συναδέλφους κα αποτελεί το ιδανικό έδαφος για διοικητικές αυθαιρεσίες αλλά και εμπέδωση ενός καθεστώτος φόβου για το εργασιακό μας μέλλον. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρώτη φετινή επίσκεψη του προϊστάμενου του γραφείου Επαγγ.Εκπ. σε κάποια σχολεία συνοδεύτηκε από πολλές «προειδοποιήσεις» για συχνούς ελέγχους στα σχολεία (ελέγχους από το πώς «διασφαλίζεται η τάξη και η πειθαρχία» μέχρι και «στη συμπλήρωση των απουσιολογίων»!!). Ενδεικτικό, επίσης, είναι ότι στην τοποθέτησή του δεν επιβεβαίωσε τις περσινές δεσμεύσεις της προϊσταμένης του τμήματος ΤΕΕ και άλλων στελεχών του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες υποτίθεται ότι είχε γίνει λεπτομερής σχεδιασμός των αλλαγών και κανένας εκπαιδευτικός δεν επρόκειτο να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.
Να περάσει η πρωτοβουλία στη συλλογική δράση
Σε αυτό το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας είναι ανάγκη να δημιουργηθεί από τα κάτω ένα δίκτυο ενημέρωσης, συνεννόησης και πρωτοβουλιών που θα εμπλέξει ένα πλατύ δυναμικό συναδέλφων και θα προετοιμάσει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν με συλλογικό τρόπο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
  • Να μην αποδεχτούμε την απόπειρα μετατόπισης της ευθύνης στους συναδέλφους.
  • Για τα αδιέξοδα που παρουσιάζονται στην κοινωνία και την εκπαίδευση αποκλειστική ευθύνη έχει η κυρίαρχη πολιτική και οι εκφραστές της. Οι εργαζόμενοι είμαστε τα μόνιμα θύματα της πολιτικής αυτής.
  • Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από τα στελέχη της διοίκησης, που παροτρύνει σε «ατομικές λύσεις», ουσιαστικά εντείνει το καθεστώς αιχμαλωσίας και οι λύσεις που θα προκύψουν στο μέλλον γίνονται ακόμη δυσμενέστερες για όλους μας.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών καλούν το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ να οργανώσει μαζική παράσταση στα γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕΙΡΑΙΑ, όπου θα απαιτηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη διοίκηση για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.
Καλούμε το ΔΣ αλλά και τους συναδέλφους να στηρίξουν τη δημιουργία επιτροπών με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Να υπερασπιστούμε - να διεκδικήσουμε:
  • Καμιά θέση να μη χαθεί, κανένα εργασιακό δικαίωμα να μη θιγεί - Καμιά βλαπτική μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων (αλλαγή ωραρίου, μετακίνηση σε σχολείο μη όμορης περιοχής κλπ).
  • Όχι στην αναπλήρωση – Όχι στην ωρομισθία – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Να καταργηθεί ο νόμος ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, που επιτίθεται στα εργασιακά μας δικαιώματα, οδηγεί σε όξυνση των ταξικών φραγμών, συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Που προσπαθεί να συμφιλιώσει τη νεολαία με την πραγματικότητα του ευέλικτου εργάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: