Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Απόφαση (πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης) της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Πειραιά της 13ης Μαρτίου 2008*

ΟΛΟΙ στους δρόμους! ΟΛΟΙ στον αγώνα!
Μαζί με τους απεργούς σε ΔΕΗ, ΟΤΑ, Λιμάνια, Τράπεζες! Κοινός αγώνας
Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο να μην περάσει!

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επίθεσης φτάνει στην κορύφωση του. Επί μήνες η κυβέρ­νηση θόλωνε τα νερά. Έβαζε όλο τον προπα­γανδιστικό της μηχανισμό να μιλάει για "ήπιες αλλαγές". Καλλιεργούσε έδαφος εφησυχασμού και "κοινωνικού διαλόγου" με την ηγεσία των συνδικάτων. Ιδιαίτερα στις 15 Φλεβάρη, με την ομιλία του στην βουλή, ο Πρωθυπουργός επιχεί­ρησε να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και να ενισχύσει τη διάχυτη αίσθηση ότι δεν έρχεται και καμία σπουδαία αλλαγή. Μόλις όμως έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, αποκαλύφθηκε ότι ετοιμάζει μία καταιγίδα αντεργατικών, αντι­λαϊκών, αντιασφαλιστικών μέτρων, που θίγουν όλους τους ασφαλισμένους! Τα μέτρα χτυπούν τις γυναίκες, παλιούς, νέους και μελλοντικούς εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Δεν πρόκειται για μια κλαδική μάχη. Πρόκειται για μια κορυφαία ταξική, πολιτική μάχη. Από τη μία είναι το κεφάλαιο που επιτίθεται και από την άλλη οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη που υπερασπίζονται τις κατακτήσεις τους.
Μερίδα του τύπου ισχυρίζεται ότι τα μέτρα αφορούν μικρό μέρος του πληθυσμού. Θέλουν να αποπροσανατολίσουν και διασπάσουν τον κοινό αγώνα ώστε να περάσει το νομσχέδιο και να ανοίξει ο δρόμος και για χειρότερα.

Είναι ψέμα ότι τα μέτρα δε θίγουν τους εκπαι­δευτικούς και γενικά τους δημόσιους υπαλλή­λους. Αντίθετα, το χτύπημα είναι σημαντικό:
α) Οι συντάξεις των εκπαιδευτικών μειώνονται δραστικά! Από τον Ιανουάριο 2008 η κυρία σύνταξη άρχισε να μειώνεται, λό­γω του ν. Ρέππα. Επί μία δεκαετία θα μειώνεται σταδιακά ώστε να φθάσει στο 70% του μέσου ό­ρου της τελευταίας πενταετίας. Δηλαδή σταδια­κά η κυρία σύνταξη θα μειωθεί περίπου κατά 15%. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει συγχώνευση των 2 επικουρικών ταμείων. Το ΜΤΠΥ θα εξα­φανισθεί και η μία από τις δυο επικουρικές συ­ντάξεις θα χαθεί. Ουσιαστικά το νέο νομοσχέ­διο "κλέβει" μία ολόκληρη επικουρική σύνταξη! Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση του συνολικού ποσού της σύνταξης κατά 16%. Το συνολικό ύψος της σύνταξης των εκπαιδευτικών μειώνεται τελικά δυο φορές. Ο ν. Ρέππα μειώνει την κυρία σύνταξη σταδιακά κατά 15% και το νέο νομο­σχέδιο μειώνει την επικουρική κατά 16%!
β) Λεηλατούνται όσοι τολμήσουν να βγουν στη σύνταξη πριν την 35ετία. Για τις πρόωρες συντα­ξιοδοτήσεις η ετήσια μείωση είναι σήμερα 4,5%. Με το νέο νομοσχέδιο γίνεται 6%. Αν ένας ερ­γαζόμενος συνταξιοδοτηθεί 5 χρόνια νωρίτερα, τότε η σύνταξη του θα μειωθεί κατά... 30%!
γ) Πιέζονται όλοι να παραμείνουν στην εργασία τους περισσότερο από 35 χρόνια. Για κάθε χρό­νο παραμονής στην εργασία, άνω της 35ετίας, το νέο νομοσχέδιο δίνει αύξηση 3,3%. Δεδομένου ότι το ύψος της σύνταξης είναι ανεπαρκές για τις βιοποριστικές ανάγκες, πολλοί θα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την 35ετία.
δ) Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Θίγεται περίπου το 80% των μητέρων με ανήλικα παιδιά. Θα συνταξιοδοτη­θούν 5 χρόνια αργότερα!
ε) Περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες για πρόωρη συνταξιοδότηση. Καταργείται το δικαί­ωμα των εκπαιδευτικών να βγαίνουν στη σύντα­ξη μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας με μειωμένη σύνταξη (30/35).
στ) Δημιουργείται ταμείο δημοσίων υπαλλήλων. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία "ταμεί­ου δημοσίων υπαλλήλων" για την κυρία σύνταξη. Επιδιώκουν έτσι να ανοίξουν το δρόμο για το τζογάρισμα των εισφορών και να αρχίσουν πάλι τις γνωστές αλχημείες και τη χιλιοειπωμένη προ­παγάνδα για τα προβληματικά ταμεία.
Λογιστικές αλχημείες
Ένα νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κυ­βέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της συνδικαλι­στικής ηγεσίας για τον "κουμπαρά"! Προτείνει να χρησιμοποιείται μέρος των εσόδων από τις α­ποκρατικοποιήσεις για να χρηματοδοτηθεί το α­σφαλιστικό (πρόταση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ!). Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η αποδοχή από το συνδικαλιστικό κίνημα του ψεύ­τικου κυρίαρχου ισχυρισμού ότι δήθεν "υπάρχει λογιστικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό".
Το ζήτημα του α­σφαλιστικού δεν είναι λογιστικό αλλά πολιτικό. Εκφράζει την απόφαση του κεφαλαίου να ξε­μπερδεύει με κατακτήσεις δεκαετιών των εργα­ζομένων σε σχέση με την περίθαλψη και τις συ­ντάξεις. Η κατεύθυνση αυτή υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ανε­ξάρτητα από την οικονομική τους υπόσταση.
Δείχνει, επίσης, πόσο επικίνδυνη είναι η προ­σπάθεια μετατροπής του κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης των εργαζομένων σε φόρουμ συνδιαλλαγής και κατάθεσης "εποικοδομητικών" προτάσεων στον ταξικό αντίπαλο.
Δυναμώνει η αντίστασηΟι δυο επιτυχημένες γενικές απεργίες (στις 12 Δεκέμβρη και 13 Φλεβάρη) και οι μαζικές απερ­γιακές διαδηλώσεις που τις συνόδευσαν έδειξαν πως υπάρχουν μεγάλα αγωνιστικά αποθέματα. Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, δήμους, Τράπεζα της Ελλάδας και λιμάνια κλιμακώνουν καθημερινά την αντίσταση τους.
Κοινός αγώνας με όλους τους εργαζόμενους!Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώ­που, θα ακολουθήσει δεύτερο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των υπαλλήλων του δημοσίου. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων. Για αυτό θα καταθέσει διαδοχικά δυο νομοσχέδια, με διαφορά λίγων μηνών.
Αν το πρώτο νομοσχέδιο ψηφισθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις τους επόμενους μήνες με νέα εξειδικευμένα νομοσχέδια για τους δημόσιους υπάλληλους. Αν όμως το μαζικό κίνημα υποχρεώσει την κυβέρνηση να το απο­σύρει, τότε θα σταματήσει κάθε επόμενο βήμα της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιασφαλιστική επίθεση. Ταυτόχρονα θα ανοίξει και ο δρόμος για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και για την κατάργηση των νόμων Σιούφα - Ρέππα.

Όλοι στον αγώνα αταλάντευτα

• Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
• Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!
• Όλοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις!

Πρόγραμμα δράσης:

– 48ωρη απεργία 19 - 20 Μάρτη και νέες γενικές συνελεύσεις στις 20 Μάρτη για κλιμάκωση (η πρόταση της ΟΛΜΕ να μην είναι κάτω από 48ωρη απεργία)
– Εξουσιοδοτείται ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ στη συνέλευση των προέδρων στις 15 / 3 να ψηφίσει, εφόσον υπάρξει, αγωνιστική πρόταση που θα υπερβαίνει τη 48ωρη
– Συνάντηση Επιτροπής Αγώνα στα γραφεία της ΕΛΜΕ την Παρασκευή 14 Μάρτη, στις 5 μ.μ.
– Εξορμήσεις της Επιτροπής Αγώνα στα σχολεία όλες τις επόμενες μέρες

_____________________________________________
* Πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: