Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Να προετοιμαστούμε άμεσα για απεργιακούς αγώνες!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η πρωτοφανής επίθεση σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις στη βάση της κοινωνίας. Τα λαϊκά στρώματα στενάζουν σε μια καθημερινότητα ακρίβειας, λιτότητας και ανεργίας ενώ ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που διαθέτει το σύστημα προσπαθεί ουσιαστικά να βγάλει εκτός νόμου όποιον αντιστέκεται.

Το σύστημα και η κυβέρνησή του κάνουν απανωτές μαζικές επιχειρήσεις αναδιανομής του πλούτου κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους και τους (λίγους) πλούσιους πλουσιότερους. Δεν έφτανε η ακρίβεια και η λιτότητα, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα φοροεπιδρομή σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Ο μήνας, πια, βγαίνει δύσκολα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Ενώ η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού διαλύει και τα τελευταία ιδεολογήματα – απάτες που χρησιμοποιούσε η κυρίαρχη αστική τάξη.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές -μέσω των εγκληματικών τυχοδιωκτισμών τους και στον Καύκασο- παίρνουν την πρωτοβουλία για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε επικίνδυνο επίπεδο. Οι ανταγωνισμοί αυτοί είναι εντελώς ενάντια στα συμφέροντα των λαών του κόσμου, οι οποίοι πρέπει να είναι έξω από τη λογική επιλογής ιμπεριαλιστή-«προστάτη».

Στην εκπαίδευση εντείνεται τόσο η έφοδος σε οποιαδήποτε έννοια δημόσιας δωρεάν παιδείας έχει διασωθεί όσο και η χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών του κλάδου:
  • Η κυβέρνηση παρέκαμψε (όπως απειλούσε) το άρθρο 16 -που δεν μπόρεσε να καταργήσει- αναγνωρίζοντας τα ΚΕΣ – την ίδια στιγμή που μείωσε τους εισακτέους και χιλιάδες θέσεις στην τριτοβάθμια έμειναν κενές! Ψηφίστηκε νόμος για την Ειδική Αγωγή που με πρόσχημα την «ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία», ελαστικοποιεί τόσο την έννοια της εκπαίδευσης όσο και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που αφορά ο τομέας αυτός.
  • Ταυτόχρονα -μέσω της διαβόητης εγκυκλίου για τον «προγραμματισμό» στη Β’Βάθμια, που σε μεγάλο βαθμό αποκρούστηκε από τον κλάδο- προσπάθησε να προχωρήσει τα βήματα αξιολόγησης – χειραγώγησης – ελέγχου. Μέσω των εγκυκλίων για τις αναθέσεις το υπουργείο επιδιώκει να μετατρέψει το αίσθημα εργασιακής ανασφάλειας και την οργή των καθηγητών σε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε συναδέλφους.
  • Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για την Τεχνική χτυπιούνται μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και δημιουργείται κλίμα τεράστιας ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς για να παραδοθούν αιχμάλωτοι στη… μεγαλοψυχία των αιρετών και των πάσης φύσης μηχανισμών εκδουλεύσεων και εκβιασμών.
  • Τα νέα βιβλία στο δημοτικό και το γυμνάσιο με την τεράστια αύξηση της ύλης και τους παράλογους εκπαιδευτικούς στόχους για τα παιδιά έχουν ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση και την εσωτερική εμπέδωση της αντίληψης «ότι δεν είναι για τα φτωχά λαϊκά στρώματα οι σπουδές». Τα φροντιστήρια γίνονται καθεστώς (για όσους μπορούν οικονομικά) σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
  • Χιλιάδες νήπια παραμένουν εκτός δημοσίων νηπιαγωγείων ενώ μειώνονται στο μισό οι διορισμοί νηπιαγωγών, των οποίων διευρύνεται το ωράριο!
  • Στην Πρωτοβάθμια γίνεται ενορχηστρωμένη και πανελλαδική προσπάθεια επέκτασης του ωραρίου, ενώ χιλιάδες κενά δασκάλων κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.
Με λίγα λόγια, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης βρίσκονται στο στόχαστρο αντιδραστικών αλλαγών. Σε αυτή την αντιδραστική καταιγίδα συναινούν όλα τα κέντρα εξουσίας: κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, αστική τάξη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.

Συνολικά, διαμορφώνεται ένα κλίμα ασφυκτικής οικονομικής και εργασιακής πίεσης στους εκπαιδευτικούς και μια κλιμάκωση της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Και όλα αυτά εντείνονται από την ψυχολογία τρόμου που υπάρχει στο λαό για το χειρότερο αύριο που του ετοιμάζει το σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό.

Η πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, των φραγμών, της πειθάρχησης και της ολοκληρωτικής αμφισβήτησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας θα ηττηθεί στους δρόμους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση προετοιμασία για διαδηλώσεις και απεργιακούς αγώνες. Κάποιοι θεωρούν… ανώτερη μορφή πάλης τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά ή την Ευρωβουλή. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν το κίνημα ως το χαρτί στη μοιρασιά της τράπουλας του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.

Εμείς, αντίθετα, θεωρούμε ότι η πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησής του μπορεί και πρέπει να ηττηθεί από το κίνημα! Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανασχέσει την αντιδραστική επέλαση, που μπορεί να εγγυηθεί την υπεράσπιση των όρων ζωής και δουλειάς των εργαζομένων!
  • Να σπάσει η πολιτική λιτότητας. Ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
  • Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ.
  • Να ανακληθούν οι εγκύκλιοι για το λεγόμενο «προγραμματισμό» και τις αναθέσεις. ΟΧΙ στην αξιολόγηση – χειραγώγηση. Υπερασπιζόμαστε εργασιακά δικαιώματα, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.
  • Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά.
  • ΟΧΙ στην κατηγοριοποίηση σχολείων, ειδικοτήτων, εκπαιδευτικών, μαθητών. Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαθητών της ΤΕΕ χωρίς προαπαιτούμενα τα ένσημα – ΟΛΑ τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Να καταργηθεί ο Ν.3475/2006.
  • Να αποκρούσουμε την ταξική επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (ταξικοί φραγμοί, νόμος ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, βάση του 10, ΣΔΙΤ, νέα αναλυτικά προγράμματα, παραβιάσεις ωραρίου, νόμος πλαίσιο - αναγνώριση των ΚΕΣ, μέτρα «αποκέντρωσης» και ιδιωτικοποιήσεων).
Τις επόμενες εβδομάδες να προετοιμαστούμε

Να ανοίξει η συζήτηση για δημιουργία απεργιακών επιτροπών και απεργιακών ταμείων!


Να ετοιμάσουμε τον αγώνα και τη διαχείρισή του από τη βάση του κλάδου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: