Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Ο κλάδος ενωμένος ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της εργασιακής ανασφάλειας


Η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής (περικοπές, παραπέρα υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ταξικοί φραγμοί) μέσω της εφαρμογής του νόμου 3475/2006 (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ), της Υ.Α. και των σχετικών εγκυκλίων για τις αναθέσεις, των συνεχών πιέσεων για την αύξηση της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε αίθουσες και εργαστήρια, τις συμπτύξεις τμημάτων κ.λπ., έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας σε καθεστώς ομηρίας από τη διοίκηση (υπεραριθμίες, διάθεση).

Με την 118842/Γ2/17-09-2008 Υ.Α. και τις σχετικές εγκυκλίους για τις αναθέσεις και την αύξηση της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχεδιαστικά και εργαστηριακά μαθήματα, το υπουργείο επιδιώκει να μετατρέψει το αίσθημα εργασιακής ανασφάλειας και την οργή των εκπαιδευτικών για την κυρίαρχη πολιτική σε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες, ανάμεσα σε συναδέλφους γενικής παιδείας και σε συναδέλφους ειδικοτήτων, ανάμεσα σε ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, ανάμεσα σε "παλιούς" και σε "νέους", ανάμεσα σε γειτονικά σχολεία. Καθαρές προκλήσεις αποτελούν, ανάμεσα στα άλλα, η απαξίωση των συναδέλφων ΤΕ, στους οποίους δε δίνεται πλέον κανένα μάθημα πρώτη ανάθεση (τους αφαιρείται έτσι και το δικαίωμα της μετάθεσης) και η ελαστικοποίηση εργασιακών δικαιωμάτων (σε μια πρώτη φάση το πτυχίο πληροφορικής εξισώνεται στην πράξη με σεμινάρια και πιστοποιήσεις, ανοίγοντας -μέσω τεχνητών πιέσεων κάλυψης ωραρίου- ένα ακόμη πεδίο χειρισμού συναδέλφων και κερδοσκοπίας).

Δε θα επιτρέψουμε να παραδοθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός αιχμάλωτος στη… μεγαλοψυχία των στελεχών της διοίκησης και των πάσης φύσης μηχανισμών εκδουλεύσεων και χειρισμών.

Στον εμφύλιο πόλεμο που θέλει να δημιουργήσει στο εσωτερικό του κλάδου, η κυβέρνηση πρέπει να μείνει μόνη της. Κανένας συνάδελφος -πιεσμένος από την εργασιακή ανασφάλεια- δεν πρέπει να τσιμπήσει στην άθλια αυτή πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Όσοι (μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί ή και σύλλογοι ειδικοτήτων) φωτογραφίζουν ως υπεύθυνους τους διπλανούς τους διευκολύνουν (εκούσια ή ακούσια) τις επιδιώξεις του υπουργείου.

Για την ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανατροπή του κλίματος εργασιακής ανασφάλειας και εκβιασμών αντιστεκόμαστε στις απόπειρες μετατόπισης της ευθύνης για τα δήθεν αδιέξοδα στους συναδέλφους και απαιτούμε τη λήψη των ακόλουθων άμεσων και πρακτικών μέτρων, έτσι ώστε κανένας εκπαιδευτικός να μην υποχρεώνεται να βρίσκεται εκτός αίθουσας διδασκαλίας ή εργαστηρίου:

· Ισόρροπη μείωση ωραρίων (μοίρασμα υπεραριθμίας).

· Μείωση του ορίου για δεύτερο συνάδελφο στα εργαστήρια (με ισότιμη μεταχείριση των κλάδων) και προαιρετικά σε περίπτωση σοβαρά μειωμένου ή μηδενικού ωραρίου να μπαίνει χωρίς όριο δεύτερος.

· Μείωση ωραρίου για όλους τους υπεύθυνους εργαστηρίων.

· Καμία βλαπτική εργασιακή μεταβολή - Καμία αλλαγή βάρδιας.

· Καμία σύμπτυξη τμημάτων - Να λειτουργήσουν ολιγομελή τα τμήματα.

· Καμία θέση εργασίας να μη χαθεί - Κατοχύρωση όλων των οργανικών θέσεων.

· Κανένας αυθαίρετος χαρακτηρισμός εργαστηριακών μαθημάτων ως "θεωρητικά".

· Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων ΤΕ και ΔΕ.

· Καμία υποχρεωτική τοποθέτηση στην πρωτοβάθμια.

· Να ανακληθεί άμεσα η Υ.Α. και οι σχετικές εγκύκλιοι για τις αναθέσεις.
Να γίνει μαζική παράσταση στη Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης και - αν χρειαστεί - και στάση εργασίας, όπου να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: