Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Για τη διαπόμπευση συναδέλφου

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη συνάδελφο δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυκών Νερών που δίνει τον αγώνα της για τα δικαιώματά της στη μητρότητα αλλά και την εργασία της.
Καταδικάζουμε τη στάση της διοίκησης που δε φρόντισε από την πρώτη στιγμή για την αναπλήρωση της θέσης της παρόλο που είχε ενημερωθεί έγκαιρα από την ίδια για το χρονικό διάστημα που επρόκειτο να απουσιάσει. Αντίθετα, άφησε για δεύτερη φορά, ουσιαστικά, την τάξη χωρίς αντικαταστάτη στέλνοντάς τον μόνο τρεις μέρες πριν από την επιστροφή της συναδέλφου με αποτέλεσμα η κατάσταση να οξυνθεί μετακυλίοντας, έτσι, με έντεχνο τρόπο την ευθύνη στη συνάδελφο και ευνοώντας τις απόψεις μιας μικρής μειοψηφίας γονέων που τη στοχοποίησαν από την πρώτη στιγμή.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να συνεχιστούν οι πιέσεις σε βάρος της συναδέλφου. Μάλιστα, σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Ανατολικής Αττικής (ΝΕΟΛΟΓΟΣ 15/2/2009) σε κείμενο του συλλόγου γονέων του σχολείου διαπομπεύεται δημόσια κι επώνυμα η συγκεκριμένη συνάδελφος, όπου και της καταλογίζονται ευθύνες τόσο για την απουσία της όσο και για την επιστροφή της κατηγορώντας την ευθέως ότι αιφνιδιάζει και αποσταθεροποιεί την τάξη. Είναι γεγονός ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως ουδεμία σχέση είχε με το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Μετά από αυτά, κι ενώ ακολούθησε ενυπόγραφο κείμενο από τρεις συναδέλφισσες του συλλόγου μας που έθεταν το ζήτημα των εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε εξωσωματική, δεν ίδρωσε το αυτί της διοίκησης της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής.
Γενικότερα, αφέθηκαν να εκκολάπτουν ακραίες και αναχρονιστικές αντιλήψεις μιας μικρής μειοψηφίας γονέων που, αφού στοχοποίησαν τη συνάδελφο, φάνηκε σαν να προσπαθούν να ελέγξουν και να παρακολουθήσουν κάθε ενέργεια ή λέξη της συναδέλφου διαστρεβλώνοντας καθετί. Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι να κυκλοφορήσει κείμενο υπογραφών στους γονείς της τάξης που ζητούν να μετακινηθούν τα παιδιά αυτής της μειοψηφίας γονέων στο άλλο τμήμα της ίδιας τάξης. Σ’ αυτό το έγγραφο γίνονται απαράδεχτες κρίσεις για το παιδαγωγικό έργο της ενώ της προσάπτονται και κατηγορίες για μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών. Στη συνέχεια, ακολούθησε και δεύτερο έγγραφο στο οποίο αιτούνται «την παρέμβαση συμβουλευτικού ή άλλου χαρακτήρα, από αρμόδιο εντεταλμένο επιστήμονα (παιδοψυχολόγο), που θα ενημερωθεί, θα εκτιμήσει και θα συμβουλεύσει, σχετικά, προς όλες τις κατευθύνσεις».
Τέτοιες ενέργειες μικρών μειοψηφιών γονέων, που δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το γονεϊκό κίνημα το οποίο κάθε φορά στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των αγώνων τους, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους απεργίας μας το 2006, πρέπει να απομονωθούν. Όχι μόνο δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία αλλά αφήνουν στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπεύθυνους μετακυλίοντας τις ευθύνες αλλού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές εκπαίδευσης αφήνουν να ευνοούνται τέτοιες λογικές δίνοντας τους βήμα ενώ, αντίθετα, αντιμετωπίζουν εχθρικά τους συλλόγους γονέων που αγωνίζονται και διεκδικούν λύσεις στα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα των σχολείων.
Με τη δημόσια και επώνυμη διαπόμπευση στον τύπο και τη συλλογή υπογραφών για τη μετακίνηση των παιδιών από το τμήμα της συναδέλφου και το αίτημα για παρέμβαση παιδοψυχολόγου στο συγκεκριμένο τμήμα επιδιώκεται η προσωπική και επαγγελματική της εξόντωση.
Το κλίμα ομηρίας σε βάρος της συναδέλφου πρέπει να σταματήσει τώρα. Έχουν φέρει τη συνάδελφο σε δεινή θέση, τη στιγμή που θα έπρεπε χωρίς εντάσεις και σε ήρεμο παιδαγωγικό κλίμα να εργάζεται. Δεν επιτρέπονται στην εποχή μας να βρίσκουν έδαφος ρατσιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις που στιγματίζουν γυναίκες που δίνουν το δικό τους δύσκολο προσωπικό και οικογενειακό αγώνα.
Στη συνάδελφο συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου που σε επανειλημμένες συνεδριάσεις του έχει πάρει ανάλογες αποφάσεις. Επίσης, ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι, μόλις έγινε γνωστό ότι κυκλοφορεί κείμενο υπογραφών σε βάρος της συναδέλφου, γονείς του σχολείου αντέδρασαν με άλλο κείμενο με το οποίο συμπαραστέκονται και στηρίζουν τη συνάδελφο σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο.
Ως Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών εκφράζουμε για άλλη μία φορά τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας προς τη συνάδελφο.
Απαιτούμε από τη διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής να στηρίξει πλήρως και χωρίς περιστροφές τη συνάδελφο εγγράφως, να σταματήσει να ευνοεί αναχρονιστικές φωνές και το βασικότερο να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που έχει και να σταματήσει να τις διαχέει προς τα κάτω. Να φροντίσει ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά που δημιουργούνται στα σχολεία για οποιοδήποτε λόγο.
Το Δ.Σ. του συλλόγου «Αλ. Δελμούζος» να πάρει γραπτή και ξεκάθαρη θέση και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συνάδελφο.
Καλούμε τη ΔΟΕ, τα σωματεία των εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.
Κάθε δίωξη ή διαπόμπευση σε βάρος συναδέλφου πρέπει να εκλαμβάνεται ταυτόχρονα και ως προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης όλου του κλάδου και ανοίγουν παραπέρα το δρόμο για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: