Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Το αλαλούμ των εκλογών: Όταν η κρατική παρέμβαση συναντιέται με τις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες

Ψήφισαν 1132. Φάκελοι ψηφοδελτίων 1157 (!). Φάκελοι ψηφοδελτίων με σφραγίδα και υπογραφή 1152 (!!). Οι παρατάξεις (και άκυρα - λευκά) έλαβαν 1149 (!!!). Ψηφοδέλτια με μονογραφή αντιπροσώπου και αρίθμηση 1148 (!!!!)

· Οι συνεχείς ασυμφωνίες (για την ακρίβεια κανένα νούμερο δε συμφωνούσε με άλλο) που προέκυψαν κατά την εκλογική διαδικασία της 11/5 πλήττουν σοβαρά την αξιοπιστία των εκλογών.
· Στις ασυμφωνίες αυτές προστέθηκε η χωρίς καμία πρόληψη παράδοση των ψηφοδελτίων για φύλαξη σε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής (και μέλος της ΠΑΣΚ) για τρεις μέρες και ενώ δεν είχαν εκδοθεί τα τελικά επίσημα αποτελέσματα.
· Προστέθηκε ακόμα ο πραξικοπηματικός αποκλεισμός από τη συνεδρίαση της ΕΕ στις 14/5 του εκπροσώπου των Αγωνιστικών Κινήσεων με τη δικαιολογία ότι δεν παρέμεινε στις εκλογές μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας (να σημειώσουμε ότι η παράταξή μας διέθεσε για το σύνολο σχεδόν της μέρας και τα δύο –βασικό και αναπληρωματικό- μέλη της στην Εφ.Επ.).
Εχουμε εκθέσει την άποψή μας για τα πολιτικά – οργανωτικά προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στις εκλογές που έγιναν στην ΕΛΜΕ Πειραιά για το συνέδριο της ΟΛΜΕ όλα αυτά τα προβλήματα ήρθαν να δέσουν με τις μικρότητες και τους τακτικισμούς όλων σχεδόν των άλλων παρατάξεων με μόνο σκοπό το παραταξιακό συμφέρον έξω από αρχές.
Πρόβλημα 1ο - γενικό: Εχουμε πολλές φορές επαναλάβει ότι ένα από τα βασικά αυτά προβλήματα είναι ο σφιχτός κρατικός εναγκαλισμός που συνδέεται:
Α) με την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων, με στόχο την κρατική κηδεμονία -με ακριβή πληρωμή μάλιστα (3000€!)- της λειτουργίας του σωματείου,
Β) με καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο (1264/82) που πριμοδοτεί τις μεγάλες παρατάξεις, που αλλοιώνει την αποτύπωση της βούλησης των συναδέλφων και αχρηστεύει τα καταστατικά που μιλούν για απλή αναλογική κ.ά. Για να γίνει κατανοητό το σχετικό με τον εκλογικό νόμο που ισχύει, αυτός «κλέβει» από μία έδρα από τις Αγωνιστικές Κινήσεις και την Αγωνιστική Συνεργασία, δίνοντάς τις στις μεγάλες παρατάξεις (αλλοίωση 2 εδρών στις 11!) και
Γ) με την εκδίκαση των ενστάσεων όχι από την εκλεγμένη από τη Γενική Συνέλευση Εφορευτική Επιτροπή, αλλά από το Πρωτοδικείο, όπου γίνεται και η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων και των αντιπροσώπων.
Πρόβλημα 2ο: Σύμφωνα με τις εκλογικές καταστάσεις, οι ψηφίσαντες στην ψηφοφορία της 11/5 ήταν 1132. Στην κάλπη όμως βρέθηκαν 1157 φάκελοι (από τους οποίους 5 χωρίς υπογραφή αντιπροσώπου). Δεν εκτιμάμε ότι η παραπάνω διαφορά αποτελεί προϊόν νοθείας αλλά αποτέλεσμα της αδιαφορίας των δικαστικών αντιπροσώπων που υποτίθεται επόπτευαν ότι όσοι έφταναν στην κάλπη είχαν περάσει από τις εκλογικές καταστάσεις. Αυτό ας γίνει και μάθημα σε όσους επικαλούνται την αναγκαιότητα των δικαστικών αντιπροσώπων ως εγγύηση της αξιοπιστίας των εκλογών.
Είναι εντελώς προφανές για κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη λογική και συνδικαλιστική εμπειρία ότι ανάμεσα στα δύο νούμερα, έγκυρο είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εκλογικές καταστάσεις (αυτό άλλωστε γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια εδώ και παντού!) δηλαδή το 1132. Σε αντίθετη περίπτωση (αν δηλαδή αγνοηθούν οι καταστάσεις)
Α) ανοίγει για το μέλλον ο δρόμος σε όσους θέλουν να αλλοιώσουν εκλογικά αποτελέσματα μέσω πολλαπλής ψήφου
Β) ενώ ταυτόχρονα (για να ισοσκελιστεί η διαφορά) θα έπρεπε η εφορευτική επιτροπή να συμπληρώσει 20 (ψεύτικα;) ονόματα! Θα επαναλαμβανόταν στην ταπεινή ΕΛΜΕ Πειραιά το θρυλικό παρελθόν όταν ψήφιζαν (με αυτόν περίπου τον τρόπο) τα… δέντρα.
Με βάση τα παραπάνω προτείναμε στην εφορευτική επιτροπή «να θεωρηθεί αριθμός ψηφισάντων ο αριθμός που αντιστοιχούσε στις καταστάσεις (1132), να αφαιρεθούν οι φάκελοι χωρίς υπογραφή και κατόπιν να σκιστούν τυχαία τόσοι φάκελοι όσοι χρειαζόταν για να φτάσουμε σε αντιστοιχία με τους εκλογικούς καταλόγους». Με το πρώτο σκέλος της πρότασης συμφώνησαν ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και Αγωνιστική Συνεργασία.
Ελα όμως που τα επιτελεία κάποιων παρατάξεων είχαν βάλει κάτω τις εκτιμήσεις και είδαν ότι τους βόλευε να σταλούν 12 αντιπρόσωποι και όχι 11 και άρα ο αριθμός ψηφισάντων θα βόλευε να υπερβαίνει τους 1150. Χωρίς καμία ντροπή ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ (αρχικά και οι Παρεμβάσεις-Γληνός που κατόπιν υπαναχώρησαν) αποφάσισαν στη λαθροχειρία της χρησιμοποίησης της ενισχυμένης αναλογικής να προσθέσουν μια ακόμα λαθροχειρία σε βάρος όχι μόνο των παρατάξεων που δε θα έβγαζαν έδρα από την 1η κατανομή αλλά (το σημαντικότερο) σε βάρος της αξιοπιστίας της διαδικασίας!
Πρόβλημα 3ο: Όταν τα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν, το άθροισμα των ψήφων των παρατάξεων + άκυρα + λευκά βρέθηκαν 1149 και όχι 1152 που είχε ανακοινωθεί (1157 μείον 5 χωρίς υπογραφή αντιπροσώπου)! Με βάση το γεγονός ότι τα 1152 είχαν μετρηθεί μάλλον πάνω από μια φορά, δυστυχώς αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο κάποιος –εκμεταλλευόμενος την κούραση της εφορευτικής- να «εξαφάνισε» τρία ψηφοδέλτια για να «ισοφαριστεί» το πραξικόπημα που περιγράψαμε παραπάνω και να επιστρέψει ο αριθμός των αντιπροσώπων στους 11. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι ενδεχόμενο καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί παράλογη απαίτηση να προστεθούν εκ των υστέρων 3 λευκά ψηφοδέλτια – για εντελώς προφανείς λόγους.
Πάντως, με βάση τη μείωση αυτή οι Παρεμβάσεις-Γληνός έχαναν την έδρα που τους χάριζε ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος και οι άλλες έδρες έμειναν αμετάβλητες.
Τα ευτράπελα
Ετσι λοιπόν είδαμε:
  • Τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ να απορρίπτουν την πρότασή μας γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους καημένους τους 20 συναδέλφους που «ήρθαν να ψηφίσουν και δε θα μέτραγε η ψήφος τους». Και να μας ενημερώνουν ότι η πρότασή μας δε μας συμφέρει!
  • Την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που μας βρίζει πατόκορφα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, να μας «συμπαρίσταται» και να λυπάται που οι Παρεμβάσεις θα έπαιρναν την έδρα από εμάς, γιατί μισεί λίγο… περισσότερο τις Παρεμβάσεις. Ενώ στη διαδικασία της τελικής καταμέτρησης στις 14/5 εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ πίεζαν τη ΔΑΚΕ να ευθυγραμμίσει τα μέλη της στην Εφορευτική Επιτροπή και να κατακυρώσουν ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ που βρέθηκε χωρίς αρίθμηση και μονογραφή αντιπροσώπου (!) για να τελειώνει η διαδικασία και να επισημοποιηθεί ότι οι Παρεμβάσεις-Γληνός μένουν στη μία έδρα.
  • Τις Παρεμβάσεις-Γληνός σε πλήρη διαζύγιο με τις διακηρύξεις τους να ξεχνούν ότι η έδρα «που τους ανήκει»(!) θα ήταν αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της αγνόησης των εκλογικών καταλόγων αλλά και του ληστρικού εκλογικού νόμου, να θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό ότι μια παράταξη με υπόλοιπο 40 ψήφους πρέπει να παίρνει την έδρα από μια παράταξη με υπόλοιπο 89 ψήφους. Και να αφήνουν απαράδεκτα υπονοούμενα αλλά και συγκαλυμμένες απειλές σε ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο.
Από δω και πέρα
Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι πιο σωστή λύση θα ήταν η επανάληψη των εκλογών, ενδεχόμενο που για διάφορους πρακτικούς λόγους δεν είναι εύκολα εφικτό στη φάση αυτή.
Ωστόσο, με την έναρξη της νέας χρονιάς, θα θέσουμε στον κλάδο την αναγκαιότητα χειραφέτησης του σωματείου από λογικές κρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, μέσω της λειτουργίας του σωματείου με βάση το καταστατικό του και όχι το Ν. 1264/82 (δηλαδή με Εφορευτική Επιτροπή εκλεγμένη από τη συνέλευση και κατανομή των εδρών με βάση την απλή αναλογική, όπως σαφώς ορίζει το καταστατικό της ΕΛΜΕ στα άρθρα 31.4 και 33).
Θεωρούμε, τέλος, ότι μια τέτοια λογική είναι αναγκαία για να συνοδεύει μια πολιτική – συνδικαλιστική γραμμή αντίστασης, αγώνα και ολοκληρωτικής ρήξης με την πολιτική του συστήματος που εφορμά με αστραπιαία ταχύτητα στα δικαιώματά μας. Γιατί τέτοιοι αγώνες πρέπει να οργανωθούν με την έναρξη της νέας χρονιάς.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών ενισχυμένες και στην εκλογική μάχη στους 89 ψήφους από 60 (για ελάχιστες ψήφους και ελέω εκλογικού συστήματος δεν εκλέχτηκε σύνεδρος) θα συνεχίσουν να κινούνται σε μια λογική αρχών, αντίστασης και αγώνων μακριά από σκοπιμότητες και τακτικισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: