Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Κατάργηση της ωρομισθίας

ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η εξάπλωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι τρομακτική. Η πραγματικότητα αυτή αποτελεί κεντρική επιλογή για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του και κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ, καθώς δημιουργεί εργαζόμενους με χτυπημένα όλα τους τα δικαιώματα που σχετίζονται με την εργασιακή τους ζωή.
1. Δημιουργούνται στρατιές απασχολήσιμων - μισοανέργων, αιχμάλωτων της εργοδοσίας.
2. Μειώνεται δραματικά το εισόδημά μας και καταβάλλεται (συνήθως) με τεράστιες καθυστερήσεις.
3. Αναιρείται η ιατροφαρμακευτική μας κάλυψη και αμφισβητείται έμπρακτα η δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Εμείς, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αποτελούμε το πιο μαύρο και εκμεταλλευόμενο τμήμα του κλάδου των εκπαιδευτικών. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις ακόμα και σε αυτή την ελάχιστη αμοιβή μας δημιουργούν μια πραγματικότητα, στην οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας και ουσιαστικά μαζεύουμε προϋπηρεσία με την ελπίδα –κάποια στιγμή- να διοριστούμε.
Ταυτόχρονα, η πολυδιάσπαση αυτή των εργασιακών σχέσεων στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης χρησιμοποιείται από το ίδιο το σύστημα για να εξαπλώσει στους εργαζόμενους το δηλητήριο της ανθρωποφαγίας και της αντιδραστικής προπαγάνδας. Για να στρέφεται το ένα θύμα ενάντια στο άλλο και να μένει μόνιμα αλώβητος ο θύτης.
Η κατάσταση με την ωρομισθία, στην πραγματικότητα, δεν αφορά μόνο εμάς τους ωρομίσθιους.
· Αφορά και το μόνιμο προσωπικό, του οποίου οι εργασιακές κατακτήσεις «περικυκλώνονται» από την εργασιακή ανασφάλεια της ωρομισθίας, η οποία χρησιμοποιείται τρομοκρατικά και σε όποιο ενδεχόμενο διεκδικητικού κινήματος των μόνιμων εκπαιδευτικών.
· Αφορά όμως και τους μαθητές και τους γονείς. Γιατί ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Και γιατί η δική μας «εργασιακή» πίεση και ανασφάλεια λειτουργεί από μόνη της σαν προπαγάνδα της ανασφάλειας – επισφάλειας στην κοινωνία και συμφιλιώνει τη νεολαία με το μαύρο μέλλον που της ετοιμάζει η κοινωνία αυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στην καλύτερη περίπτωση έχουν κάνει πολύ λίγα και στη χειρότερη έχουν χτυπήσει τη δυνατότητά μας να συνδικαλιστούμε σε κοινό αγώνα με τους μόνιμους συναδέλφους. Η εισήγηση της ΟΛΜΕ σχετικά με τον αποκλεισμό μας από τις εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΛΜΕ αποτελεί μια απαράδεκτη πολιτικά επιλογή που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Με βάση την εισήγηση αυτή, μοιάζουν με κροκοδείλια τα δάκρυα για την Κούνεβα και το σύγχρονο δουλεμπόριο.
Είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθούμε όλοι στους Διδ. Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ και να παλέψουμε από κοινού με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές) για τα κοινά μας συμφέροντα. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες της πολυδιάσπασης που προπαγανδίζουν χωριστούς συλλόγους ωρομισθίων και χωριστές απεργιακές κινητοποιήσεις ή ακόμη και διαχωρισμούς ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες. Η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα όλων των εργαζόμενων.
Η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα δοθεί με επίμονους αγώνες. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχουμε για τη δικαστική οδό. Η εμπειρία δείχνει πως κανένα δικαίωμα δεν κατακτήθηκε μέσω δικαστηρίων. Αντίθετα, όποτε επιλέχτηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα τέτοιες τακτικές προέκυψαν καθυστερήσεις, οπισθοχωρήσεις και συμβιβασμοί. Ιδιαίτερα στις μέρες μας τα δικαστήρια όλο και πιο συχνά παίρνουν αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι κεντρική επιλογή όχι μόνο της παρούσας κυβέρνησης αλλά συνολικά του συστήματος. Τα δικαιώματά μας δεν μπορούν να κριθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, τα καταχτούμε στους δρόμους του αγώνα.
Απαιτούμε
- ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
- Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση της ωρομισθίας. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου.
- Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
- Ουσιαστική αύξηση της αποζημίωσης και πληρωμή τις ίδιες ημερομηνίες με το μόνιμο προσωπικό και χωρίς καμία καθυστέρηση.
- Επιδόματα ανεργίας για το διάστημα που απολυόμαστε.
- Ολοι οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι ισότιμα μέλη των ΕΛΜΕ και των Διδ. Συλλόγων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/5, 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: