Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ούτε ένας μήνας «ανάσα»...

Καταιγιστική κλιμάκωση της επίθεσης
Να σταματήσει η αδράνεια – γενικές συνελεύσεις – επιτροπές αγώνα παντού
Οι ελπίδες που αναγκάστηκε το σύστημα να δημιουργήσει στους εργαζόμενους σε σχέση με τη νέα κυβέρνηση αποδείχτηκε μέσα σε λίγες βδομάδες πόσο κάλπικες ήταν. ΟΛΕΣ οι βασικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελούν κοινές επιλογές για όλο το αστικό μπλοκ και άρα και για τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποτελούν επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό.
- Το εισόδημα των εργαζομένων γνωρίζει νέα συμπίεση. Οι υποτιθέμενες αυξήσεις του 1,5% θα γίνουν νέες σοβαρές πραγματικές μειώσεις μέσω της νέας φοροεπιδρομής και άλλων μέτρων.
- Τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται ακόμα πιο δραστικά στο στόχαστρο. Οι δηλώσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δείχνουν ότι οι νόμοι Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά δεν είναι αρκετοί για το σύστημα, που ουσιαστικά στοχεύει στην κατάργηση της ασφάλισης – περίθαλψης όπως είχε κατακτηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
- Η διαδικασία διάλυσης των εργασιακών σχέσεων εντείνεται. Η αντικατάσταση της μόνιμης δουλειάς από την ελαστική εργασία και την επισφάλεια αποτελεί στρατηγική επιλογή του συστήματος παντού γιατί συνδέεται με την επιδίωξή του να τσακίσει τη βάση συγκρότησης της εργατικής τάξης και να έχει τους εργαζόμενους σε πλήρη αιχμαλωσία.
- Η κρατική τρομοκρατία κλικμακώνεται για να απαντήσει τις δίκαιες λαϊκές αντιστάσεις. Ξύλο και δίκες για απεργιακές κινητοποιήσεις, πογκρόμ σε μετανάστες και πάνοπλες διμοιρίες σε κάθε γωνία για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό λαό».
- Οι περικοπές του «σπάταλου κράτους» θα συνεχίσουν να είναι περικοπές από την υγεία και την παιδεία. Και οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν όπως φαίνεται από τους ελιγμούς του ΠΑΣΟΚ στο λιμάνι του Πειραιά, όπου υποσχόταν ακύρωση του ξεπουλήματος και προέκυψε… στην αρχή επαναδιαπραγμάτευση και μετά… τίποτα.
Η επίθεση, λοιπόν, θα συνεχιστεί και θα κλιμακώνεται. Με την απλόχερη συναίνεση της –καραβοτσακισμένης για την ώρα- ΝΔ. Με τον πόλεμο των κέντρων εξουσίας από ΗΠΑ και Ευρώπη να μαίνεται. Με την αστική τάξη να συνεχίζει να παρασιτεί σε βάρος του εργαζόμενου λαού.
Με το λαό σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης έως απόγνωσης.
Στην εκπαίδευση: Στο στόχο η δημόσια δωρεάν παιδεία και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών
Οι δηλώσεις της υπουργού δείχνουν ότι η προώθηση αντιδραστικών μέτρων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια είναι στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες:
  1. Μέσω της άμεσης προώθησης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με τελικούς στόχους την τρομοκράτησή τους αλλά και τον κατακερματισμό των εργασιακών τους σχέσεων. Η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, ο χωρισμός παλιών και νέων αλλά και η αλλαγή –ουσιαστική κατάργηση- του κριτηρίου των μορίων θέλει να εξυπηρετήσει τους παραπάνω στόχους.
  2. Μέσω της έντασης της πολιτικής της αδιοριστίας που θα συνδυαστεί με την αύξηση της πίεσης στο υπάρχον προσωπικό. Εκπαιδευτικοί - λάστιχο είναι το όραμά τους.
  3. Μέσω της έντασης της ταξικής επιλογής με εργαλείο τα Αναλυτικά Προγράμματα, τα βιβλία και βέβαια με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ταξικότερη κατεύθυνση που θα συνοδευτεί και από την αναγνώριση των κολεγίων.
  4. Μέσω της παραπέρα αναίρεσης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας: γενίκευση των ΣΔΙΤ, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενίσχυσης των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη δημόσια εκπαίδευση.
Να σταματήσει η αδράνεια
Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες παρατείνεται η αδράνεια του συνδικαλιστικού κινήματος. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν σκοπό ακόμα περισσότερο να επιτείνουν το κλίμα διάλυσης μέσα από διάφορα κόλπα συμμετοχής σε «κοινωνικούς διαλόγους» - απάτη για να δώσουν απροκάλυπτο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και το σύστημα.
Πρέπει να συγκρουστούμε με τη διαλυτική αυτή κατάσταση. Καλύτερη υπεράσπιση των σωματείων είναι η άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων που θα κουβεντιάσουν ουσιαστικά. Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά και οργανωτικά η διάλυση που θέλουν να επιβάλουν οι κυρίαρχες παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ και τα πρωτοβάθμια σωματεία να αποκτήσουν εσωτερική ζωή.
Κάτω από το βάρος της κρίσης και της επίθεσης κάθε μέρα και περισσότερο θα χρειαζόμαστε:
- Σωματεία αγώνα, σωματεία όπλα των εργαζομένων. Οι περσινές (μικρές αλλά υπαρκτές) επιτυχίες της συλλογικής πάλης (μπλοκάρισμα «προγραμματισμού», ανάθεσης μισθοδοσίας σε ιδιώτες, συμπτύξεων τμημάτων, αντιμετώπιση διοικητικού αυταρχισμού κα.) είναι ενδεικτικές.
- Σωματεία ανεξάρτητα από την κρατική και αστική κηδεμονία και απαλλαγμένα από τα αστικά μυθεύματα. Σωματεία ζωντανά και όχι καθρέφτη της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Που θα χτίζουν συμμαχίες με τους άλλους εργαζόμενους. Που θα περιλαμβάνουν ισότιμα όλο το κομμάτι των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων αναπληρωτές - ωρομίσθιους.
- Στις συνθήκες αυτές, είναι κρίσιμη η ενεργητική συμμετοχή ενός πλατιού δυναμικού συναδέλφων σε ανοιχτές επιτροπές αγώνα. Που θα προετοιμάζουν την πάλη, που θα βγουν στην κοινωνία, που θα δουλέψουν για να οικοδομηθεί μέτωπο που θα απαντήσει την αντιδραστική επέλαση.

Παλεύουμε για

· Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Να ζούμε μόνο από τη δουλειά μας.
· Να μην περάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης, διάσπασης των εκπαιδευτικών σε νέους και παλιούς, πετάγματος των ωρομίσθιων και αναπληρωτών στην ανεργία.
· Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας - Ενάντια στους ταξικούς φραγμούς - Όχι στην πειθάρχηση - αξιολόγηση. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα (ωράριο, οργανικότητα, μονιμότητα) - Οχι στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Όχι σε μέτρα και εγκυκλίους ελέγχου και χειραγώγησης.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της ωρομίσθιας και της αναπλήρωσης. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου χωρίς καμία προϋπόθεση ή δοκιμαστική περίοδο.
· Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά. Η ασφάλιση είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό δικαίωμα για ΟΛΟΥΣ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
· Ενάντια στις περικοπές – Ανθρώπινα και ασφαλή σχολικά κτίρια αντίστοιχα με τις ανάγκες.
· Επιδόματα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας.
· Να σπάσει η τρομοκρατία - Να μην περάσουν τα νέα μέτρα κρατικής καταστολής.
· Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες - Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για όλους τους μετανάστες – Εγκληματικοί είναι ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός που γεννούν πολέμους και εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: