Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (Αρ. Πρ. 2801/27/11/09) ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ

Ο Προϊστάμενος του 1ου γραφείου με έγγραφη ανακοίνωση Αρ. Πρ. 2801/27/11/09 και θέμα: «Υποχρεώσεις εκπαιδευτικών», στα σχολεία και τα Νηπιαγωγεία μας «επισημαίνει»:
α. ότι η εργασιακή παραμονή στο σχολείο είναι εξάωρη (σε δεύτερη διορθωτική ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει, όταν υπάρχει ανάθεση έργου),
β. ότι για τις ανάγκες της υπηρεσίας «ο εκπαιδευτικός οποιασδήποτε ειδικότητας υποχρεωτικά αναπληρώνει τμήμα αν του ανατεθεί» ενώ αν αρνηθεί εννοείται ότι συνεπάγεται κυρώσεις.
γ. πως αν κλείσουν οι σχολικές μονάδες για λόγους υγείας οι εκπαιδευτικοί τίθενται στη διάθεση της υπηρεσίας.
Είναι τέτοια η βούληση να πειθαναγκαστούν οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν στο σχολείο πέρα από το διδακτικό τους ωράριο, ώστε ερμηνεύτηκε αρχικά κατά το δοκούν ο ν. 1566, όταν μάλιστα αυτά έχουν απαντηθεί εδώ και πολλά χρόνια με αποφάσεις από τη ΔΟΕ (Αρ. Πρ.117/16/9/2002, Αρ. Πρ. 826/6/2/2003, 31-10-2003, Αρ. Πρ. 1429/25/10/2004, 23/9/2005, Αρ. Πρ. 388/4/12/2007, Αρ.Πρ.1384/8/10/2008, Αρ. Πρ. 1470/29-10-2008, Αρ. Πρ. 71/31/8/2009, Αρ. Πρ. 227/3/11/2009 και τον νομικό της σύμβουλο). Το έγγραφο του προϊσταμένου βασίζεται στο λεγόμενο «καθηκοντολόγιο» (Υ. Α. ΦΕΚ 1340) που ο κλάδος έχει απορρίψει.
Η υποχρεωτική κάλυψη κενών από εκπαιδευτικούς οποιασδήποτε ειδικότητας μας οδηγεί στο συμπέρασμα για το πώς ακριβώς εννοείται από τη διοίκηση η εκπαίδευση των μαθητών και το κατοχυρωμένο ωράριο των εκπαιδευτικών. Εκτός και αν «φωτογραφίζει» την προσπάθεια του γραφείου και των διευθύνσεων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της παλιάς και της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, να υποχρεώνουν συναδέλφους των τμημάτων ένταξης να κλείνουν τα συγκεκριμένα τμήματα και να καλύπτουν κενά συναδέλφων που απουσιάζουν(Αρ. Πρ. Φ.361.1/857/131179/δ1/19/11/07).
Η σημερινή πραγματικότητα στην ειδική αγωγή μας αποδεικνύει την αντίληψη της πολιτείας για την εκπαίδευση των παιδιών με δυσκολίες, -τρεις μήνες τώρα από τη λειτουργία του σχολικού έτους,- ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί Τμήματα Ένταξης και το Ειδικό Σχολείο, με το αναγκαίο και απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό στερώντας τα δικαιώματα τους στην εκπαίδευση.
Η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ με Αρ.Πρ.146672 /Γ1/25/11/09 που ορίζει τη χρησιμοποίηση των συναδέλφων των σχολικών μονάδων που κλείνουν λόγω γρίπης δείχνει τη λογική κάλυψης κενών με την οποία πρόκειται να κινηθεί το Υπουργείο Παιδείας από ’δω και πέρα(λογιστική επιθεώρηση στα ωράρια, στη λογική της λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπου από κάθε τάξη περνοδιαβαίνουν εκπαιδευτικοί, αλλά παρ’ όλα αυτά ο μαθητής απασχολείται!!! και εμείς «δείχνουμε και το υψηλό παιδαγωγικό μας καθήκον στην κοινωνία»!!!), σε μια περίοδο μάλιστα που στο όνομα της «διαφάνειας» επιχειρείται η μείωση των διορισμών εκπαιδευτικών και η συκοφάντηση των εκπαιδευτικών, για τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης, που οι πολιτικές κάθε κυβέρνησης προκάλεσαν με αποφάσεις και νόμους και είναι απόλυτα υπεύθυνες γι’ αυτά.
Είμαστε σίγουροι πως ο κ. Προϊστάμενος γνωρίζει πως οι εκπαιδευτικοί ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟΥ αναπληρώνουμε τους συναδέλφους μας που απουσιάζουν έκτακτα, (παρ’ όλο που αυτή η τακτική παραβιάζει τα εργασιακά μας δικαιώματα), ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όμως από την υπηρεσία να τοποθετήσει εκπαιδευτικό γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε πρώτα-πρώτα το εκπαιδευτικό μας ωράριο που παραβιάζεται συστηματικά (υπερωρίες αναθέσεις)αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας που κατά βάση θίγονται από τέτοιες ρυθμίσεις και λύσεις. Είναι εξαιρετικά απλό για να γίνει κατανοητό για όλους. Δεν αποτελεί σωστή εκπαιδευτική διαδικασία να καλύπτουν απουσία συναδέλφου άλλοι συνάδελφοι στο κενό τους και να μπαινοβγαίνουν εκπαιδευτικοί χωρίς δυνατότητα συνοχής του προγράμματος. Εμείς αυτό το ονομάζουμε γενικευμένη φύλαξη-εφημερία. Η υπηρεσία είναι υπεύθυνη στην απουσία εκπαιδευτικού να τοποθετεί άλλον εκπαιδευτικό, ο οποίος να φροντίσει τη συνέχιση του προγράμματος με σωστό παιδαγωγικά τρόπο.
Τέλος να δηλώσουμε πως δε μας κάνει εντύπωση η πολιτική θέση που παίρνει ο κ. προϊστάμενος στην προτελευταία παράγραφο του εγγράφου του. Εμείς πάντα πιστεύαμε και καταθέταμε ότι οι θέσεις των στελεχών εκπαίδευσης είναι πολιτικές θέσεις. Να υπενθυμίσουμε πως οι αγώνες μας (με κορυφαία τη μεγάλη απεργία των 6 εβδομάδων το 2006) έθεσαν τα ζητήματα της χρηματοδότησης, της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Κανείς όμως δεν μπορεί να εγκαλεί για δήθεν «μικροσυμφέροντα» «μειοψηφία» και «πλειοψηφία» τους εκπαιδευτικούς που κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε ακατάλληλα κτήρια, με ανύπαρκτη υποδομή, με ελάχιστη κοινωνική στήριξη δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών του λαού.
Οι εκπαιδευτικοί είμαστε κομμάτι της εργαζόμενης πλειοψηφίας και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους γονείς και για το μέλλον των παιδιών μας να μην φορτωθούμε τα αντικοινωνικά μέτρα που θέλει να επιβάλλει μια απόλυτα μειοψηφική κοινωνική τάξη στο όνομα και στον βωμό της «κρίσης».
Μια τάξη που για να κάνει νέα πιο ληστρική «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας των κεφαλαίων της είναι αποφασισμένη να απαλλαγεί από τα ενοχλητικά εργασιακά, μορφωτικά και κοινωνικά «βαρίδια» των δικαιωμάτων που με αγώνες κατέκτησε η εργαζόμενη πλειοψηφία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ
1. Να ζητήσει συνάντηση με τον προϊστάμενο για τα θέματα που έχει θέσει: εργασιακά, εκπαιδευτικά κλπ.
2. Να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα δικαιώματά τους με βάση τις αποφάσεις της ΔΟΕ, και του Νομικού της Συμβούλου και να υπερασπιστεί με αποφασιστικό τρόπο τα δικαιώματα μαθητών- εκπαιδευτικών (υποχρηματοδότηση, διοικητική αυθαιρεσία, ελλείψεις).
3. Με την παρουσία του στα σχολεία να σταθεί δίπλα σε κάθε συνάδελφο που θα υποχρεωθεί σε παραβίαση του διδακτικού ωραρίου του, ή να εγκαταλείψει τα τμήματα ένταξης για να καλύψει κενά.
4. Να απαιτήσει να μη σταλεί στο γραφείο καμία υπογραφή-δήλωση συναδέλφου γιατί:
• Η απαίτηση της τελευταίας παραγράφου, να υπογράψουν το ενημερωτικό έγγραφο δεν είναι καινούργια και είναι υποχρεωτική σε κάθε σχολική μονάδα. Όμως το να επιστραφεί το έγγραφο με τις υπογραφές των συναδέλφων στο 1ο Γραφείο (!!!) το μόνο νόημα που έχει είναι να εκφοβίσει, να δεσμεύσει και να κάμψει τις αντιστάσεις των συναδέλφων στις εντολές της διοίκησης.
Αυτά τα κρούσματα τρομοκράτησης ούτε μοναδικά, ούτε τοπικά είναι. Αποτελούν κομμάτια μια συνολικής πολιτικής που ακούσαμε και διαβάσαμε στις αλλεπάλληλες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και θα την δούμε να ξετυλίγεται άμεσα και θα αμφισβητεί όλες τις σταθερές και ενιαίες εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση.
Δε θα δεχτούμε να μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε λάστιχο για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες (κενά, απουσίες, υποχρηματοδότηση, κλπ.) φτηνά και αντιπαιδαγωγικά για να εμφανίζονται, τύποις, τα σχολεία ότι λειτουργούν «κανονικά».

30 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: