Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Για τη Συνέλευση, τις εκλογές και τη συγκρότηση Προεδρείου της ΕΛΜΕ Πειραιά


2009 – ΔΣ ΕΛΜΕ
2008 – ΔΣ ΕΛΜΕ
Ψήφισαν
1087
1336
Άκυρα
8
33
Λευκά
21

Ψήφοι

Έδρες

Ποσοστό

Ψήφοι

Έδρες

Ποσοστό

ΠΑΣΚ
271
2
25,6%
234
2
17,6%
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ
236
2
22,3%
277
2
20,8%
ΔΑΚΕ
232
2
21,9%
328
2
24,6%
Παρεμβάσεις-Γληνός
133
1
12,6%
172
1
12,9%
Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
102
1
9,6%
120
1
9%
Αγωνιστική Συνεργασία
84
1
7,9%
93
-
7%
ΝΑΔΗΚΕ
-
-
-
118
1
8,9%







































Πραγματοποιήθηκε στις 24/11 η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά και στις 30/11 οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ.
Η συνέλευση ήταν αρκετά άμαζη, δείγμα της φάσης του συνδικαλιστικού κινήματος στους χώρους της εκπαίδευσης. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών έκαναν προσπάθεια να σπάσει το κλίμα της προεκλογικής παραταξιακής παρέλασης και πρότειναν ένα σύνολο ζητημάτων να συζητηθεί πριν από την ημερήσια διάταξη. Τα ζητήματα αυτά ήταν:
- η δημιουργία πλατιάς επιτροπής για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά,
- η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στις κινητοποιήσεις για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και στάση εργασίας τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη,
- η πρόταση για απόφαση της συνέλευσης για τήρηση του καταστατικού και κατανομή των εδρών με βάση την απλή αναλογική (και όχι με την ενισχυμένη του 1264) και
- η πρόταση για μη συμμετοχή των προϊσταμένων διεύθυνσης και γραφείων στο σωματείο για όσο διάστημα έχουν αυτές τις υψηλές διοικητικές θέσεις.
Η διαδικαστική πρόταση απορρίφθηκε καθώς βρήκε την αντίθεση των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. Οι προτάσεις μπήκαν στο τέλος σε ψηφοφορία όταν στη συνέλευση είχε μείνει πολύ λίγος κόσμος.
Υπερψηφίστηκε μόνο η πρόταση για απλή αναλογική. Οι άλλες τρεις προτάσεις απορρίφθηκαν οριακά ενάντια και πάλι σε ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ – ΕΣΑΚ. Με τον ίδιο τρόπο απορρίφθηκε και η πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων να μετατεθούν οι εκλογές για τις 4 Δεκέμβρη έτσι ώστε να στηριχτεί η κινητοποίηση της ΟΛΜΕ και του Συντονιστικού Ωρομισθίων στο Υπουργείο που ήταν προγραμματισμένη την ίδια μέρα (30/11) με τις εκλογές.

Οι εκλογές της 30/11 χαρακτηρίστηκαν από αρκετά μειωμένη συμμετοχή που χρεώθηκε περισσότερο στη ΔΑΚΕ.
Από το πρωί οι Αγωνιστικές Κινήσεις κυκλοφόρησαν προκήρυξη όπου υπήρχε η εκτίμηση ότι οι ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ με τις πλάτες των δικαστικών αντιπροσώπων θα επιχειρούσαν πραξικόπημα στην κατανομή των εδρών αγνοώντας το καταστατικό και την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Αναφερόταν συγκεκριμένα:
«Δε θεωρούμε, ασφαλώς, ότι η τήρηση του καταστατικού και η διεξαγωγή των εκλογών με απλή αναλογική αποτελεί καμία «επανάσταση» στις δομές και στο συσχετισμό που κυριαρχεί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αποτελεί, όμως, το ελάχιστο ευνόητο για να μην παραχαράσσεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά και (το κυριότερο) για να γίνει ένα μικρό βήμα για την απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από την κρατική κηδεμονία.

Γνωρίζουμε ότι ακόμα και αυτό το μικρό βήμα θα προκαλέσει την ‘ιερή αντίδραση’ των δυνάμεων του υποταγμένου, κρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.»

Πράγματι τα στελέχη των κυβερνητικών παρατάξεων ήταν σε συνεχή συνεννόηση μεταξύ τους και με τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν τέτοια που η κατανομή των εδρών ήταν η ίδια είτε με εφαρμογή της απλής αναλογικής είτε με αυτά που ορίζει ο 1264.
Παρόλα αυτά προέκυψε νέα εμπλοκή όταν ο εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Κινήσεων στην Εφορευτική Επιτροπή κάλεσε την Εφορευτική να γράψει στο πρακτικό των εκλογών ότι «Οι έδρες κατανέμονται με βάση την απλή αναλογική σύμφωνα με τα άρθρα 31.4 και 33 του Καταστατικού της ΕΛΜΕ Πειραιά και την απόφαση 336/24-11-2009 της Γενικής Συνέλευσης»
Η δικαστική αντιπρόσωπος δεν το επέτρεψε (με τον «τσαμπουκά» και με την πραξικοπηματική σιγή – κάλυψη των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) και επέμεινε ότι το πρακτικό πρέπει να αναφέρει το Ν.1264. Με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Κινήσεων να αποχωρήσει, αρνούμενος να υπογράψει πρακτικό που παραβίαζε το καταστατικό και την απόφαση της συνέλευσης. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε ποιων παρατάξεων οι εκπρόσωποι δέχτηκαν να συνυπογράψουν κείμενο που παραβιάζει το καταστατικό και τη γενική συνέλευση και θα τοποθετηθούμε ξανά.
Οσο μας αφορά, θα καλέσουμε τις παρατάξεις ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, Παρεμβάσεις – Γληνός και Αγωνιστική Συνεργασία σε συνυπογραφή δήλωσης που θα αναγνωρίζει την πραγματικότητα κατανομής των εδρών με βάση την απλή αναλογική.

Για τη συγκρότηση του Προεδρείου
ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΕΣΑΚ-ΔΕΕ εδώ και καιρό κολάκευσαν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά κινδυνολογώντας για το Σωματείο που «δεν έχει προεδρείο». Λες και το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πρόβλημα προεδρείων και όχι κυρίαρχης πολιτικής γραμμής. Για μας το προεδρείο ενός σωματείου δεν είναι μοίρασμα καρεκλών αλλά έχει τον πολιτικό ρόλο της οργάνωσης της ζωής του σωματείου και την προσπάθεια κίνησης κόσμου σε κατεύθυνση αντίστασης και αγώνα.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι Αγωνιστικές Κινήσεις έθεσαν σημεία δέσμευσης – συμφωνίας προς τις ΕΣΑΚ, Παρεμβάσεις, Συνεργασία για ξεπεραστεί η αδράνεια και η απόστασή του σωματείου από πολλούς συναδέλφους. Και είπαμε ότι μόνο στη βάση συμφωνίας κοινής δράσης σε κάποιους άξονες, θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε προεδρείο που σε κάθε περίπτωση δε θα περιλάμβανε εκπροσώπους των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ. Σε κάθε άλλη περίπτωση δηλώσαμε ότι μας είναι αδιάφορη οποιαδήποτε συζήτηση μοιράσματος καρέκλας και ότι αν δεν άνοιγε η πολιτική συζήτηση θα ψηφίζαμε λευκό σε όλες τις ψηφοφορίες – όπως και κάναμε. Κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι Παρεμβάσεις – Γληνός. Η πρόταση συμφωνίας σε σημεία απορρίφθηκε από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ.
Το γεγονός ότι τελικά ΠΑΣΚ, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και ΔΑΚΕ μοιράστηκαν σε κλίμα χαρούμενης συνεννόησης τις θέσεις του Προεδρείου δεν προξενεί εντύπωση. Η αλήθεια είναι ότι αντιστοιχεί στην ουσιαστική απροβλημάτιστη συνύπαρξή τους στη διαδικασία ουσιαστικής αδρανοποίησης του σωματείου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που δεν πήραν χαμπάρι από τις κινητοποιήσεις στο επικίνδυνο για το σύστημα διήμερο 6-7 Δεκέμβρη όπως δεν είχαν πάρει χαμπάρι ένα χρόνο πριν. Για αυτούς ο Δεκέμβρης πρέπει να καταργηθεί, όπως πρέπει να καταργηθεί κάθε γεγονός που στριμώχνει το σύστημα. Είναι οι ίδιες δυνάμεις («οικουμενικά» μαζί με άλλες) που θα βρεθούν να κάνουν «διάλογο» στη «σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» υπό τον Παπανδρέου.

Για τη συνέχεια
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις θα προσπαθήσουν και το επόμενο διάστημα να βρουν ρωγμές που θα σπάσουν την αδράνεια στο σωματείο. Ενάντια σε εφησυχασμούς, σε υποταγή στη «συνήθεια» και στον αρνητικό συσχετισμό, θα αγωνίζονται ενάντια στην εκχώρηση του σωματείου στις δυνάμεις του συστήματος, της υποταγής, του εργοδοτικού και κρατικού συνδικαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: