Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης –αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για το νέο Λύκειο.



Ακυρώθηκαν και στα Χανιά τα πρώτα σεμινάρια Διευθυντών για τη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τόσο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και στην Δευτεροβάθμια. Στο Κολυμπάρι Χανίων η παρουσία των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση, που είχε καλέσει η ΕΛΜΕ Χανίων, απέτρεψε την διεξαγωγή του 1ου σεμιναρίου .
Ο νόμος για το νέο Λύκειο και η τράπεζα θεμάτων , η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας , η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι είναι τα εργαλεία που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στη Δημόσια εκπαίδευση σε βάρος της πλειοψηφίας των μαθητών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο στην κατάργηση της μόνιμης, πλήρους και σταθερής δουλειάς και την ανατροπή - διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Ήδη συνάδελφοι μας των τεχνικών ειδικοτήτων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν με άμεση απόλυση. Παράλληλα επιδιώκεται να κυριαρχήσει και να εμπεδωθεί ένα κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και υποταγής στις επιταγές της πολιτικής εξουσίας στο πλαίσιο φασιστικοποίησης του κράτους και των μηχανισμών του ενάντια στον «εχθρό» λαό.
Απέναντι σ’ αυτή στην πολιτική απαιτείται να οργανωθούμε και να βαδίσουμε ξανά το δρόμο της μαζικής πάλης αποφασισμένοι να νικήσουμε . Χωρίς αυταπάτες για εύκολες λύσεις και εφησυχασμούς ότι άλλοι, με άλλους τρόπους εκτός απ’ τον αγώνα θα μας διασφαλίσουν τα δικαιώματα στη ζωή και τη δουλειά.
Η ποσόστωση στην αξιολόγηση, τα πριμ «παραγωγικότητας» που ανακοινώνονται στοχεύουν στο χτύπημα της δυνατότητας της συλλογικής διεκδίκησης και δράση, στην επιβολή κλίματος ανθρωποφαγίας στους χώρους δουλειάς και την εξαναγκαστική αποδοχή των μεσαιωνικών εργασιακών συνθηκών.
Η άρνηση συμμετοχής στις επιτροπές αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων από μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, όπως και ολόκληρων συλλόγων διδασκόντων, η ακύρωση των σεμιναρίων των Διευθυντών φανερώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εκπαιδευτών παρά τις πιέσεις διευθυντών και την απρόθυμη στάση των ηγεσιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. ¨Όμως αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να ζωντανέψουν ξανά τα σωματεία μας με την μαζική παρουσία των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί να απαλλαγούν απ’ τις σκουριασμένες ιδέες των «αντιπροτάσεων» στα μέτρα σφαγείο της κυβέρνησης και του εξωραϊσμού του συστήματος της εκμετάλλευσης και τη εξάρτησης. Να απεγκλωβιστούν απ’ την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία με την ανάληψη της υπόθεση του αγώνα για τη δουλειά τη ζωή τους στα χέρια τους. Δεν υπάρχουν ειδικοί στον αγώνα . Εξ ‘ άλλου αυτό δείχνει και ο ηρωικός αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που μας ξαναθύμισε ότι τα δικαιώματα δεν χαρίζονται αλλά κατακτιούνται και ότι οι θεσμοί του κράτους εξυπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική. Καμιά αυταπάτη λοιπόν!

Οι κινήσεις ανυπακοής, για να συμβάλλουν αποτελεσματικά στον αγώνα πρέπει να συνολικοποιούνται και να συνοδεύονται από συλλογική και κεντρική πάλη με στόχο την ανατροπή των νόμων για την αξιολόγηση και του νέου Λυκείου. Δυστυχώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και όσοι επένδυσαν τις αγωνίες των εργαζομένων στις προεκλογικές τους φιλοδοξίες δεν μας έχουν δώσει δείγματα ότι έχουν σκοπό να κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Τι πιο αναγκαίο το ΔΣ της ΟΛΜΕ να είχε ήδη πριν από καιρό καλέσει Γενικές Συνελεύσεις και Συνέλευση Προέδρων;
Επειδή λοιπόν αποτελεί στρατηγική επιλογή του συστήματος διεθνώς το σάρωμα των κατακτήσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα του προηγούμενου αιώνα, επιδιώκουν την επιβολή της βαρβαρότητας με κάθε τρόπο. Κύρια με το μαστίγιο, αφού ο εξαθλιωμένος δεν πείθεται ότι οι συνθήκες σκλάβου που βιώνει είναι για καλό του.
Για μας λοιπόν δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το άπλωμα του αγώνα και τη συμπόρευση με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ορίζουν και τους όρους της πάλης μας. Καμιά απόλυση! Να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης –αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για το νέο Λύκειο.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ πριν τελειώσει η σχολική χρονιά.
Να καταψηφιστούν στους Συλλόγους διδασκόντων οι τελικές εκθέσεις αυτοαξιολόγησης. Να ακυρωθεί, όπου επιδιωχτεί να γίνει σεμινάριο για την αξιολόγηση. Να απαιτήσουμε να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ που υποχρεώνονται να εργαστούν τον Ιούλιο. Να προετοιμαστούμε για τους αγώνες που είμαστε υποχρεωμένοι να ξεδιπλώσουμε αφού η πραγματικότητα που βιώνουμε θέτει και ξαναθέτει το ερώτημα : θα τους χαρίσουμε το παρόν και το μέλλον μας Η;

Χανιά 18-06-2014
Θάνου Γεωργία
μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

:

Δεν υπάρχουν σχόλια: