Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η περιπετεια μιας εκφρασης αλληλεγγυης σε απολυμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο Κ. Αναγνώστου ,γεωπόνος, απολύεται από το φυτώριο ΕΝ ΚΗΠΩ। Ο εργαζόμενος προσφεύγει στην επιθεώρηση εργασίας και καταγγέλλει την απόλυση του ως σκόπιμη με βάση τη στάση του στην εργασία (απεργεί, διεκδικεί τα ρεπό του κλπ.). Ταυτόχρονα απευθύνεται στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για συμπαράσταση και μέσα απ’ την «Πρωτοβουλία ενάντια στην απόλυση στο φυτώριο εν κήπω» σε σωματεία του νομού. Ψηφίσματα εκδίδουν αρκετοί σύλλογοι μεταξύ των οποίων και η ΕΛΜΕ Χανίων. Η Επιθεώρηση εργασίας εκδίδει απόφαση που δικαιώνει τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης απευθύνεται στα σωματεία πιέζοντας τα να αναθεωρήσουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης. Παρευρίσκεται σε συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων και… απαιτεί να διαχωρίσει τη θέση του το ΔΣ. Το ΔΣ τροποποιεί το ψήφισμα εν μέρει, για το οποίο... ενημερώνεται επίσημα απ’ το ΔΣ(!!!) ο εργοδότης, αλλά δηλώνει ότι δεν τον καλύπτει! Τελικά το Δ.Σ αναρτά στην ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ Χανίων το πρώτο ψήφισμα που είχε εκδώσει.
Η ενημέρωση αυτή γίνεται γιατί, παρά τη μεθοδευμένη απαξίωση των σωματείων , ακόμη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκφραση συμπαράστασης από τα σωματεία ,παράλληλα με την πλατειά κίνηση που εκφράστηκε με την πρωτοβουλία ενάντια στην απόλυση του Κ. Αναγνώστου, πιέζουν πολύ περισσότερο απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε. Τώρα αν το Δ.Σ κράτησε αυτή την πρωτόγνωρη στάση είναι γιατί στους άγριους καιρούς που ζούμε, οι απόψεις –θέσεις και πρακτικές της συνδιαχείρισης –συνδιοίκησης και της προτασεολογίας για «το ξεπέρασμα της κρίση» προς τα κει οδηγούν.
Όμως τα σωματεία ανήκουν στα μέλη τους και παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια ο συνδικαλισμός της αντιπροσώπευσης έχει διώξει τους εργαζόμενους ,είμαστε υποχρεωμένοι να τα ξαναζωντανέψουμε και να τα κάνουμε πραγματικά όπλα πάλης για τα δικαιώματα μας ।Γιατί χωρίς συλλογική στάση δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, τις εργασιακές μας σχέσεις, τη σύνταξή μας, την υγεία μας, τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι. Δεν μπορούμε χωρίς οργάνωση και αγώνα να αντιπαρατεθούμε στην εκπαίδευση της αμάθειας, της ανεργίας και των ταξικών φραγμών, να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε το δικαίωμα στη μόρφωση για τους μαθητές μας και όλη τη νεολαία. Αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση όλων μας
Χανιά 10-10-2010
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: