Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Για την Ημερίδα Σχολικών Συμβούλων στη Θεσπρωτία

Την 1η Απρίλη διοργανώθηκε ημερίδα από τους σχολικούς συμβούλους Αθμιας του ν. Θεσπρωτίας για όλους τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν στα δημοτικά σχολεία του νομού. Τα θέματα ήταν «Η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση», «Δικαιώματα του Παιδιού, Σχολείο και Δημοκρατία», «Το συλλογικό παιχνίδι» και «Η λογοτεχνία στο Σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο». Οι ομιλητές ήταν πανεπιστημιακοί από το Παιδαγωγικό Πάτρας. Ο σκοπός της ημερίδας ήταν η προπαγάνδα των πιο αντιδραστικών απόψεων και μάλιστα με το πιο χυδαίο τρόπο. Από το «ευρωπαϊκό ιδεώδες» της ειρήνης , της συνεργασίας και των αμοιβαίων δεσμεύσεων! ως το …δικαίωμα του παιδιού στην παιδική εργασία ως μέσο κοινωνικοποίησης που θα το κάνει υπεύθυνο πολίτη! Ακούστηκαν κι άλλες ωραίες απόψεις όπως ότι «ο δάσκαλος πρέπει να κρατά ουδέτερη στάση στα λογοτεχνικά κείμενα όπως το ΝΑΤΟ στη Λιβύη»!!! Στην παρέμβασή μας τόσο γι΄ αυτά που ειπώθηκαν όσο και για το παρουσιολόγιο που κυκλοφορούσαν διευθυντές για υπογραφές υπό την απειλή περικοπής μισθού, όπως διαδιδόταν για όποιον δεν υπογράφει, ο σύμβουλος απάντησε ότι ζητούν το «αυτονόητο» και «να μη μιλάμε γιατί θα βρεθούμε μπλεγμένοι»! Όλα αυτά έκαναν πολλούς συναδέλφους να αγανακτήσουν και να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της «επιμόρφωσης». Αρκετοί αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, ενώ οι περισσότεροι δεν υπέγραψαν. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία κυκλοφόρησε την παρακάτω προκήρυξη που μοιράστηκε πλατιά στους συναδέλφους τη μέρα της ημερίδας.


"Συνάδελφοι-ισσες
   Την «ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση» τη ζούμε στην πραγματικότητα του «νέου σχολείου» που έρχεται από …πολύ παλιά, για να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές επιταγές των απανωτών μνημονίων  και συμφώνων ανταγωνιστικότητας που υπογράφει η κυβέρνηση με την τρόικα.
   Τη ζούμε με τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων, με τα σχολειά-κάτεργα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα σχολειά των περικοπών ,των ταξικών φραγμών, των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων , της πειθάρχησης ,της αδιοριστίας…
   Η  «ευρωπαϊκή διάσταση» του «νέου σχολείου» παίρνει «σάρκα και οστά», όταν μαθητές θα χρειάζονται έως και μιάμιση ώρα για να φτάσουν στο σχολειό τους και να στοιβαχτούν στα 30άρια τμήματα, όταν γονείς θα πληρώνουν για τη λειτουργία του σχολειού των παιδιών τους, όταν εκπαιδευτικοί θα δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, απλήρωτοι από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, για να μη δίνουν το «κακό παράδειγμα» στη νέα γενιά που πρέπει από νωρίς να εμπεδώσει και να αποδεχτεί την εργασιακή της περιπλάνηση.
   Και ενώ στη χώρα μας το σχολείο του 21ου αιώνα έχει την υπογραφή των ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ, στην Ευρώπη της καπιταλιστικής κρίσης το κεφάλαιο διατάζει διπλασιασμό των διδάκτρων σε Πανεπιστήμια , απολύσεις εκπαιδευτικών, σφαγή δικαιωμάτων στην εργασία και την ασφάλιση, ξεσηκώνοντας τη νεολαία σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις!

Συνάδελφοι-ισσες
   Στην περίληψη των εισηγήσεων της ημερίδας που διανεμήθηκε στους εκπαιδευτικούς διαβάζουμε: «πρέπει να συνυπάρξουμε με τους Άλλους, γιατί η ειρήνη δεν είναι δεδομένη ούτε αιώνια». Αλήθεια από ποιους κινδυνεύει η ειρηνική συνύπαρξη των λαών; Από τους ίδιους τους λαούς ή από τους ιμπεριαλιστές που βομβαρδίζουν τη Λιβύη όπως βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, σκοτώνοντας αμάχους για τα συμφέροντά τους;
   Διαβάζουμε ακόμα: «να συνεργαστούμε με στόχο το ευ ζην μας». Η συνεργασία περιλαμβάνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με βάσεις, λιμάνια, αεροπλάνα, φρεγάτες και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στις «ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές» επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών;
   Το κείμενο μιλάει για την ανάγκη «διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών»… «σχηματισμού συμμαχιών, συνέπειας στις δεσμεύσεις και υπευθυνότητα»! Διαπραγματεύσεις και συμβιβασμοί με ποιους; Συμμαχία με ποιους; Δεσμεύσεις απέναντι σε ποιους; Ο λαός , οι εργαζόμενοι και η νεολαία δε χρωστάνε τίποτα και σε κανέναν!
   Παρακάτω γίνεται πιο συγκεκριμένη αναφορά: «ιδιαίτερα η υποχρεωτική εκπαίδευση στοχεύει (και) στην προετοιμασία της νέας γενιάς για την ευτυχή ένταξη στην κοινωνία». Ευτυχείτε! Ο νέος και νόμιμα ανασφάλιστος των 500 ευρώ πρέπει να προετοιμαστεί κοινωνικά με το που πατάει το πόδι του στο «νέο» σχολείο για την υπέροχη κοινωνία που ανατέλλει!
   Για να μη μιλήσουμε για τα «Δικαιώματα του παιδιού και τη Δημοκρατία στο Σχολείο», για την ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια που αναφέρονται…Μόνο η αύξηση του ωραρίου για τα «πρωτάκια» μέχρι τις 14.00 εγείρει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα παιδιά.

Το δικό μας χρέος…

   στους εαυτούς μας, τα παιδιά και τους μαθητές μας είναι να κλείσουμε την πόρτα που οδηγεί στη βαρβαρότητα και στο κοινωνικό σκοτάδι.
Να αντισταθούμε στο αντιδημοκρατικό και πειθαναγκαστικό σχολείο των πιο σκληρών περικοπών. Τόσο «σύγχρονο» που να ταιριάζει στον σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

                ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: