Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Θα έπρεπε να σηκωθούν και οι πέτρες! Σχολεία χωρίς βιβλία δεν είναι σχολεία


Θα έπρεπε να σηκωθούν και οι πέτρες με το πρωτοφανές αίσχος να «ξεκινήσει» η σχολική χρονιά χωρίς βιβλία. Θα μοιράσουν λέει DVD. Ενώ όλοι ξέρουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μελετήσει βιβλίο πάνω στον υπολογιστή και ξέρουμε ακόμα ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές υπολογιστή. Μέσω της διανομής των DVD, το υπουργείο μεταβιβάζει στις οικογένειες των μαθητών την υποχρέωσης του να έχουν (έντυπο) βιβλίο και ουσιαστικά τους αναγκαζει να το τυπώνουν σπίτι τους ή έξω με δικά τους έξοδα ή να το αγοράζουν.
Ήδη όσοι γονείς μπορούν αναγκάζονται και αγοράζουν από τα βιβλιοπωλεία τα σχολικά βιβλία, τα οποία –όλως «παραδόξως»- εκεί υπάρχουν!

Παρόλα αυτά, η ΟΛΜΕ προγραμματίζει… κλιμάκωση για τον Οκτώβρη. Ούτε σε γενικές συνελεύσεις δεν καλεί τον κλάδο, οδηγώντας σε πλήρη απαξίωση το συνδικαλισμό και νομιμοποιώντας, με την αδράνειά της, την κυβερνητική πολιτική.
Από κοντά και σε απόλυτη συμμόρφωση με την ΟΛΜΕ, και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ελευσίνας:
Στις 5-9-2011,σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ελευσίνας, πάρθηκε απόφαση μετά από πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων να καταγγελθεί το υπουργείο, να κληθούν οι συνάδελφοι να μην συναινέσουν στην κατάργηση του δωρεάν σχολικού βιβλίου, να μη μοιράσουν DVD που θα υποκαταστήσει το σχολικό βιβλίο, στηρίζοντας τους συνδικαλιστικά και να κληθούν οι γονείς με χαρτί που θα μοιραστεί στα σχολεία την πρώτη μέρα σε συζήτηση-ενημέρωση σχετικά με το θέμα στην προσπάθεια συντονισμού κοινής δράσης.

Παρόλα αυτά, το ΔΣ της ΕΛΜΕ δεν προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων και εκ των υστέρων υποστήριξε πως τα παραπάνω δεν ψηφίστηκαν στο ΔΣ! Όταν την ίδια στιγμή από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προσπαθούν να οργανώσουν την αντίσταση τους απέναντι σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ το «παίζει Πόντιος Πιλάτος»
Δυστυχώς, σε μια τέτοια εποχή που οι συνδικαλιστές θα όφειλαν να είναι η πρωτοπορία του κλάδου, δείχνουν απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στη δυναμική των κινηματικών διαδικασιών και δεν πράττουν τίποτα που να προάγει μια τέτοια κίνηση στους συναδέλφους και σε όσους εμπλέκονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Έχοντας γίνει χρόνια ολόκληρα γρανάζι της διοίκησης, δεν μπορούν να βγουν από τις συνδιαχειριστικές λογικές και να στραφούν στο κίνημα. Γι αυτό η μόνη παρέμβαση τους ήταν για τις κρίσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών. Όπως και στο παρελθόν δεν πίστευαν στη δυνατότητα να στηθεί μια οποιαδήποτε κινητοποίηση (βλ. ζήτημα συγχωνεύσεων σχολείων) και διαψεύσθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες με μια μεγαλειώδη για τα μέτρα της Ελευσίνας συγκέντρωση. Ούτε είναι τυχαίο ότι και τότε δεν έδωσαν καμιά συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ελευσίνας (με σοβαρή ευθύνη των Παρεμβάσεων που έχουν 4 από τις 7 έδρες, και άρα το ελέγχουν απόλυτα) έχει αποδείξει, δυστυχώς, ότι ανήκει στο πλέγμα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Το έδειξε με την ιστορία της πρότασης συγχώνευσης του 1ου ΕΠΑΛ, το έδειξε με το σταμάτημα των κινητοποιήσεων και των κοινών δράσεων με τους γονείς για τις συγχωνεύσεις, το έδειξε με την άρνηση της να συγκαλέσει συνέλευση σε σοβαρά ζητήματα, το δείχνει και τώρα. Και έχει σοβαρές ευθύνες για την έλλειψη της οποιασδήποτε προσπάθειας να σπάσει από τα κάτω η αδράνεια που επιβάλει η ΟΛΜΕ! Αν είναι έτσι να χαίρονται τις ψήφους τους, τις έδρες τους και τους αιρετούς τους στα όργανα συνδιοίκησης …

Είναι καιρός οι συνάδελφοι όλοι να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης της αντίστασής μας στα χέρια μας. Ας οργανώσουμε την πάλη μας από την αρχή.
· Ας πάρουμε πρωτοβουλίες αντίστασης από τα κάτω που θα προωθούν το κίνημα, έξω από τη γραφειοκρατία τους.
· Να ανοιχτούν καθημερινές συζητήσεις στα σχολεία μας.
· Να πιέσουμε να γίνουν γενικές συνελεύσεις άμεσα για να παρθούν αποφάσεις αγώνα και συντονισμού κοινού μετώπου δασκάλων -καθηγητών -γονιών -μαθητών.

Ο αγώνας είναι και δύσκολος και μακρύς αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο.
Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Ελευσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: