Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Συμπεράσματα και αποφάσεις της ανοικτής συζήτησης με θέμα «Όχι στα χαράτζια» που διοργάνωσε η Ανοικτή Πρωτοβουλία Αγώνα εκπαιδευτικών του συλλόγου Π.Ε. «Αλ. Δελμούζος»


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανοικτή συζήτηση με θέμα «Όχι στα χαράτζια» που διοργάνωσε η Ανοικτή Πρωτοβουλία Αγώνα εκπαιδευτικών του συλλόγου Π.Ε. «Αλ. Δελμούζος» την Κυριακή 11/12/2011 στο 1ο Δ.Σ. Πικερμίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του συλλόγου «Αλ. Δελμούζος» και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων σχολείων της περιοχής και της Ένωσης Γονέων Γέρακα-Παλλήνης, της Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολ. Αττικής, μέλος του δημοτικού συμβουλίου Γέρακα-Παλλήνης, εκπρόσωποι της λαϊκής συνέλευσης Γέρακα-Παλλήνης, των Πρωτοβουλιών κατοίκων ενάντια στα χαράτζια από Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Πικέρμι-Ραφήνα.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως ο αγώνας του ελληνικού λαού που αναπτύσσεται ενάντια στα χαράτζια είναι κομμάτι και συνέχεια του πολύμορφου αγώνα του προηγούμενου διαστήματος με τις μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις, των πλατειών, της μεγάλης 48ωρης απεργίας στις 19/20 Οκτώβρη, της μετατροπής των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου σε λαϊκές διαδηλώσεις. Τα χαράτζια είναι άλλος ένας τρόπος αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος που λεηλατείται από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις όλων των βασικών ειδών λαϊκής κατανάλωσης, τη διάλυση των κοινωνικών παροχών, την αύξηση της φορολογίας και τις έκτακτες εισφορές. Είναι τμήμα μια γενικευμένης επίθεσης ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Οι διάφοροι τρόποι άρνησης πληρωμής (πληρωμή σε ΑΤΜ μόνο της ΔΕΗ και όχι του χαρατσιού κλπ) είναι χρήσιμοι γιατί δημιουργούν μια καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου και δίνουν την ευκαιρία μιας πρώτης συσπείρωσης των ανθρώπων που θέλουν να αντισταθούν Οι πιέσεις προς τους Δήμους έχει σημασία να οδηγούν σε αποφάσεις και δράσεις ενάντια στα χαράτζια, χωρίς αυταπάτες για τα όρια των παρεμβάσεών τους αλλά και χωρίς εφησυχασμό, αφού τη μάχη θα τη δώσει ο ίδιος ο κόσμος που κινητοποιείται. Η ουσιαστική αδυναμία του λαού να πληρώσει αλλά και η οργή για την πολιτική του συστήματος αποτελούν παράγοντες που –στο βαθμό που αποτελέσουν τον καταλύτη οργανωμένης λαϊκής αντίστασης- μπορούν να βάλουν σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή του μέτρου και να οδηγήσουν στην ανατροπή του. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η αντιδραστική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ετοιμάζει άλλες μορφές είσπραξης του χαρατζιού, μέσω εφορίας ή ακόμη και απευθείας από τους μισθούς.

Ο αγώνας ενάντια στα χαράτζια μπορεί και πρέπει να συνδεθεί με την αναγκαιότητα για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στις δανειακές συμβάσεις και όλους τους συνοδευτικούς αντεργατικούς νόμους. Είναι κομμάτι του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και για μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται ενάντια στα χαράτζια σε γειτονιές και σε εργασιακούς χώρους είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να αγωνιστεί ο λαός στους χώρους που ζει και εργάζεται ενάντια σε ένα βάρβαρο και εκβιαστικό μέτρο που τον απειλεί βυθίζοντάς τον στο «σκοτάδι». Έχουν χαρακτήρα αυτοοργάνωσης του λαού που προσπαθεί να βρει τρόπο να συζητήσει και να δράσει οργανωμένα υπερπηδώντας τα εμπόδια που υπάρχουν λόγω της αδράνειας ή ακόμα και της εχθρικής στάσης που τηρούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και φορείς. Είναι απολύτως αναγκαίο οι διάφορες πρωτοβουλίες να συντονίσουν τη δράση τους σε κάθε περιοχή.

Είναι σημαντική η οργάνωση δικτύων αγωνιστικής αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά, που θα εγγυώνται την άμεση και επείγουσα κινητοποίηση κόσμου σε κάθε απόπειρα να κοπεί το ρεύμα σε κάποιο σπίτι αλλά και γενικότερα ενάντια στις επιπτώσεις των βάρβαρων μέτρων που οδηγούν μεγάλα τμήματα του λαού στην απόλυτη εξαθλίωση. Κανένας χωρίς ρεύμα, θέρμανση και φαγητό. Η αλληλεγγύη πρέπει να μπορεί να οδηγεί τα θύματα του νέου μεσαίωνα στο να ενταχθούν στον αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας που διαλύει τις ζωές μας. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε!

Αποφασίστηκε:
• συντονισμός της δράσης όλων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Αττική και κινητοποιήσεις σε κεντρικά σημεία της περιοχής. Ανάπτυξη δικτύου ενημέρωσης και αλληλεγγύης.
• Πολιτική αλληλεγγύη στους απεργούς εργάτες της Χαλυβουργίας και οικονομική ενίσχυση του αγώνα τους.
• Νέα συνάντηση της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Αγώνα αμέσως μετά τις γιορτές.

Ανοικτή Πρωτοβουλία Αγώνα
Εκπαιδευτικών συλλόγου Π.Ε. «Αλ. Δελμούζος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: