Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Β’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ




Με αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες και υποκειμενικούς περιορισμούς και όρια, εδώ και κάποια χρόνια οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών παρεμβαίνουν στην Β’ ΕΛΜΕ Πέλλας. Έχουν συμβάλλει στην συμμετοχή συναδέλφων στους απεργιακούς αγώνες του κλάδου, στην ενημέρωση τους για αυτά που έρχονται. Έχουν ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης με τις αστικές  δυνάμεις στο σωματείο (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ) αλλά και με δυνάμεις όπως η ΑΣΚ που στο όνομα μιας «παναριστερής» συσπείρωσης , δείχνουν συμφιλιωτισμό προς τις προηγούμενες και προπαντός αρνούνται- στη βάση των ισχυρών ρεφορμιστικών χαρακτηριστικών τους- να χαράξουν μια άλλη πορεία  μέσα στο σωματείο . Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών έχουν επίσης διαρκές μέτωπο ενάντια στη λογική της ανάθεσης, του ατομικού δρόμου, της αποστασιοποίησης, ενώ προσπαθούν να θέσουν στο κέντρο της προσοχής των συναδέλφων την ανάγκη ανασυγκρότησης εκ βάθρων του σωματείου. Μια ανασυγκρότηση όχι πρώτα και κύρια οργανωτική, αλλά προώθησης ενός άλλου αντιθετικού προς την κυρίαρχη αντίληψη, πολιτικού και συνδικαλιστικού προσανατολισμού σε αγωνιστική και αδιάλλακτη προς το σύστημα κατεύθυνση. Παρά τις λιγοστές δυνάμεις, αυτή η προσφορά θέλαμε να εκφραστεί, για πρώτη φορά και σε εκλογικό επίπεδο. Σε μια μάλιστα φάση, που το ξαναζωντάνεμα του σωματείου είναι διαλεκτικά δεμένο με την αντιμετώπιση του νέου αντιλαικού κύματος, που θέλει στον κλάδο των εκπαιδευτικών, να σαρώσει τη μονιμότητα και τις εργασιακές σχέσεις, να επιβάλλει τις απολύσεις και το φόβο, να προωθήσει ένα σχολείο φτηνό για το κράτος,   ακριβό για το γονιό, απρόσιτο για τους μαθητές. Μια φάση που η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο καταργήσεων σχολείων, ακόμα μεγαλύτερου στοιβάγματος μαθητών ανά τάξη, που θα δημιουργήσει σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων για στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα (θέρμανση, φωτοτυπικό χαρτί και μαρκαδόροι κλπ) συνθήκες ασφυξίας το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς τους μαθητές και τους γονείς τους.
Τα αποτελέσματα στις εκλογές (διπλές: για Διοικητικό Συμβούλιο και για εκλογή αντιπροσώπων στο 16ο Συνέδριο της ΕΛΜΕ) που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Απριλίου, και τα οποία αποτελούν για τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, μια αισιόδοξη βάση για την πάλη από καλύτερες θέσεις των ζητημάτων του κλάδου, ήταν τα εξής:

ΓΙΑ Δ.Σ.
ΓΙΑ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
ΨΗΦΙΣΑΝ
502

502

ΕΓΚΥΡΑ
460

460

ΑΚΥΡΑ
20

23

ΛΕΥΚΑ
22

19


ΕΛΑΒΑΝ
ΕΛΑΒΑΝ

ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΔΑΚΕ
172
3
186
2
Α.Σ.Κ.
129
2
129
2
ΑΣΑΠΕ
103
2
85
1
ΕΣΑΚ- ΔΕΕ
34
-
34
-
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
22
-
26
-

Το σχήμα ΑΣΑΠΕ προέκυψε την τελευταία στιγμή. Σ΄ αυτό φιγουράρουν όλοι οι κύριοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ στην ΕΛΜΕ. Το «ανεξάρτητο» και  με «αποστάσεις» από το ΠΑΣΟΚ προφίλ που οικοδόμησαν, τους έδωσε τη δυνατότητα να αποσπάσουν την ψήφο αρκετών συναδέλφων. Το πόσο «ανεξάρτητοι» είναι αλλά και αντίθετα  το πόσο δεσμευμένοι είναι σε μια παραλλαγή σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης, μάλλον δεν θα αργήσουμε να το διαπιστώσουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: