Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αντίο Αλίντα Δημητρίου



Σήμερα, ξημερώματα Τρίτης, 30 του Ιούλη, έφυγε από κοντά μας όχι μόνο μια άξια κινηματογραφική δημιουργός αλλά μια γυναίκα που με την στάση ζωής, μας δίδαξε την σημασία της αξιοπρέπειας, την αξία της λεβεντιάς και την δύναμη να υπερασπίζεσαι το δίκιο με πείσμα, μέχρι το τέλος. 
Στις ταινίες της έδινε φωνή  στους απλούς και ανώνυμους ανθρώπους .Μιλούσε για την ιστορία του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στην νέα γενιά με ένα τρόπο μοναδικό και απόλυτα ευθύ. Οι νέοι και οι νέες που κατά χιλιάδες είδαν την τριλογία της για τις γυναίκες στην Αντίσταση, στον Εμφύλιο, στις εξορίες και στην Δικτατορία απέκτησαν μια ιδιαίτερη σχέση με την Αλίντα. Οι ταινίες της που διακινούνταν από χέρι σε χέρι προβλήθηκαν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, σε πλατείες και νεανικά στέκια, σε φοιτητικές καταλήψεις και σχολεία, σε πολιτιστικές λέσχες και γειτονιές. Αυτό το μοναδικό γεγονός στα τελευταία χρόνια, ήταν μια ισχυρή δικαίωση της μεγάλης προσπάθειας της Αλίντας Δημητρίου, που αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας και ειδικά τις γενιές που έρχονται. Η τριλογία ήταν πράγματι η κορυφαία κινηματογραφική δουλειά της Δημητρίου,παρουσιάζοντας την ιστοριά του αριστερού κινήματος μέσα από τα πρόσωπα καθημερινών ,απλών γυναικών που μετατράπηκαν σε ηρωίδες μεσα στην ταξική πάλη.Και επιπλέον ,ποτέ δεν διεκδίκησαν για τον εαυτό τους  μερίδιο της δόξας και της αναγνώρισης .Κυρίως,δεν λύγισαν και δεν απαρνήθηκαν ποτέ τους αγώνες τους για μια άλλη κοινωνία. 
Η Αλίντα ήταν ένας  δικός μας άνθρωπος. Γιατί όσοι είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε ξέρουμε πολύ καλά πως σήμερα χάσαμε μια ξεχωριστή γυναίκα και μια δημιουργό που θα λείψει απο το χώρο της αριστεράς.
Η Αλίντα θα ζει μέσα στους αγώνες όλων των γυναικών του κόσμου και όλου του λαού μας!! 
Φιλμογραφία (επιλεκτική)
1978 «Σπάτα»
1985 «Θέατρο στο βουνό»
1988 «Ανθρώπινα δικαιώματα»
1990 «Οι γυναίκες»
1994 «Όλοι εμείς»
1995 «Αθήνα»
1995 «Για μια στιγμή»
2003 «Η ζωή στα σύρματα»
2008 «Πουλιά στο βάλτο» (104 min.) – (Κατοχή)
2009 «Η ζωή στους βράχους» (100 min.) – (Δημ. Στρατός & Εξορία)
2011: Τα κορίτσια της βροχής (120 min.) – (Επταετία).


Δεν υπάρχουν σχόλια: