Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ανταπόκριση από Πειραιά: Οι συμπτύξεις δεν πέρασαν!

Την Πέμπτη 21/10, το 4ο γραφείο της ΔΙΔΕ Πειραιά (με πρωτοβουλία, εκτιμάμε της περιφέρειας, που ήθελε να δοκιμάσει, να ψαρέψει αντιδράσεις για να γενικεύσει σε μια επόμενη φάση το μέτρο) έστειλε σε εφτά σχολεία της αρμοδιότητάς του εντολή να συμπτύξουν συνολικά εννέα τμήματα και να αποστείλουν την απόφαση μέχρι την Παρασκευή 22/10 στις 10 το πρωί. Τα τμήματα αυτά ανήκαν στη λίστα των τμημάτων που είχαν ανοίξει μετά τις κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ του Σεπτέμβρη που αντιμετώπισαν την οργή γνωστών δημοσιογράφων αλλά και του υπουργείου.

Ετσι, 81 μαθητές σε λύκειο της περιοχής θα επέστρεφαν σε τρία τμήματα (από τέσσερα, που είχε δεσμευτεί η διοίκηση), 108 μαθητές γυμνασίου σε τέσσερα (από πέντε), 134 μαθητές άλλου γυμνασίου σε πέντε (από έξι) κοκ.

Από την Πέμπτη το μεσημέρι ξεκίνησε κύμα επαφών με συναδέλφους των σχολείων και αποφασίστηκε κινητοποίηση την άλλη μέρα (Παρασκευή) στη διεύθυνση με παράλληλη κάλυψη - οδηγία της ΕΛΜΕ να μη σταλεί καμία μεταβολή από τα εφτά σχολεία.
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της του σωματείου επισκέφτηκαν τα σχολεία, όπου οι συνάδελφοι ήταν εξοργισμένοι. Εγιναν ενημερώσεις των συλλόγων γονέων και κλήθηκαν και αυτοί στην κινητοποίηση.
Στις 12 το μεσημέρι, η διοίκηση αντιλαμβανόμενη τις διαστάσεις που έπαιρνε το ζήτημα, τηλεφώνησε στα σχολεία και ενημέρωσε ότι οι συμπτύξεις ανακαλούνται!
Παρόλα αυτά, η ΕΛΜΕ δε ματαίωσε την παρέμβασή της. Στις 1 το μεσημέρι (και παρά την ανάκληση) συγκεντρώθηκαν στη διεύθυνση πάνω από εκατό μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς με κέφι αλλά και θυμό. Εκεί ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση ότι ανακλούνται οι συμπτύξεις για τα εφτά από τα εννέα τμήματα που σχεδιαζόταν αρχικά και ότι θα συμπτύσσονταν τμήματα των 17 μαθητών. Η ομόφωνη στάση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών ήταν ότι δεν μπαίνουν σε κανένα παζάρι και απαιτούν την ολοκληρωτική απόσυρση της εντολής.

Ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κοινή παρέμβαση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών ανάγκασε τη διοίκηση να δεσμευτεί τελικά ότι ανακαλεί πλήρως την εντολή και ότι δε θα προχωρήσει σε καμία σύπμτυξη τμήματος, κάτω από τα χειροκροτήματα των παρεβρισκόμενων!

Φεύγοντας, υπήρξε συνεννόηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς η διοίκηση με τον πρώτο εφυσηχασμό, θα επιστρέψει στην εφαρμογή των σχεδίων της.
Ηταν μια όμορφη κινητοποίηση που συνοδεύτηκε από μια μικρή, αλλά όχι χωρίς σημασία νίκη!
Ακούστηκαν τα συνθήματα: "Κανένα τμήμα να μην κλείσει - αντίσταση κι αγώνας είναι η μόνη λύση", "το μνημόνιό τους είναι ένα σφαγείο - διαλύει το δημόσιο και δωρεάν σχολείο", "εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενάντια στη φτώχεια και τις περικοπές", "όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς - αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαιώμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται" κ.α.

ΥΓ: Οι μαθητές έδειξαν μια ενυπωσιακή αποφασιστικότητα και ετοιμότητα. Σε παρατήρηση του διευθυντή ότι κάποιες συμπτύξεις πρέπει να γίνουν για να εξοικονομηθούν θέσεις εκπαιδευτικών για άλλα σχολεία, οι μαθητές απάντησαν με μια φωνή: "να προσλάβετε εκπαιδευτικούς, τόσοι άνεργοι άνθρωποι υπάρχουν"! Σε άλλη παρατήρηση του διευθυντή ότι "είμαστε πάρα πολλοί εδώ μέσα και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση", ένας μαθητής απάντησε αμέσως "α, τώρα είμαστε πολλοί και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, ε; μάθημα όμως μπορούμε να κάνουμε σε 30άρια τμήματα;;!", υπό τα χειροκροτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: