Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οι κλώνοι του Πεταλωτή στην ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ:


Απροσχημάτιστη εργοδοτική στάση του εκπροσώπου της ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά

Ενώ η επέλαση του κεφάλαιου, της κυβέρνησής του, του ΔΝΤ και της ΕΕ στα λαϊκά δικαιώματα εντείνεται, το σύστημα απαιτεί την πλήρη ευθυγράμμιση όλων των υποστηρικτικών μηχανισμών του. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς πολιτικά η στάση του εκπρόσωπου της ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Ξεπερνώντας κάθε επίφαση, πότε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και πότε ως ΔΙΔΕ Πειραιά, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ αναμασά, δικαιολογεί και υπερασπίζει την οποιαδήποτε αθλιότητα της κυβέρνησης ή της διοίκησης στον Πειραιά. Χωρίς κανένα πρόσχημα που υποτίθεται επιβάλλει ο ρόλος του συνδικαλιστικού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών, προβάλλει τα πιο καθαρά κυβερνητικά και εργοδοτικά επιχειρήματα σε όλα τα ζητήματα. Από τα κεντρικά όπως η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, μέχρι τα εκπαιδευτικά και τα τοπικά όπως οι συγχωνεύσεις σχολείων και η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.


Για το 9ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ: ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
 Το τριήμερο 7-9/4 έγινε το 9ο εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ με θέμα: «παιδαγωγικά και εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών Δ.Ε.» στην Αγριά του Δ. Βόλου στο «VALIS RESORT HOTEL». Αυτό αποτελεί την 1η πρόκληση. Σε μια περίοδο που οι καθηγητές αντιμετωπίζουν ένα σωρό οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα, που οι μαθητές μας και οι γονείς τους τα βγάζουν πέρα από δύσκολα έως και ...καθόλου, αποτελεί πρόκληση και ντροπή να διοργανώνεται σε πολυτελές ξενοδοχείο τέτοιο συνέδριο. Λες και δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές αίθουσες και αμφιθέατρα για να συζητήσει ο κλάδος τα θέματά του. Ξοδεύονται δεκάδες χιλιάδες € (σημειώνεται ότι το ταμείο της ΟΛΜΕ έχει περίπου 2εκ € χωρίς να υπάρχει απεργιακό ταμείο!!!) για «συνδικαλιστικό» τουρισμό την ίδια στιγμή που η δημιουργία όρων ενημέρωσης- συζήτησης και δράσης τόσο μέσα στα σωματεία όσο και συνολικά στην κοινωνία απέχει πάρα πολύ από τις απαιτήσεις της περιόδου και τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται για το μέλλον του σχολείου και της εργασίας μας.


Η 2η πρόκληση είναι ότι τα παραπάνω γίνονται για να εισηγούνται «επιστημονικές επιτροπές» τις θέσεις του υπουργείου!!!. Μια σειρά εισηγήσεις (υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ) αποτελούν αντιγραφή νόμων ή νομοσχεδίων του ΥΠΔΒΜΘ από τον 3848/10 έως και το πρόσφατο για την «διοίκηση της εκπαίδευσης…». Οι αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους συνέδρους της Αριστεράς ανάγκασαν το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε αναδίπλωση-ελιγμό να δηλώνει ότι «δεν αποτελούν θέσεις του κλάδου».


Επιχειρείται με άλλα λόγια να γίνει ένα βήμα παραπέρα και να «εξελιχθεί» ο συνδικαλισμός της υποταγής και της ήττας, σε «διεύθυνση συνδικαλιστικής υποστήριξης» του υπουργείου. Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν και να καταγγείλουν την παραπάνω στάση.


Ο συνδικαλισμός που υπάρχει και κυριαρχεί είναι για πέταμα. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι έχει κατέβει στους ώμους των από κάτω –αν ποτέ ήταν παραπάνω- η ευθύνη για να υπάρξει πάλη, διεκδίκηση, αντίσταση. Ας το πάρουμε απόφαση. Το κίνημα που χρειαζόμαστε, δεν θέλουν και δεν μπορούν να το συγκροτήσουν οι ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), η ΑΔΕΔΥ, οι καθεστωτικές δυνάμεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ) οι κάθε λογής επώνυμοι παράγοντες. Ηττήθηκε οριστικά η λογική και η πρακτική της ανάθεσης, η λογική που διαχωρίζει το σώμα των εκπαιδευτικών σε «συναδέλφους» και σε «συνδικαλιστές». Αυτοί οι τελευταίοι ποτέ μόνοι τους δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα (μόνο ίσως τα δικά τους) και δεν μπορούν να το κάνουν ούτε και τώρα, ακόμη και αν είναι αγωνιστές!
 Χρειάζεται να ξαναπάρουμε τα σωματεία στα χέρια μας, να προχωρήσουμε σε μια επανασύσταση του συνδικαλισμού σε μια βάση πραγματικής και όχι εικονικής αντίθεσης στα μέτρα του συστήματος. Ενός συνδικαλισμού που οι μόνες του εξαρτήσεις θα είναι τα συμφέροντα του κόσμου της εκπαίδευσης και του εργαζόμενου λαού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: