Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ωμή παρέμβαση της διοίκησης στα συνδικαλιστικά όργανα με αφορμή τη συνδικαλιστική εισφορά


Με έγγραφο που απέστειλε η διεύθυνση Αν. Αττικής προς όλα τα σχολεία ευθύνης της και τους εκπαιδευτικούς ζητά να δηλώσουν υπεύθυνα στη διοίκηση αν επιθυμούν να συνεχιστεί η παρακράτηση της συνδικαλιστικής εισφοράς απευθείας από το μισθό τους που υπολογίζεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. «Ενημερώνουν», μάλιστα, τους εκπαιδευτικούς για το ύψος και τον τρόπο παρακράτησης της συνδικαλιστικής εισφοράς. Η ενέργεια αυτή της διοίκησης αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του συνδικάτου αφού παίρνει αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να υπολογίζει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τα συνδικαλιστικά όργανα για το ποιος καταβάλλει, πότε και πόσο τη συνδικαλιστική εισφορά.

Σε μια περίοδο που το κύριο μέλημα των εργαζόμενων είναι η αντίσταση στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία θα προχωρήσουν στις τακτικές εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις τους και σε εκλογές νέων ΔΣ, η ενέργεια της διοίκησης δεν είναι τυχαία ούτε απερίσκεπτη. Όσο περνάει από το χέρι της, και πάντα κινούμενη στα βήματα που χαράζει η κυβέρνηση, παρεμβαίνει για να δημιουργήσει ό,τι πρόβλημα μπορεί και όπως μπορεί στη συνδικαλιστική δράση. Σαφέστατα, θέτει θέμα συμμετοχής στα σωματεία, αφού η άρνηση καταβολής συνδικαλιστικής εισφοράς σημαίνει δήλωση διαγραφής από τα συνδικαλιστικά όργανα σε όλα τα εργασιακά συνδικάτα.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή της διοίκησης είναι τελείως υποκριτική. Αλήθεια, κόπτεται να μας ενημερώσει για τη συνδικαλιστική εισφορά και το ύψος της όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια μας παρακρατούσαν παράνομα και υποχρεωτικά κάθε μήνα 1,5 ευρώ για να βγάλουν τη μισθοδοσία μας διάφοροι «κολλητοί» ιδιώτες; Η έγνοια τους, σαφέστατα, δε φτάνει στο σημείο να μας ζητήσουν να δηλώσουμε υπεύθυνα αν θέλουμε να μας παρακρατούνται τα χαράτσια και οι έκτακτες εισφορές και μάλιστα αναδρομικά από το μισθό μας. Προφανώς, μια τέτοια απαίτηση θα τη θεωρούν «αναξιοπρεπή διαγωγή υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, άσκηση αδικαιολόγητης κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, απείθεια».(Βλέπε δίωξη του Κώστα Τουλγαρίδη).

Δυστυχώς, η δυνατότητα αυτή της διοίκησης να επεμβαίνει τόσο ωμά στα συνδικάτα πηγάζει από το γεγονός ότι η συνδικαλιστική ηγεσία όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει παραχωρήσει στη διοίκηση την υποχρέωση, που η ίδια έχει, να μαζεύει τις συνδικαλιστικές εισφορές στο όνομα της εξυπηρέτησης και της αγαστής συνεργασίας. Σήμερα, αυτή τη συνδικαλιστική ηγεσία η διοίκηση δεν την υπολογίζει. Την αγνοεί επιδεικτικά.

Πάγια θέση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών ήταν και είναι το μάζεμα των συνδικαλιστικών εισφορών να γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του σωματείου και πάντα θέτουμε θέμα να μην ανακατεύεται η διοίκηση με κανένα τρόπο στα εσωτερικά του. Η θέση μας αυτή είναι αποτέλεσμα της βασικής αρχής που έχουμε ως παράταξη για την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος από τη διοίκηση και το κράτος. Η αλήθεια είναι πως σε αυτή τη θέση ήμαστε μόνοι μας. Να που ήρθαν οι καιροί που όλοι αυτοί οι εναγκαλισμοί με το κράτος γίνονται μια μεγάλη παγίδα. Μην ξεχνάμε πως η διοίκηση δημιούργησε ανάλογο πρόβλημα, όταν μετά την απεργία του 2006 αρνήθηκε να παρακρατήσει την εισφορά για τη δημιουργία του απεργιακού ταμείου που με συντριπτική πλειοψηφία είχε αποφασίσει ο σύλλογός μας. Η διοίκηση δεν είχε λόγο να συμβάλει στη δημιουργία απεργιακού ταμείου για να διευκολύνει απεργιακές κινητοποιήσεις και το ΔΣ του σωματείου μας από τότε έχει θέση το θέμα στο αρχείο.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να υποτιμηθεί ως μια προσπάθεια της διοίκησης να ταχτοποιήσει, τάχα, θέματα μισθοδοσίας. Την τάξη που θέλει να βάλει και που μας βυθίζει συνεχώς σε διαρκή αταξία-μπάχαλο την ξέρουμε πολύ καλά.

Άμεσα πρέπει το ΔΣ του συλλόγου μας αλλά και το ΔΣ της ΔΟΕ να παρέμβουν για να σταματήσει εδώ η ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του συνδικάτου και να ακυρωθεί η οδηγία προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.

Το θέμα της παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών πρέπει να περάσει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των συνδικαλιστικών σωματείων.

Παλεύουμε για ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε νέα πολιτική βάση. Για συνδικάτα όπλα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη διοίκηση, τη συνδιοίκηση και το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: