Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Με τα μάτια ενός εργατολόγου..



Με τα μάτια ενός εργατολόγου..

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσιευμένο από το in. gr

Ο δικηγορός – εργατολόγος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ κος Γιάννης Κάπος αναλύει τα νέα μέτρα και εξηγεί ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, με ποια διαδικασία θα την εισπράξουν και ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τους εργοδότες που επιλέξουν να μη συμμορφωθούν.
  
Έχουν μπολνταριστεί με κόκκινο χρώμα τα «επίμαχα» σημεία μιας τοποθέτησης που φαίνεται γενικότερα να τοποθετείται «φιλικά» στην κυβερνητική παρέμβαση και στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που την συνοδεύουν.

Στα σημεία αυτά ακόμα και ο πλέον διακείμενος φιλικά προς την κυβερνητική παρέμβαση διακρίνει τα εξής στοχεία:


1.Η απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου  με την μορφή καταγγελίας αφορά στενά την περίοδο προσαρμογής και εφαρμογής των μέτρων. Μετά οι επιχειρήσεις μπορούν σε απολύσεις.

2.Η εκ περιτροπής απασχόληση του 50% του εργατικού δυναμικού και η ελαστικοποίηση του ωραρίου θα έχει επίπτωση στους μειωμένους αναλογικά μισθούς . Καθώς δεν υπάρχει πρόνοια στην νομοθετική παρέμβαση «επ αυτού». Να σημειωθεί πως για αυτή την εκ περιτροπής απασχόληση ο επιχειρηματίας θα επιδοτηθεί από το κράτος

3.  Δίνεται η δυνατότητα ευέλικτης μετακίνησης εργαζομένων εντός επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου

4. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και συνεπώς εργαζομένων θα μείνουν ακάλυπτοι γιατί δεν τηρούν τις προϋποθέσεις της ΚΑΔ ή γιατί είναι σε αμφιλεγόμενο «μεταίχμιο».

5. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί-παρά τις ρητές δηλώσεις του νομοθετήματος- ότι θα εφαρμόζεται για το έκτακτο χρονικό διάστημα των μέτρων για τον κορονοϊό ότι δεν θα υπάρχει επέκταση ή άλλου είδους νομοθετική παρέμβαση τώρα που το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» εμπεδώνεται.

Τέλος , από την εφημερίδα «Κόντρα» προβάλλεται η ανάγκη να καταθέσουν οι ταγοί του κράτους (Πρόεδρος, Πρωθυπουργός , Υπουργοί , Βουλευτικοί κλπ) έναν ή δύο μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δεν ξέρουμε αν αυτό απηχεί μία γενικότερη μεθόδευση, αν δηλαδή η εφημερία είναι «λαγός» ή διεκδικεί τη θέση του… «λαγού».

Όμως αυτό διαμορφώνει κλίμα μείωσης των μισθών , ειδικά για τους «κρατικούς λειτουργούς» βλέπε δημόσιους υπαλλήλους κλπ.

Είναι φανερό πως αν οι μεγαλόσχημοι λειτουργοί του κράτους στερηθούν ένα ή δύο μισθούς ούτε θα κινδυνεύσουν με έξωση , ούτε με κόψιμο του ηλεκτρικού… Είναι κάτι δηλαδή που το σύστημα μπορεί να το εφαρμόσει για να διαμορφώσεις συνθήκες ηρωϊκού ταρατατζούμ ώστε να οδηγηθούμε σε μέτρα ενάντια σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου.

Σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης που θα προκύψουν , και με κενό πραγματικά αριστερού λόγου και πρακτικής , ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι μία παράμετρος που μπορεί να χειριστεί το σύστημα και με δεδομένη προτεραία  εμπειρία …

Το πράγμα θέλει παρακολούθηση και ανάδειξη.

Δημήτρης Μάνος , μέλος των αγωνιστικών κινήσεων εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: