Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης: εργαζόμενοι πολλαπλών χρήσεων και διάρκειας! Να μην περάσει!

 


                                                 




Σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας κατέθεσε η κυβέρνηση διάταξη για την δυνατότητα προσλήψεων αναπληρωτών με συμβάσεις εργασίας από 3(!) μήνες για την κάλυψη έκτακτων κενών ή για τηλεκπαίδευση λόγω κορωνοϊού. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση και προχωράει ακόμα περισσότερο την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών δημιουργώντας επί της ουσίας εκπαιδευτικούς λάστιχο.

            Mε βάση την συγκεκριμένη διάταξη ο εκπαιδευτικός αφού πρώτα δηλώσει ότι «δεν ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για λοίμωξη από Covid-19» (!) συμπληρώνει ειδική πρόσκληση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Μάλιστα ανάμεσα σε αυτές είναι και η παροχή τηλεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να νομιμοποιείται εκβιαστικά ακόμα περισσότερο η εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» σαν κανονική διδασκαλία.

            Από την μια το υπουργείο προσπαθεί να γλυκάνει την διάταξη δίνοντας παραπάνω μοριοδότηση (1,5 μόριο ανά μήνα αντί για 1), αλλά ξεκαθαρίζει ότι το ανώτερο θα είναι τα 10 μόρια, άρα 6 μήνες σύμβαση το πολύ! Μάλιστα εκπαιδευτικός ο οποίος διατίθεται για την ειδική πρόσκληση «δεν είναι πλέον διαθέσιμος για πρόσληψη» στην κανονική διαδικασία των προσλήψεων, ενώ παράλληλα ισχύουν οι γνωστές ποινές και αποκλεισμοί αν κάποιος δεν παρουσιαστεί.

            Η νέα εργασιακή σχέση που εισάγεται του προσωρινού αναπληρωτή(!) -γιατί ως γνωστόν υπάρχουν και οι μόνιμα αναπληρωτές- δεν έχει κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα. Για όσο καιρό καθοριστεί η σύμβασή του είναι στην διάθεση της διεύθυνσης εκπαίδευσης για να καλύπτει οποιαδήποτε άμεση ανάγκη προκύψει. Πόσα διαφορετικά σχολεία σημαίνει άραγε αυτό; Πόσες διαφορετικές μορφές εργασίας (εξ αποστάσεως και δια ζώσης). Αποκορύφωμα ότι το «ωράριο των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν καθορίζεται από το υπουργείο παιδείας»!

            Η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη την επίθεση της στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η εφαρμογή του προσοντολογίου έχει πετάξει χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές στην ανεργία. Η «τηλεκπαίδευση» φαίνεται καθαρά ότι είναι εργαλείο για την διάλυση κάθε εργασιακού ωραρίου. Η διάταξη αυτή είναι συνέχεια της πολιτικής αυτής, είναι συνέχεια της αντιμετώπισης των αναπληρωτών  σαν εργαζόμενους β’ κατηγορίας, που θα πρέπει να λένε και ευχαριστώ αν δουλεύουν για λίγους μήνες τον χρόνο.

            Να μην δεχτούμε την παραπέρα διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων! Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με την νέα χρονιά και εφαρμόζει όλη την αντιδραστική της πολιτική ενάντια στο δικαίωμα στην εργασία των εκπαιδευτικών αλλά και στο δικαίωμα στο σχολείο και στις σπουδές των μαθητών. Παράλληλα δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία τους από την πανδημία! Μας έχει βρει στην γωνία πολυδιασπασμένους και έχει αποθρασυνθεί. Η δική μας απάντηση μπορεί να βρεθεί μόνο στον δρόμο του αγώνα. Να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων μας. Να βγούμε στον δρόμο και να διεκδικήσουμε:

·         Όχι στην διάταξη για εκπαιδευτικούς 3μηνων συμβάσεων

·         Μαζικοί Μόνιμοι Διορισμοί, Μονιμοποίηση των Αναπληρωτών

·         Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους

·         Ούτε μια ώρα «τηλεκπαίδευση»

·         Κάτω το προσοντολόγιο και ο νόμος Κεραμέως





Δεν υπάρχουν σχόλια: