Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Η νεολαία απαντάει στην επίθεση μέσα από τους μαζικούς αγώνες της


 

Η μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση μέχρι στιγμής ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με σχεδόν 9.000 κόσμο, έδωσε μαχητική απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης της κυβέρνησης. Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την θέλησή τους να μην φτιαχτεί ένα Πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, ένα Πανεπιστήμιο με διαγραφές και όρια φοίτησης, ένα Πανεπιστήμιο που θα διώχνει φοιτητές και θα βάζει μπάτσους στο άσυλο.

Γύρω στις 6:00 το πρωί η αστυνομία εισέβαλε στο άσυλο, έσπασε την κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ και προχώρησε σε 33 συλλήψεις. Ελικόπτερο πετούσε πάνω από τις πολυκατοικίες, η αστυνομία είχε περικυκλώσει το ΑΠΘ και είχαν διασπαρεί παντού ασφαλίτες. Η Θεσσαλονίκη θύμιζε πόλη υπό αστυνομική κατοχή.

 Τα νέα διαδόθηκαν αμέσως και υπήρξαν δύο καλέσματα για να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις καταγγελίας της εισβολής. Το ένα ήταν στη Σχολή Θεάτρου που τελούσε υπό κατάληψη και το άλλο στο Αγ. Βενιζέλου από όπου θα ξεκινούσε η προγραμματισμένη διαδήλωση για σήμερα στη 13:00. Οι δύο συγκεντρώσεις συναντήθηκαν στην Αγ. Σοφίας και ενώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία.

 Προς το τέλος της διαδήλωσης και αφού κλούβες εμπόδισαν την πορεία να προσεγγίσει τα Πανεπιστήμια, οι δυνάμεις καταστολής έριξαν δακρυγόνα και κυνήγησαν τους διαδηλωτές, με πρόσχημα που τους έδωσε η "δράση" εκατό αυτόκλητων "ζορό". Ένα μεγάλο μέρος της διαδήλωσης επέστρεψε από την Εγνατία στο Αγ. Βενιζέλου. Το πανό της «Κίνησης φοιτητών-δυνάμεων για την ανατροπή του ν.Κεραμέως» ανασυγκροτήθηκε στην Ιασωνίδου και ολοκλήρωσε τη διαδήλωση στο πάρκο απέναντι από το Εργατικό Κέντρο.

 Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εισβάλει στην κατειλημμένη Πρυτανεία αποτελεί από τη μία επίδειξη ισχύος και δηλώνει αποφασιστικότητα να εφαρμόσει το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Από την άλλη, είναι ισχυρή ένδειξη φόβου για τις μαζικοποιούμενες νεολαιίστικες κινητοποιήσεις και τον ρόλο πυροκροτητή που μπορούν να παίξουν για το λαϊκό κίνημα. Φοβάται ότι όσο περνάει ο καιρός θα γεννιούνται όλο και περισσότερες αντιδράσεις. Ξέρει ότι ο τρόπος που επέλεξε να διαχειριστεί την πανδημία έχει προκαλέσει θανάτους, έχει οξύνει την φτώχεια. Ξέρει ότι το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων που ετοιμάζει, θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον λαό.

 Η προσπάθεια να εκφοβίσουν, για να μην συνεχιστούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις θα πέσει στο κενό. Η σημερινή διαδήλωση μας γεμίζει αισιοδοξία. Χρειάζεται να καλεστούν όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σε Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους τους. Να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις για την συνέχιση του αγώνα μας με διαδηλώσεις και καταλήψεις στις σχολές.

 Ο μαύρος νόμος που ψηφίστηκε, εφαρμόζεται ήδη. Μόνη «ρεαλιστική» κατεύθυνση που πρέπει να τεθεί στο κίνημα είναι η πάλη για την ανατροπή του.

 

-Από τη Νέα Σμύρνη ως την Πρυτανεία στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία.

 

-Αγώνας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του ν.Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

 

-Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες

 

-Κάτω τα χέρια από το λαϊκό άσυλο αγώνων

 


 

 


"Οι εικόνες και τα βίντεο που δείχνουν ασφαλίτες με κουκούλες επί το έργο, αναδεικνύουν τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης μέσω του νόμου Κεραμέως. Δεν πρόκειται μόνο για τη σύσταση της ΟΠΠΙ, αλλά για ένα ακόμη πιο προχωρημένο σχέδιο. Πάνε να αναστήσουν ένα νέο σπουδαστικό της ασφάλειας, το οποίο έδρασε πριν και κατά τη διάρκεια της χούντας. Στόχος είναι να παρακολουθούν φοιτητές, να στοχοποιούν όποιον προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε δημιουργία εστίας αντίστασης και διεκδίκησης μέσα στις σχολές! Θέλουν ένα πανεπιστήμιο ασφυκτικά ελεγχόμενο από τους κρατικούς μηχανισμούς."





Δεν υπάρχουν σχόλια: