Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Γράμμα προς τους αναπληρωτές

Να μην περάσουν τα νέα σχέδια του υπουργείου παιδείας, μονιμοποίησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Αγώνας για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Ο τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει γίνει ένα εργαλείο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνήσεων για να διασπά τους εκπαιδευτικούς και να αποπροσανατολίζει το λαό απ’ τις αντιλαϊκές πολιτικές του στο χώρο της εκπαίδευσης.
«Ύψιστος στόχος του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία απ’ τις αρχές Σεπτέμβρη το 2016-2017» δήλωσε ο υπουργός Φίλης για να στηρίξει το νέο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις των αναπληρωτών που πετάει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που τόσα χρόνια δίδασκαν στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας.
Πόσο ακούγεται υποκριτικό το ενδιαφέρον του υπουργείου για τη λειτουργία των σχολείων και το δικαίωμα στην πρόσβαση της νεολαίας στην εκπαίδευση:
1. όταν απομένουν 15 διδακτικές μέρες για να τελειώσουν τα μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υπάρχουν 3800 κενά σε εκπαιδευτικούς στην αθμια και τη Βθμια εκπαίδευση.
2. Όταν η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση, που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ _ΑΝΕΛ ενισχύει παραπέρα με την πολιτική της, οδηγούν σπουδαστές και φοιτητές να παρατούν τις σπουδές τους απ’τα ΤΕΙ -ΑΕΙ και η προοπτική της πλειοψηφίας των νέων σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη είναι η μαθητεία ,τα voucher ή η ανεργία.
3.Όταν γονείς πληρώνουν μέσα στο δημόσιο σχολείο για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ή πληρώνουν για δραστηριότητες και λειτουργικά έξοδα του σχολείου.
Οι στόχοι του υπουργείου παιδείας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις ΟΟΣΑ-ΕΕ έχουν ήδη δρομολογηθεί:
Κανένας διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών, παρά τη διασπορά ψεύτικων ελπίδων, (εκτός αν επιτρέψουν ελάχιστους για στάχτη στα μάτια οι επιτηρητές).
Ελαχιστοποίηση των προσλήψεων των αναπληρωτών.
Κινητικότητα των εκπαιδευτικών – ενοποίηση ειδικοτήτων, ώστε να φαίνεται, ότι δεν υπάρχουν κενά.
Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων ( Για τα νηπιαγωγεία αυξάνει τον αριθμό μαθητών απ’ τα 7 στα 14 )
Συγχωνεύσεις –καταργήσεις ειδικοτήτων και τμημάτων στην Επαγγελματική εκπαίδευση, ενοποίηση ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα ή τάξη, στροφή των μαθητών στην κατάρτιση και στη μαθητεία, σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Κατάργηση τμημάτων ένταξης.
Μέχρι και αύξηση της διδακτικής ώρας και μείωση του αριθμού των διδακτικών ωρών ανά μέρα, έχει ακουσθεί προκειμένου να μην φαίνονται ότι υπάρχουν κενά.
Άξιος συνεχιστής των προκατόχων του ο Υπουργός Φίλης αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις εντολές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για μονιμοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο δημόσιο σχολείο. Οι συνεχείς αλλαγές, τα τελευταία χρόνια, του τρόπου διάταξης των πινάκων των αναπληρωτών, οι μηδενικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, η απαξίωση των πτυχίων – εφαρμογή της αξιολόγησης -μέσα απ’ τον ΑΣΕΠ ή τα ακριβοπληρωμένα σεμινάρια, οι πολλαπλές ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οι κυβερνήσεις έχουν κατορθώσει να διασπάσουν το μέτωπο των εργαζομένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δουλεύουν στον ίδιο χώρο με τον ίδιο εργοδότη. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύεται το Υπουργείο και προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Η απαξίωση, μέχρι την κατάργηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, η μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου, η προϋπόθεση της παιδαγωγικής επάρκειας ενθαρρύνουν την ανθρωποφαγία και απαξιώνουν παραπέρα τα πτυχία αφού όποιος δεν έχει πετύχει ΑΣΕΠ, δεν πα να διατρέχει πάνω από 10 χρόνια τη χώρα, «δεν είναι άξιος να διδάξει»! σύμφωνα με το Υπουργείο. Το ποιος είναι «άξιος» κάθε φορά κρίνεται απλά απ’ τους κυβερνητικούς αντιδραστικούς στόχους. Συνάδελφοι που βραβεύτηκαν για τις καινοτόμους δράσεις τους στα ΕΠΑΛ, το 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα απ’ τον ίδιο υπουργό που τους βράβευσε!
Το νέο νομοσχέδιο, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται, στοχεύει να επιβάλλει παραπέρα ένα μόνιμο πλαίσιο ανασφάλειας-αβεβαιότητας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης για αυτό μας αφορά όλους μόνιμους και αναπληρωτές. Γι αυτό πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία και στις διαδηλώσεις όλοι: ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.
Ο χώρος της εκπαίδευσης ( εκπαιδευτικοί – μαθητές ) βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίθεση που θα έχει βάθος και διάρκεια. Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική, χωρίς αυταπάτες πρέπει οι εκπαιδευτικοί να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και μαζί με μαθητές και γονείς να υπερασπιστούν το δικαίωμα των μαθητών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά κόντρα στις πολιτικές που τους τα στερούν.
Χανιά, 14-04-2016
Γεωργία Θάνου
Χριστίνα Λιάπη, αναπληρώτρια


Μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: