Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Τραγικές καταστάσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

 

Προκατασκευασμένες αίθουσες τύπου kibo θέλει να τοποθετήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε αυλές σχολείων!

 

Με ρεπορτάζ της Στελλίνας Μαργαριτίδου, στην σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών (25/8/20), τονίζονται οι τεράστιες ελλείψεις σε κτίρια και υποδομές στην Θεσσαλονίκη που δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για συνωστισμό των μαθητών και εξάπλωση της πανδημίας.

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στον Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της μη εξαίρεσης του δήμου από τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αλλά και από τη λήψη των μέτρων κατά του κορονοϊού και το αναδεικνύει μεταξύ άλλων η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην επιστολή γίνεται έκκληση «για άμεση και επείγουσα ενημέρωση και ακύρωση ενεργειών του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούν τον επιπλέον συνωστισμό του σχολείου λόγω της τοποθέτησης και λειτουργίας πέντε προκάτ αιθουσών».

 Όπως αναφέρουν οι γονείς, για το συγκεκριμένο σχολείο έχει πολλές φορές ενημερωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως πληροφορούν οι ίδιοι, «πάσχουμε από έλλειψη χώρων και από έντονο συγχρωτισμό εξαιτίας της συνύπαρξης Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στον ίδιο χώρο. Πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκαν ξαφνικά το σχολείο μας ηλεκτρολόγοι του δήμου για την ηλεκτροδότηση των επιπλέον προκάτ αιθουσών. Ένα από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι και η ουσιαστική έλλειψη ενημέρωσής μας», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Πρόδρομος Πετρίδης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν κατάφερε να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα εντασσόμενος σε αυτό προκάλεσε έκρηξη στο θέμα της σχολικής στέγης, η έλλειψη της οποίας γίνεται λόγω κορονοϊού τραγική! Μπροστά στο αδιέξοδο η δημοτική αρχή προχώρησε όπως όπως στη λύση των 26 προκάτ αιθουσών σε Δημοτικά σχολεία της 4ης και 5ης κοινότητας. Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων που έχει αποσταλεί επίσης στην Υπουργό Παιδείας, στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στις διευθύνσεις Εκπαίδευσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

 

"Με έκπληξη αρχικά αλλά και συγχρόνως αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ πως η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών (προκάτ/ τύπου kibo) στις αυλές Δημοτικών Σχολείων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών και το ήδη συνωστισμένο από μαθητές σχολείο μας, το 90ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (το οποίο συστεγάζεται – «εκτάκτως και προσωρινά» – εδώ και χρόνια με το 107ο Νηπιαγωγείο). Για την απόφαση αυτή δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, ούτε προς τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, ούτε προς τους γονείς και μαθητές.Συγκεκριμένα, πριν από 5 ημέρες επισκέφθηκε το σχολείο μας ξαφνικά, δίχως καμιά προηγούμενη ενημέρωση, κλιμάκιο ηλεκτρολόγων του Δήμου (όπως ισχυρίστηκε) για να καθορίσει την ηλεκτροδότηση προκάτ αιθουσών!!! Δεδομένου ότι για το σχολείο μας έχει πολλές φορές ενημερωθεί ο Δήμος μας

 

Α. για το συνωστισμό μαθητών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου,

Β. την έλλειψη χώρων (έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού, αίθουσας υπολογιστών, αιθουσών παράλληλης στήριξης, γραφείου διεύθυνσης, αίθουσας υπολογιστών, εργαστηρίων, αποθήκευσης υλικών κτλ),

 

Γ. τη δυσκολία συνύπαρξης Δημοτικού και Νηπιαγωγείου τόσο εσωτερικά όσο και στην αυλή λόγω διαφορετικών αναγκών και προγράμματος μαθημάτων και διαλειμμάτων των 2 διαφορετικών αυτών βαθμίδων εκπαίδευσης,

 

Δ. την ακαταλληλότητα των τουαλετών του και

 

Ε. γενικότερα την κακή συντήρησή του με πολλά προβλήματα τόσο του εσωτερικού όσο και του αύλειου χώρου του,αφελώς από ότι φαίνεται θεωρήσαμε ότι πιθανώς όλη αυτή η «μυστηριώδης» διαδικασία τοποθέτησης προκάτ αιθουσών ήταν μέρος μιας προσωρινής επίλυσης του ήδη υπάρχοντος συνωστισμού των παιδιών και των τόσων υπαρκτών προβλημάτων του και μια προσπάθεια αραίωσης των μαθητών αυτών υπό την πανδημία του κορονοϊού SARS–CoV-2.

 

Όμως από ότι φαίνεται πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα τον ακόμη πιο έντονο συνωστισμό μαθητών. Από την επικοινωνία μας με τον διευθυντή του σχολείου διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το θέμα από τις αρμόδιες αρχές. Αφού λοιπόν διαβάσαμε κάποιες γενικές αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ επικοινωνήσαμε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και μας ενημέρωσαν ότι το όλο θέμα είναι απόφαση του Δήμου και ότι προγραμματίζεται από το Δήμο η τοποθέτηση προκάτ αιθουσών με σκοπό να στεγαστούν σε αυτές επιπλέον μαθητές νηπιαγωγείων στα πλαίσια υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Πιο συγκεκριμένα στις 14/7/2020 η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης & Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε και εισηγήθηκε την ίδρυση παραρτημάτων νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020-21 και την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος 2020-21 μέσω της προσθήκης αιθουσών ελαφράς προκατασκευής σε αυλές υφιστάμενων σχολικών συγκροτημάτων ή σε οικόπεδα. Στο σχολείο μας ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση πέντε (5) τέτοιων κατασκευών στην αυλή που μόλις πριν λίγο καιρό πετύχαμε με επανειλημμένα διαβήματα και διαμαρτυρίες να καταστεί στοιχειωδώς ασφαλής και μερικώς κατάλληλη για χρήση από τους μικρούς μαθητές. Συγκεκριμένα τοποθετούνται 5 προκάτ αίθουσες για τη στέγαση προνηπίων και νηπίων του 67ου Νηπιαγωγείου (Δελφών 150), του 69ου Νηπιαγωγείου (Κοσμά Αιτωλού 49), του 78ου Νηπιαγωγείου (Δελφών 150) και του 106ου Νηπιαγωγείου (Ν. Μάνου 18), εντός της αυλής του 90ού Δημοτικού Σχολείου το οποίο ήδη συστεγάζεται με το 107ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης. 

Έτσι φαίνεται να προστίθενται και να συνωστίζονται δυνητικά ακόμη και 100 επιπλέον μικροί μαθητές, 6 σχολείων (δημοτικό και νηπιαγωγεία), σε μια αυλή που σμικρύνεται χωροταξικά, σε ένα δημοτικό σχολείο που είναι έχει ανάγκη από αίθουσες και χώρους εδώ και πάνω από δώδεκα χρόνια, με βασικές ελλείψεις και δυστυχώς κακοσυντηρημένο και παραμελημένο. Θεωρούμε πως αυτή η απόφαση εν μέσω μάλιστα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτό να συμβεί! 

Μεταφέρουμε την πλήρη αντίθεση όλων των γονέων και κηδεμόνων καθώς και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Συμφωνούμε με την ανάγκη για πλήρη , καθολική και ισότιμη δίχρονη δημόσια προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά αλλά αυτή να γίνεται με τη σύγχρονη εξασφάλιση κατάλληλης και ασφαλούς σχολικής στέγης και όχι μέσω πρόχειρων και επικίνδυνων εγκαταστάσεων και υποδομών αλλά και χωρίς υποβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων που είναι ήδη επιβαρυμένα με χρόνια προβλήματα.

 

Πόσο μάλιστα αυτή την εποχή της πανδημίας COVID – 19, κατά την οποία η δημιουργία συνθηκών συνωστισμού των παιδιών σε αυλές μερικών δεκάδων τετραγωνικών θεωρείται αν μη τι άλλο εξαιρετικά επικίνδυνη οπότε και απαγορευτική.

 

Απαιτούμε λοιπόν την απόσυρση των σχετικών αποφάσεων της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας επικαλούμενοι συν τοις άλλοις και τις πρόσφατες νομοθετικές και διοικητικές αποφάσεις για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού και ειδικά των μικρών παιδιών από την πανδημία του κορονοϊού "

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: