Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Δεν εκχωρούμε στη κυβέρνηση την αρμοδιότητα λειτουργίας των σωματείων μας.

 

Το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, θα διεξάγονταν στα περισσότερα σωματεία των εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ – Σύλλογοι Α/θμιας) εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των  νέων Διοικητικών Συμβουλίων.  Δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από σωματεία (ούτε και από παρατάξεις) που να τοποθετούνται πάνω στο ζήτημα.


Όχι δεν κολλήσαμε εκλογικίστικο ιό. Οι εκλογές των σωματείων, ως μια διαδικασία πολιτική και κινηματική είναι υπόθεση των σωματείων, των μελών τους. Μας απασχολεί λοιπόν σαν μια διαδικασία πολιτικής συγκρότησης και ενεργοποίησης των εργαζομένων που πρέπει να περιφρουρηθεί. Όμως η σιωπή για το ζήτημα, ουσιαστικά είναι εκχώρηση της αρμοδιότητας της ζωής των σωματείων στην κυβέρνηση, το κράτος.


Η Κυβέρνηση νομοθέτησε τη παράταση της θητείας των Δ.Σ. έως 31/12/2020(η ΑΔΕΔΥ μάλιστα αποδέχτηκε και κοινοποίησε τη παραπάνω κυβερνητική απόφαση στα μέλη της (Ομοσπονδίες -Νομαρχιακά τμήματα κλπ).  και την ανανέωσε πρόσφατα μέχρι 30/6/2021!!! H θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του άρθρου 9 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, των εργοδοτικών οργανώσεων, των αιρετών οργάνων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού του Εθνικού Τυπογραφείου», εφόσον είτε έληξε από την 11η.6.2020 και εφεξής είτε λήγει για πρώτη φορά ενόσω βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είτε έχει ήδη παραταθεί με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A΄ 76), το άρθρο 28 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) και το άρθρο 25 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177), παρατείνεται έως την 30ή.6.2021.


Και συνεχίζει προτείνοντας τηλε-συνεδριάσεις :Εξαιρετικά, έως την 30ή.6.2021 οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ν. 1264/1982, των σωματείων που λειτουργούν βάσει του Α.Κ. ή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), όπως και των εργοδοτικών οργανώσεων, δύνανται να διεξάγονται, μετά από απόφαση των αρμόδιων οργάνων διοίκησής τους, με τη χρήση των πλέον πρόσφορων σύγχρονων ψηφιακών μέσων απομακρυσμένης συμμετοχής των μελών τους.”


Επιμένουμε ότι τόσο η σιωπή για το ζήτημα όσο και το επιχείρημα που ξεστομίζεται από σχεδόν όλες τις παρατάξεις “...γιατί δεν το εφαρμόζει η κυβέρνηση και για τους αιρετούς;” είναι αποδοχή της δυνατότητας το κράτος και οι κυβερνήσεις του να ορίζουν και να καθορίζουν τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων.


Πολύ περισσότερο που αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιτίθεται στα σωματεία επιδιώκοντας να επιβάλλει “σιγή νεκροταφείου”. Επιχειρεί να νομοθετήσει νέα συντριπτικά χτυπήματα στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Που θέλει να επιβάλει τον υπουργό εργοδοσίας ως “επίτροπο” στα συνδικάτα, μετατρέποντας τα σε γλάστρες και χειροκροτητές των αντιδραστικών κυβερνητικών πολιτικών. Και νομοθετεί ηλεκτρονικούς κόφτες για τη διεξαγωγή συνελεύσεων και αποφάσεων απεργίας.


Άμεσα πρέπει να συνεδριάσουν τα Δ.Σ., να εκτιμήσουν την κατάσταση και τα ίδια να αποφασίσουν πως θα πράξουν. Όχι όμως αντιγράφοντας το νόμο της κυβέρνησης. Δίνοντας εξηγήσεις στους συναδέρφους για την απόφαση που θα πάρουν.


Σε κάθε περίπτωση από τη μεριά μας επειδή η κυβέρνηση μέσα στη καραντίνα εξαπολύει πόλεμο στα δικαιώματά μας θα πρέπει να αναζητηθούν και οι όροι απάντησης από τη μεριά των εκπαιδευτικών. Προσεγγίζοντας δυνατότητες οργάνωσης συζητήσεων-συγκεντρώσεων-συνελεύσεων σε ανοιχτούς χώρους (παρά το χειμώνα) και την οργάνωση κινητοποιήσεων. Όχι συμβολικών, αλλά με συμμετοχή των εκπαιδευτικών.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: