Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ: ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ... ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Να αναζητήσουμε τον δρόμο του μαζικού αγώνα

Συνάδελφοι,

                Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με την κυβέρνηση και το Υπουργείο να επιδιώκουν να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που ψήφισαν το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την πραγματοποίηση των 11.500 μόνιμων διορισμών σαν την πραγματικότητα δικαίωσης της αδικίας που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως έτσι τα πράγμα;

                Φυσικά και αποτελεί θετική εξέλιξη η πραγματοποίηση των 11.500 μόνιμων διορισμών. Άλλωστε στην πλειοψηφία τους πρόκειται για συνάδελφους που δούλευαν συνεχόμενα χρόνια στα σχολεία (κάποιοι και πάνω από 10 χρονιές). Είναι δεδομένο επίσης, ότι αποτελεί -ακόμα- ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με την ελαστική εργασία της αναπλήρωσης που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια (είχαμε γύρω στους 50.000 αναπληρωτές το προηγούμενο σχολικό έτος).

Ξέρουμε ακόμα, ότι το σύστημα κάθε κίνηση που κάνει, και δεν είναι αποτέλεσμα της υποχώρησής του απέναντι σε ένα συνεχές και οργανωμένο κίνημα, μπορεί να την αξιοποιήσει για να εντείνει την επίθεση του. Έτσι ενώ πραγματοποιεί τους μόνιμους διορισμούς παράλληλα:

·         Έχει ψηφίσει μέτρα ώστε να εμπεδωθεί η αξιολόγηση στους «νέους» -δόκιμους- συναδέλφους (μέντορες, επιμορφώσεις κτλ), με την σημείωση ότι συνάδελφος που δεν θα αξιολογηθεί θετικά στο τέλος της διετίας μπορεί να χάσει την μονιμοποίησή του. Έτσι χρησιμοποιείται αυτή η διαδικασία σαν «δούρειος ίππος» για τη νομιμοποίηση της αξιολόγησης και την αμφισβήτηση του δικαιώματος στην μόνιμη σταθερή δουλειά.

·         Έχει καθιερώσει και επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με την εφαρμογή των τρίμηνων αναπληρωτών, αλλά και των ωρομισθίων (!) με τοποθέτηση από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

·         Είχε προχωρήσει μέσω προφορικών οδηγιών, και με την πρόθυμη βοήθεια των Διευθύνσεων, σε μια προσπάθεια περικοπών αναπληρωτών της Παράλληλης Στήριξης, που την ονόμασε «εξορθολογισμό».

·          Έχει εντείνει τις διάφορες «αυθαιρεσίες», απόκρυψης των κενών στους αναπληρωτές ώστε να τους τοποθετεί όπου θέλει.,

·         Ακόμα και η τοποθέτηση του ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, Α. Κοπτσή ότι στα έκτακτα κενά οι αναπληρωτές θα τοποθετούνται αυθημερόν, ή το πολύ σε 1 ή 2 μέρες, δείχνει το πώς τους αντιμετωπίζουν. Δηλαδή σαν εργαζόμενους που ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι «απίκο» για να μετακινηθούν (μερικές φορές και στην άλλη άκρη της Ελλάδας) όπου τους τοποθετήσουν.

Συνάδελφοι,

                Η μεγαλύτερη αδικία που βιώνουμε οι αναπληρωτές είναι η ίδια η ελαστική σχέση εργασίας. Η ανασφάλεια για το αν, πού και πότε θα δουλέψουμε. Αυτή την πραγματικότητα δεν την αναιρεί το σύστημα και οι κυβερνήσεις του. Αντίθετα την εντείνει και την διευρύνει.

                Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν έχει χαριστεί σε κανένα. Αντίθετα όλα τα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί με αγώνες Για να διορθώσουμε λοιπόν αυτή τη μόνιμη αδικία της ελαστικής εργασίας πρέπει να αναζητήσουμε τον δρόμο του μαζικού αγώνα. Να βρεθούμε στα σωματεία και στις συνελεύσεις τους. Να διεκδικήσουμε την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά μας στην μόνιμη σταθερή δουλειά.

                Η κυβέρνηση ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση στην εκπαίδευση για αυτή την χρονιά. Πέταξε 40.000 μαθητές εκτός σπουδών, προωθεί Πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές και πειθαρχικά στους φοιτητές, και αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς. Για να δοθεί απάντηση απέναντι σε όλα αυτά, για να βάλουμε φρένο στην διαρκή αδικία που βιώνουμε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και μαζικά με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ (4823,4692,4763, 4777) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Text

Description automatically generated with medium confidenceΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΣΠΟΥΔΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: