Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Αρχίζει η προσπάθεια εφαρμογής του αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού, αντιαπεργιακού Ν.4808 (Χατζηδάκη)

Καμία συμμόρφωση – παλεύουμε για την ανατροπή του

            Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εργασίας ενημερώνει ότι ξεκινάει από 1/2/2022 η λειτουργία του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Ακολουθούν βασικές διατάξεις αυτού του αντισυνδικαλιστικού τερατουργήματος Ν.4808, συνοδευόμενες με τις συνέπειες που αυτές θα έχουν:

Καταχωρούνται σε κεντρική ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) το καταστατικό, τα μέλη της Διοίκησης, ο αριθμός των ψηφισάντων.

Αν η συνδικαλιστική οργάνωση δεν εγγραφεί στο  ΓΕΜΗΣΟΕ, αναστέλλονται τα δικαιώματα του Σωματείου (Συλλογική Σύμβαση, συνδικαλιστική προστασία κλπ) (Άρθρο 83).

Με τις διατάξεις αυτές σκληραίνει ο απόλυτος έλεγχος της ζωής των σωματείων. «Τιμωρούνται» τα σωματεία που δεν υποτάσσονται.

Οι αιτιάσεις ότι και πριν τα καταστατικά και τα αποτελέσματα των εκλογών δίνονταν στο Πρωτοδικείο και ότι υπήρχαν πρακτικά συνελεύσεων κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της καταχώρησής τους σε κεντρική Βάση Δεδομένων.

Ταυτόχρονα, το άρθρο 84 αναφέρει ότι, με Υπουργική Απόφαση καθορίζεται η μορφή που θα έχουν τα ψηφιακά Βιβλία των Πρακτικών των ΔΣ και των Συνελεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο στην κεντρική καταγραφή και αυτών.

Στόχος είναι να καταγράφεται η κάθε άποψη – καταγγελία – αγωνιστική πρόταση του κάθε μέλους Σωματείου για να φακελώνεται κάθε  πτυχή της ζωής του σωματείου και ΟΛΑ τα μέλη του.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τηρούν ψηφιακά

1.       Μητρώο Μελών (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός του δελτίου ταυτότητας, ΑΜΚΑ, χρονολογίες εγγραφής και διαγραφής).

2.       Πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων.

3.       Πρακτικά ΔΣ.

4.       Ταμείο.

Η ψηφοφορία για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου, […] και κήρυξη απεργίας είναι μυστική. Απαγορεύεται η λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, χωρίς την παροχή πραγματικής δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου. Ειδικά για τη λήψη απόφασης απεργίας απαιτείται η φυσική ή εξ αποστάσεως ψήφος τουλάχιστον του 50%+1 των οικονομικώς τακτοποιημένων μελών. Tα πρακτικά διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ηλεκτρονικών ψήφων εισάγονται στο ΓΕΜΗΣΟΕ (άρθρα 86, 87).

Οι ψευτοσυνελεύσεις - απαρχή για την κατάργηση των Συνελεύσεων

Η ζωντανή διαδικασία αντικαθίσταται από κλικ. Στον εικονικό κόσμο η κυριαρχία του συστήματος είναι μγαλύτερη.

Οι ψηφοφορίες καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗΣΟΕ!

Η απεργία στην περίπτωση εκδήλωσης αλληλεγγύης εργαζομένων επιχειρήσεων κηρύσσεται μόνο από την πιο αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας- στάσεων εργασίας, απαιτείται προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής του οργάνωσης 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της μέσω δικαστικού επιμελητή (άρθρο 91).

Ο Γολγοθάς για την προκήρυξη και την πραγματοποίηση απεργίας:

1.      Πρέπει (και) ηλεκτρονικά να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του σωματείου.

2.      Αν αυτό (το σχεδόν ανέφικτο) ικανοποιηθεί, μετά το Σωματείο πρέπει να ορίσει προσωπικό Ασφαλείας και Προσωπικό Ελάχιστων Εγγυημένων Υπηρεσιών που να καλύπτουν το ένα τρίτο των Υπηρεσιών. Η απεργία θα γίνει με υποχρεωτικούς απεγοσπάστες μεγάλο τμήμα των εργαζομένων.

3.      Το Σωματείο επιδίδει με δικαστικό επιμελητή την ειδοποίηση της απεργίας στον εργοδότη. Σε έκτακτο γεγονός, δεν επιτρέπεται η απεργία, καθώς πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση 24 ώρες πριν.

4.      Ταυτόχρονα, σε μια σειρά κλάδους τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να αιτηθούν «Δημόσιο Διάλογο», κατά τη διάρκεια του οποίου ΑΝΑΣΤΕΛΛΛΕΤΑΙ η ΑΠΕΡΓΙΑ.

5.      Αν μετά από όλα αυτά, πραγματοποιηθεί απεργία, αυτή μπορεί να απαγορευτεί αν κάποιος συνδικαλιστής μοιράσει προκήρυξη που να λέει «Όλοι στην απεργία», ασκήσει, δηλαδή… ψυχολογική πίεση στους απεργοσπάστες. Ο ίδιος συνδικαλιστής και το σωματείο του έχουν αστικές ευθύνες!

 

Τα σωματεία που κηρύσσουν απεργία στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, [κοκ…] υποχρεούνται να καταθέσουν ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου […] Όσο διαρκεί ο δημόσιος διάλογος, αναστέλλεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 94).

Κατά τη διάρκεια της απεργίας η συνδικαλιστική οργάνωση έχει υποχρέωση να διαθέτει Προσωπικό Ασφαλείας. Πέραν αυτού, υποχρεώνεται να παρέχει και Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας, η οποία ορίζεται ως το ένα τρίτο (1/3) της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας.

Το Σωματείο γνωστοποιεί εγγράφως στον εργοδότη, μέσω δικαστικού επιμελητή, τα ονόματα των εργαζομένων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως Προσωπικό Ασφαλείας και, αν απαιτείται, ως Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας.

Εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (άρθρο 95).

Το σωματείο που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των μη απεργών ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ανεμπόδιστα από την εργασία χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους. Σε περίπτωση παραβίασης της παραπάνω υποχρέωσης η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση. Προκύπτει αστική ευθύνη της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των υπαίτιων μελών του διοικητικού της συμβουλίου (άρθρο 93).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Ο Νόμος 4808 αποτελεί στρατηγική επίθεση ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων και της εργατικής τάξης να συνδικαλίζονται, να διαθέτουν σωματεία όργανα πάλης ανεξάρτητα από το κράτος. Επιδιώκει τον ασφυκτικό τους έλεγχο και την αναίρεση κάθε δυνατότητας προκήρυξης απεργίας και κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης. Το χτύπημα αυτό αποτελεί όρο για την πλήρη κυριαρχία του κεφαλαίου και την ολοκληρωτική συντριβή των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.

Η ολοκληρωτική άρνηση συμμόρφωσης στις διατάξεις του Ν.4808 πρέπει να είναι δεδομένη για κάθε αγωνιστή, για κάθε συλλογικότητα του κόσμου της Αντίστασης. Και πρέπει να ανοίγει τον δρόμο στον αγώνα για την ολοκληρωτική ανατροπή του αντιδραστικού νόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: