Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Τρίμηνοι Αναπληρωτές... «δια πάσα νόσο»!

 

               Πανηγυρίζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για την «έγκαιρη πρόσληψη 3066 αναπληρωτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν λόγω COVID». Στην πραγματικότητα πανηγυρίζει για την καθιέρωση και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση.

                Πέρσι τον φθινόπωρο όταν ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η θέσπιση των τρίμηνων αναπληρωτών γράφαμε:

«Η νέα εργασιακή σχέση που εισάγεται του προσωρινού αναπληρωτή(!) -γιατί ως γνωστόν υπάρχουν και οι μόνιμα αναπληρωτές- δεν έχει κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα. Για όσο καιρό καθοριστεί η σύμβασή του είναι στην διάθεση της διεύθυνσης εκπαίδευσης για να καλύπτει οποιαδήποτε άμεση ανάγκη προκύψει.».

                Πράγματι έτσι και έγινε. Από τους 2.400 περίπου αναπληρωτές που προσλήφθηκαν την προηγούμενη χρονιά με τρίμηνες συμβάσεις για να αντικαταστήσουν εκπαιδευτικούς με άδεια ειδικού σκοπού ή για να στελεχώσουν τα διαδικτυακά τμήματα, ένα μεγάλο τους κομμάτι απολύθηκε τον Φλεβάρη. Φυσικά δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες από σωματεία για χρησιμοποίηση των τρίμηνων αναπληρωτών από διευθύνσεις εκπαίδευσης για την κάλυψη κενών που δεν σχετίζονταν με τον COVID (άδειες μητρότητας, κύησης κτλ).

                Φέτος τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Αφού η κυβέρνηση ξεμπέρδεψε και με τις άδειες ειδικού σκοπού και μείωσε την άδεια νόσησης στις 5 μέρες, ξεδιπλώνει με ταχείς ρυθμούς -σε αγαστή συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης- όλες τις προθέσεις της. Τώρα οι τρίμηνοι αναπληρωτές έχουν μετατραπεί σε εκπαιδευτικούς «εβδομαδιαίας χρήσης». 3.000 (!) εκπαιδευτικοί αλλάζουν σχολεία ανά βδομάδα ανάλογα με τις εντολές που θα τους δώσει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και καλύπτουν όπως-όπως λειτουργικές τρύπες για οποιονδήποτε λόγο προκύψει! «Θα λείψει ο συνάδελφος για 6 μέρες;;; στείλε τον τριμηνίτη στη θέση του!». Στο τέλος θα τους στέλνουν και για να αντικαταστήσουν εκπαιδευτικούς που αρνούνται να κάνουν τηλεκπαίδευση λόγω καταλήψεων ή χιονιά -αλλά μη τους δίνουμε και ιδέες-. Μιλάμε επί της ουσίας για εκπαιδευτικούς μπαλάκια που μεταφέρονται συνεχώς από το ένα σχολείο στο άλλο χωρίς κανένα δικαίωμα.

                Το υπουργείο από την μία πολύ-διαφημίζει τους 12.000 μόνιμους διορισμούς που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια αλλά παράλληλα επεκτείνει και επιβάλλει νέες, ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι ψηφίστηκε και η επαναφορά των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με ειδική τοπική πρόσκληση από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης!

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλο το κλίμα αποσυγκρότησης και πολυδιάσπασης για να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά αλλά και να καλύψει τις τρύπες της πολιτικής των μη διορισμών αλλά και των περικοπών στις προσλήψεις αναπληρωτών που είδαμε την φετινή χρονιά. Δεν χρειάζεται πλέον ούτε τα προσχήματα που χρησιμοποιούσε το προηγούμενο διάστημα όπως ακριβώς κάνει με την τηλεκπαίδευση. Τους τριμηνίτες -μόνο στο όνομα συνδέονται με τον COVID- τους χρησιμοποιούν για να καλύψουν πάσης φύσεως κενά, καθιστώντας τους μια νέα κανονικότητα.  Άλλωστε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Βορίδης, σε συνέντευξη του δήλωσε ότι το καθεστώς των «κανονικών» αναπληρωτών είναι το «παλιό» (άρα οι τριμηνίτες το νέο;).


                Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι πάντα ζήτημα πρώτης γραμμής για τους εργαζόμενους. Άρα κατ’ επέκταση και η εναντίωση στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Άλλωστε η προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα οι εκπαιδευτικοί είναι συνδεδεμένη και με αυτό το ζήτημα. Αναπληρωτές και μόνιμοι πρέπει μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων μας να ξαναβάλουμε τα εργασιακά μας συμφέροντα μπροστά. Να καταγγελθεί αυτή η άθλια εργασιακή σχέση του τρίμηνου αναπληρωτή. Να διεκδικήσουμε τη μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους!


ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΟΧΙ στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.  Κατάργηση του θεσμού των τρίμηνων. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ μέσα στα σωματεία και στις Γενικές Συνελεύσεις μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: