Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025

Σχετικά με τις απανωτές αλλαγές στην Ειδική Αγωγή: προθάλαμος αντιδραστικών μέτρων συνολικά στην εκπαίδευση

 

         Σε μια σειρά αλλαγές προχώρησε το ΥΠΑΙΘ το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά την ειδική αγωγή. Συνοπτικά οι βασικές:

Α) Μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε ρύθμιση με την οποία επι της ουσίας καταργεί την διάταξη που μείωνε το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα κατά 3, όταν υπήρχαν στο ίδιο τμήμα πολλοί μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, αφού βάζει σαν προϋπόθεση να μην υπάρχει εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης. Είναι μια διάταξη που έρχεται σε πλήρη αρμονία με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την επιβολή των γιγάντιων τμημάτων που στοιβάζονται οι μαθητές μέσα.

Β) ΥΠΑΙΘ και Διευθύνσεις εκπαίδευσης λειτουργούν πιεστικά με οδηγίες και διάφορες διευκρινήσεις έτσι ώστε να αναλαμβάνουν παραπάνω από 1 μαθητές που έχουν διάγνωση για παράλληλη στήριξη ταυτόχρονα. Αυτό στο όνομα της «συνδιδασκαλίας» και της «συμπερίληψης», από την μία πετσοκόβει τα κενά σε εκπαιδευτικούς (αφού ταυτόχρονα «δίνεται στήριξη» σε παραπάνω από 1 παιδιά), αλλά και ο εκπαιδευτικός τρέχει να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών. Μάλιστα αν αναλογιστούμε και τις συγχωνεύσεις τμημάτων αντιλαμβανόμαστε τί θα γίνεται σε τάξεις που μπορεί να έχουν 3 και 4 παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη.

Γ) Πρόσφατα το ΥΠΑΙΘ έστειλε διευκρινιστικές οδηγίες στις οποίες ανάμεσα σε άλλα έγραφε «Σε περίπτωση όπου απουσιάζει ο εκπαιδευτικός γενικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο/η εκπαιδευτικός ΕΑΕ [...] συνεχίζει να παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες υποστήριξης [...] για τις [...] ώρες που προβλέπονται ήδη στο πρόγραμμά του. Σε καμία περίπτωση δεν «αναπληρώνει» τον/την εκπαιδευτικό γενικής/ επαγγελματικής εκπαίδευσης στα διδακτικά του/της καθήκοντα.». Προφανώς αυτό είναι σήμα προς όλους τους διευθυντές για να χρησιμοποιούν τους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ για αναπληρώσεις από απουσίες καθηγητών και ας λέει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν αναπληρώνει». Και ας διευκρινίζεται ότι «Το τμήμα ένταξης και η παράλληλη στήριξη [...] παρέχονται ως ενισχυτικός και ενταξιακός θεσμός [...]σε μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία [....]». Ήδη εκπαιδευτικοί ΕΑΕ έχουν αρχίσει να οχλούνται από διευθυντές.

 Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να είναι προσωπικό ασφαλείας για κάθε απουσία εκπαιδευτικών, για να κάνουν φύλαξη ή ότι άλλο. Ακόμα χειρότερα αν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις απεργιών, ή στάσεων εργασίας, επί της ουσίας σαν μηχανισμός απεργοσπασίας.

Δ) Το ΥΠΑΙΘ πανηγυρίζει για τις νέες ιδρύσεις τμημάτων ένταξης και για τους διορισμούς που έκανε μέσα στο καλοκαίρι. Την πραγματικότητα βέβαια την ξέρουμε όλοι. Βασική επιδίωξη είναι τα τμήματα ένταξης να αντικαταστήσουν (σε μεγάλο βαθμό αν όχι ολοκληρωτικά), τις προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη. Προφανώς και η οδηγία και η πίεση για λειτουργία του Τμήματος Ένταξης μέσα στην τάξη, κινείται σε αυτή τη λογική Άλλωστε έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν τους αρέσει το «1-1» (1 καθηγητής με 1 μαθητή).

Η Ειδική Αγωγή έχει αξιοποιηθεί από το σύστημα σαν τον προθάλαμο για να εφαρμοστούν μια σειρά αντιδραστικών μέτρων μέσα στα σχολεία (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στελεχώνεται κυρίως από αναπληρωτές και νεοδιόριστους που θεωρούνται πιο ευάλωτοι στις πιέσεις) όπως:

1)     Η επιβολή του 08:00-14:00 (ή αντίστοιχων παραλλαγών 08:00-13:30 κτλ) σε Ειδικά Σχολεία , σαν υποχρεωτικό ωράριο παραμονής στο σχολείο. Αυτό γίνεται είτε με επίκληση των «ειδικών συνθηκών» που επικρατούν στα σχολεία αυτά, είτε βρίσκοντας δουλειές που «πρέπει» να γίνονται.Πρόκειται για κατάφορη καταπάτηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, που έχουν τοποθετηθεί ενάντια σωματεία και Ομοσπονδίες ( βλέπε ΟΛΜΕ-νέεςπαραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών_13_01_2022).

2)     Η λειτουργία με την κουλτούρα της αξιολόγησης μέσα στο σχολείο. Όχι μόνο γιατί μια λογική προσοντολογίου, υπήρχε ήδη από πριν στην Ειδική Αγωγή (με σεμινάρια και μεταπτυχιακά), αλλά και γιατί περνάει η πολιτική της αξιολόγησης μέσω των ΕΠΕ (Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης). Πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε μαθητή ανάλογα με τις ανάγκες του και ο διευθυντής και ο σύμβουλος εκπαίδευσης, «εποπτεύουντη σύνταξη, την παρακολούθηση της πορείας και την τελική υλοποίηση του [...]». Πρόγραμμα στο οποίο ο εκπαιδευτικός πρέπει να καταγράψει τι θα εφαρμόσει στον κάθε μαθητή και στο τέλος να πει πώς πήγε αυτό, τι αποτελέσματα είχε, και για ποιον λόγο δεν (αν δεν) επιτεύχθηκαν οι στόχοι. Σε μια περίοδο που η αξιολόγηση περικυκλώνει την καθημερινότητα του δημόσιου σχολείου, όπου για τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας φταίει ο εκπαιδευτικός, και όχι το σύστημα και οι πολιτικές του τόσο στην κοινωνία όσο και στο σχολείο, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.

Κυβέρνηση και σύστημα δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη ευαισθησία για τις ανάγκες των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Άλλωστε η γενική γραμμή του στοιβάγματος μαθητών σε τάξεις και ότι γίνει, των περικοπών σε προσλήψεις και λειτουργικές ανάγκες, του «όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να προχωρήσει». ισχύει και στην Ειδική Αγωγή. Επιπλέον η κυβέρνηση αξιοποιεί τις συνθήκες που επικρατούν στην ΕΑ προκειμένου να περάσει από την πόρτα μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών και καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε να εξελίσσεται μια τέτοια καταφανής καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφων που δουλεύουν στην Ειδική Αγωγή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτές τις συνθήκεςείμαστε όλοι στο μάτι του κυκλώνα της επίθεσης. Τα σωματεία πρέπει να καταγγείλουν την κατάσταση που έχει επικρατήσει στην Ειδική Αγωγή. Είναι άλλωστε κομμάτι του μεγάλου αγώνα που πρέπει να δώσει ο κλάδος ενάντια στην αξιολόγηση και στις αντιδραστικές πολιτικές στην εκπαίδευση.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στα σωματεία όποιες προσπάθειες γίνονται από τη διοίκηση για καταπάτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων. Να συμμετέχουν ενεργά στις συλλογικές διαδικασίες ,στις συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις

Συλλογικά διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!

ΟΧΙ στις αντιδραστικές αλλαγές στην Ειδική Αγωγή-Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά

Καμιά περικοπή/συγχώνευση σε παράλληλες στηρίξεις

Μαζικές Μόνιμες Προσλήψεις  Εκπαιδευτικών και προσωπικού

Κάτω η αξιολόγηση


Καμιά καταπάτηση του εργασίακού ωραρίου και των δικαιωμάτων μας



Δεν υπάρχουν σχόλια: