Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Να οργανωθούμε για τις μάχες που θα δοθούν!
Η τρικομματική κυβέρνηση, κατ’ εντολή της τρόικας, προχωράει το καταστροφικό έργο της. Οι αναμετρήσεις που έχουν ανοίξει παντού είναι αναμετρήσεις ιστορικής εμβέλειας, είναι αναμετρήσεις ζωής. Ο αντίπαλος δεν πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους.
Το δημόσιο δέχεται επίθεση εφ’ όλης της ύλης. Οι απολύσεις έχουν δρομολογηθεί(και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε επίπεδο μεσαίωνα προχωράει με εργαλεία όπως η αξιολόγηση, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις υπηρεσιών, οι απευθείας απολύσεις όσων αντιστέκονται (βλέπε «επίορκοι»), η μετατροπή μας σε κρατικούς υπάλληλους, οι υποχρεωτικές αποσπάσεις και μετακινήσεις.
Όλα δείχνουν πως ήρθε η σειρά μας. Τους τελευταίους μήνες με νομοσχέδια, νόμους και εγκυκλίους, η κυβέρνηση διαλύει τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η αναδιάταξη –κατάργηση των οργανικών θέσεων ,η άμεση απόλυση 150000 συναδέλφων αναπληρωτών) το κλείσιμο και η μείωση των σχολικών μονάδων, η δημιουργία… «πρωτογενούς πλεονάσματος» εκπαιδευτικών προς απόλυση ή –πράγμα που είναι το ίδιο- υποχρέωση σε παραίτηση είναι ζητήματα που θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη και στην πρωτοβάθμια.
Την ίδια στιγμή που νέες μειώσεις μισθών και νέες αυξήσεις φόρων μάς διαλύουν τη ζωή, σχεδιάζονται νέες κατηγοριοποιήσεις στο μισθολόγιο προς εξίσωση (!) με το αντεργατικό όργιο που εξελίσσεται στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μισθοί πέφτουν κάτω από 40%. Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την κατάργηση του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης και της δράσης στο σχολείο. Η κατασταλτική πολιτική της αξιολόγησης έρχεται καλπάζοντας για να απολύσει εκπαιδευτικούς και να πειθαναγκάσει όσους θα συνεχίσουν να εργάζονται. Το σύστημα χρειάζεται υποταγμένο «τον εκπαιδευτικό του».
Όλα δείχνουν πως μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σαρωτικά μέτρα διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και θα υλοποιήσει αυτά που κατά καιρούς ανακοινώνει. Μας περιμένει ένα καλοκαίρι σα χειμώνας!


Να αναμετρηθούμε με τον αντίπαλο.
Ο


ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Γεωργίου Κωνσταντίνα
Δερμιτζάκη Ευαγγελία
Διγενής Χρήστος
Παπαδόπουλος Γιάννης
Σακελλάρη Μαρία
Φασούλα Γιάννα
ι κινητοποιήσεις που ξεσπούν στους χώρους δουλειά
ς και αυτά που έγιναν πριν και μετά την επιστράτευση των καθηγητών ανατίναξαν τις δεξιές και «αριστερές» θεωρίες για τον «κόσμο που δεν τραβάει» κι έδειξαν πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν πρόκειται να δώσουν πολιτική πλάτη σε κανένα αγώνα. Έχουν φωτιστεί οι «γκρίζες περιοχές» του σημερινού συνδικαλιστικού κινήματος.
Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία είναι πίσω από τις απαιτήσεις της περιόδου. Πρωτοστατούν στα ξεπουλήματα οι κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ και από πίσω σέρνονται ανεπαρκείς οι υπόλοιπες, αναδιπλωμένες και φοβούμενες την αναμέτρηση με τον αντίπαλο. Καμία ελπίδα αντίστασης δεν υπάρχει από τη μέχρι τώρα κυρίαρχη συνδικαλιστική ελίτ. Οι βροντερές επικλήσεις σε ανυπακοή και οι λεονταρισμοί έχουν ημερομηνία λήξης και όλοι αυτοί βάζουν την ουρά στα σκέλια στην ιδέα και μόνο να αναμετρηθούν πραγματικά με τις επιλογές του συστήματος.
Στο σύλλογό μας οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΜΑΖΙ (πρώην ΔΑΚΕ) έχουν προαποφασίσει την κοινή πορεία τους. Οι ανακοινώσεις για «ενότητα» ήταν το συνοικέσιο του γάμου τους. Δεν έχουν πάρει ούτε μία πρωτοβουλία για ανάδειξη προβλημάτων ή κινητοποίηση. Η ΔΑΚΕ, που απέμεινε με αυτό τον τίτλο, έχει συμπορευτεί προ πολλού στα πλαίσια του πνεύματος της τρικομματικής με την ΠΑΣΚ. Οι ομόφωνες αποφάσεις σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα όχι μόνο δεν απέτρεψαν την καθίζηση του συλλόγου μας αλλά έδωσαν ανάσες ζωής σε απαξιωμένες παρατάξεις και κουρτίνα για να παίζουν κρυφτούλι αντιδραστικές απόψεις.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για απογοητεύσεις. Οι αυταπάτες και ο εφησυχασμός βοηθούν την κυβέρνηση. Το σύστημα θα κλιμακώσει την επίθεσή του και θα βρεθούμε σύντομα μπροστά σε σημαντικά διλήμματα και αποφάσεις. Θα βρεθούμε μπροστά σε νέες και δύσκολες μάχες. Το να τις δώσουμε αυτές τις μάχες με καλύτερους όρους είναι ζήτημα ζωής. Μπροστά, λοιπόν, σε αυτές τις νέες μάχες, πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια και τις αναγκαιότητες που αυτή θέτει, όσο δύσκολες κι αν είναι.
Α) Η σύγκρουση με την πολιτική του συστήματος είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία υπόθεση. Το σύστημα προσέρχεται σε αυτήν τη σύγκρουση με πλήρη συνείδηση του γενικευμένου και στρατηγικού χαρακτήρα της. Την αντίστοιχη συνείδηση πρέπει να διαμορφώσουμε κι εμείς. Θα βρεθούμε, έτσι κι αλλιώς, σε αναμέτρηση με τη νομιμότητα, θα κληθούμε να παλέψουμε μέσα σε περιβάλλον τρομοκρατίας, απειλών, απαγορεύσεων και επιστρατεύσεων.
Β) Η απάντηση του λαού, η απάντηση των εκπαιδευτικών, η ανασυγκρότηση του κινήματος δε θα είναι μια βελούδινη διαδικασία, με εγγυήσεις και καβάντζες. Δε θα γίνει με φυγή από το πρόβλημα. Ούτε με καθαρή ούτε με βερμπαλιστική (και τάχα αγωνιστική) φυγή. Θα γίνει με δυσκολίες, με φόβους, με αβεβαιότητες. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ.
Γ) Η ανάγκη χειραφέτησης από τους χειρισμούς της υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας φαίνεται ανάγλυφα. Καταρρέει η θεοποίηση της συνδικαλιστικής νομιμότητας, την οποία χρησιμοποιούν οι καθεστωτικές παρατάξεις για να μπλοκάρουν τα πάντα. Ο στόχος, που μπαίνει από μια σειρά παρατάξεις, για αλλαγή των συσχετισμών στη ΔΟΕ, δείχνει από τη μια υποταγή στη λογική της ανάθεσης και από την άλλη αναχωρητισμό από το κίνημα.
Κόντρα σε όλους αυτούς, ωριμάζει αντικειμενικά η αναγκαιότητα ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ. ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ.


  • Θα βρεθούμε στη δύσκολη, αλλά αναγκαία θέση,να συγκρουστούμε με την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής. Κάθε επιμέρους σύγκρουση (ιδιαίτερα σε τομείς, όπως η εκπαίδευση) εύκολα θα κεντρικοποιείται.
  • Θα βρεθούμε στη δύσκολη, αλλά αναγκαία θέση, να συγκρουστούμε με την αστική νομιμότητα. Θα βρεθούμε στη δύσκολη αλλά αναγκαία θέση να κάνουμε πλατιά συνείδηση και πλατιά πράξη τη φράση «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του εργαζόμενου, του αγώνα».
  • Θα βρεθούμε στη δύσκολη, αλλά αναγκαία θέση, να συγκρουστούμε με τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και την προπαγάνδα του συστήματος.
  • Θα βρεθούμε στη δύσκολη, αλλά αναγκαία θέση, να έρθουμε σε σύγκρουση με τη συνδικαλιστική νομιμότητα και τους εργατοπατέρες. Σε σύγκρουση με το συνδικαλισμό της συνδιοίκησης, του παραγοντισμού, του συμβιβασμού, της κομπίνας, των καπέλων και των εικονικών μαχών. Ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε το ζήτημα όσων καταστατικών αλλαγών χρειάζονται στη λειτουργία των σωματείων μας, τόσο για να διασφαλιστεί η δημοκρατία, όσο και για μην μπαίνουν τόσοι όροι ενάντια στο ενδεχόμενο ψήφισης μιας απεργίας. Η αναμέτρηση με τον αντίπαλο προϋποθέτει και αναμέτρηση με τους εαυτούς μας ως κίνημα.

Η απόπειρα αναμέτρησης των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας έδειξε περίτρανα ότι τα αναιμικά και δύσμοιρα συνδικαλιστικά μας όργανα, οι άμαζες και χωρίς απαρτία συνελεύσεις μπορούν να πάρουν ουσία και ορμή από τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών που προσέρχονται σε αυτά προκειμένου να πάρουν αποφάσεις αγώνα και αντίστασης.  Αυτός είναι ο δρόμος μας.

Ανεξάρτητα από την- επιβαλλόμενη- μάχη στο επερχόμενο συνέδριο της ΔΟΕ για μια πρόταση πάλης και αντίστασης όταν (και…όπως) ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη είναι αναγκαίο μέσα από τις ίδιες τις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις να οργανωθούν και να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα που να στηρίξουν και να ενισχύσουν την κατεύθυνση:

  • ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
  • ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1-11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ!

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.


Αγώνας για ζωή με δικαιώματα στη δουλειά και τις σπουδές
Αγώνας για ελευθερίες - Κάτω η επιστράτευση – Κάτω η πολιτική της φασιστικοποίησης
Με ένα πραγματικό κίνημα, να οικοδομήσουμε τα δικά μας εργαλεία αγώνα
Να ξανακατακτήσουμε τα σωματεία μας

Δεν ψάχνουμε ψηφοφόρους. ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: