Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΥΕΛΛΕΣ!


Μέχρι πριν λίγα χρόνια το καλοκαίρι θεωρούνταν μια περίοδος χωρίς ειδήσεις, μια περίοδος που οι εργαζόμενοι έπαιρναν «ανάσα» από τα προβλήματα που είχαν. Τώρα πια, όλο και περισσότερο, οι κακές (για το λαό) ειδήσεις, οι πρωτοβουλίες αμφισβήτησης δικαιωμάτων των εργαζομένων δε γνωρίζουν διάλειμμα. Η επίθεση του συστήματος δεν καταλαβαίνει από άδειες, γιορτές και αργίες.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση οξύνεται σπρώχνοντας στη φτώχεια όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές -μέσω των εγκληματικών τυχοδιωκτισμών τους και στον Καύκασο- έχουν την πρωτοβουλία της όξυνσης σε επικίνδυνο επίπεδο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που είναι εντελώς έξω και ενάντια στα συμφέροντα των λαών του κόσμου.
Στη χώρα μας, ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με 5%, μειώνοντας καθημερινά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η πραγματική αύξηση του κόστους ζωής είναι όμως πολύ μεγαλύτερη, λόγω της εκτίναξης των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης: 7% στα τρόφιμα, 15% στο ψωμί, 18% στη βενζίνη, 57% στο πετρέλαιο θέρμανσης το α’ εξάμηνο του 2008 κλπ. Τα «μέτρα» της κυβέρνησης, οι «συμφωνίες κυρίων» με τους βιομήχανους και τα σούπερ μάρκετ καθώς και οι δήθεν «διατιμήσεις» (μετά το όργιο των αυξήσεων που προηγήθηκε!), δεν είναι παρά ανοιχτή κοροϊδία.

Η θερινή επίθεση
Η ακρίβεια και η οικονομική στενότητα διατήρησαν γεμάτες τις πόλεις από αδειούχους που δεν μπόρεσαν να φύγουν διακοπές.
Η κυβέρνηση του συστήματος γδύνει τους εργαζόμενους με απανωτές αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (νερό, τηλέφωνο, ρεύμα, συγκοινωνίες κλπ.) και συγχρόνως επιδεινώνει την φοροαφαίμαξη.
Ταυτόχρονα επεκτείνει μέσα στο καλοκαίρι την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίησή του ΟΣΕ και αναγγέλλει νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων που εργάζονται ως... ελεύθεροι επαγγελματίες. Χιλιάδες νέοι μισοαπασχολούμενοι που υποχρεώνονται από τους αδίστακτους εργοδότες να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα υποστούν τη νέα φοροεπιδρομή.
Από 1η Σεπτέμβρη, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακά τους και θα τους επιστρέφει εκ των υστέρων το ταμείο τα χρήματα μέχρι να εξοφληθούν τα φαρμακεία από τα Ταμεία!
Η προκλητική ασυλία που δίνει απλόχερα η κυβέρνηση στους εφοπλιστές και τους εργολάβους ενισχύει αχαλίνωτα την εντατικοποίηση και επιδεινώνει τις συνθήκες ασφάλειας και προστασίας στους χώρους εργασίας. Η δολοφονία (που το κεφάλαιο θεωρεί «εργατικό ατύχημα») των οκτώ εργατών της Ζώνης του Περάματος μένει προκλητικά ατιμώρητη και μάλλον σκεπάστηκε από τη βουή των ολυμπιακών αγώνων της ντόπας.
Τέλος, ανοίγει ο δρόμος για δραστική περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς στόχος είναι οι 700.000 εργαζόμενοι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία να περιοριστούν στις 270.000!

Τα έργα του ΥΠΕΠΘ
Το ΥΠΕΠΘ που δουλεύει και αυτό σκληρά για να μη μείνει όρθιο κανένα δικαίωμα του λαού στους χώρους της εκπαίδευσης, αφού δεν μπόρεσε να καταργήσει το άρθρο 16, το παρέκαμψε, όπως απειλούσε, αναγνωρίζοντας τα ΚΕΣ, την ίδια στιγμή που μείωσε τους εισακτέους και χιλιάδες θέσεις στην τριτοβάθμια έμειναν κενές! Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και –ταυτόχρονα- έδειξε καθαρά πού γράφει η αστική τάξη το ίδιο το Σύνταγμα όταν αυτό αποτυπώνει σε κάποιο βαθμό μια λαϊκή κατάκτηση.
Προωθείται νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή που με πρόσχημα την «ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία», ελαστικοποιεί τόσο την έννοια της εκπαίδευσης όσο και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που αφορά ο τομέας αυτός.
Ταυτόχρονα, μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση έδειξε καθαρά ότι επιδιώκει να κάνει δυσμενείς αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Όλα δείχνουν ότι η χρονιά που έρχεται θα χαρακτηριστεί από όξυνση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα γενικά αλλά και πιο συγκεκριμένα στα δικαιώματα των μαθητών – φοιτητών – εκπαιδευτικών.

Άμεσος στόχος η ανατροπή της εγκυκλίου για τον προγραμματισμό

Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η ακύρωση της διαβόητης εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ για το λεγόμενο «προγραμματισμό». Το υπουργείο πιέζει πρακτικά στην κατεύθυνση αξιολόγησης – χειραγώγησης. Τα μέτρα που θέλει να επιβάλει η εγκύκλιος αυτή αποτελούν μια απαράδεκτη, σχεδιασμένη και επιθετική ενέργεια που στοχεύει να κάνει ένα ακόμα βήμα στο στόχο της δημιουργίας ενός φτηνού, πειθαρχημένου σχολείου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ενάντια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί από την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να απαιτήσουν από το σωματείο να εφαρμόσει (να τιμήσει δηλαδή) την απόφασή του που λέει:
«ΟΧΙ στην πειθάρχηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της οδηγίας. Καλούμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά να μην προχωρήσει σε καμία εφαρμογή της οδηγίας. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα καλέσει σε παράσταση στη Δευτεροβάθμια τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Κανένας συνάδελφος – κανένα σχολείο δε θα εφαρμόσει την οδηγία. Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν την ΕΛΜΕ για οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής της οδηγίας»

Τεχνική Εκπαίδευση
Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για την Τεχνική χτυπιούνται μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών: σχολές κατάρτισης ΕΠΑΣ από τη μια και εντατικοποιημένες ΕΠΑΛ από την άλλη, με ουσιαστική ή και τυπική (ΕΠΑΣ) έλλειψη πρόσβασης στην τριτοβάθμια και στόχο την παραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς μορφωτικές προοπτικές και εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα δημιουργείται κλίμα τεράστιας ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς για να παραδοθούν αιχμάλωτοι στη… μεγαλοψυχία των αιρετών και των πάσης φύσης μηχανισμών εκδουλεύσεων και εκβιασμών. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απειλήσει κάποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών με υποχρεωτική μετάταξη στην Πρωτοβάθμια. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε ακόμα δυσμενέστερες εξελίξεις.

Τα νέα βιβλία και προγράμματα
Τα νέα βιβλία στο γυμνάσιο με την τεράστια αύξηση της ύλης και τους παράλογους εκπαιδευτικούς στόχους για τα παιδιά έχουν ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση και την εσωτερική εμπέδωση της αντίληψης «ότι δεν είναι για τα φτωχά λαϊκά στρώματα οι σπουδές». Τα φροντιστήρια γίνονται καθεστώς (για όσους αντέχουν οικονομικά) σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Γονείς , μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές νιώθουν μια έντονη καθημερινή πίεση-τρέλα για να καλύψουν την ύλη που επιβάλλει το υπουργείο.

Η απάτη της διαβούλευσης
Θυμάστε, βέβαια, το ανέκδοτο της «διαβούλευσης» για την επιμόρφωση. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με εντολή του ΥΠΕΠΘ ζήτησαν από τους εκπαιδευτικούς τις προτάσεις τους τάχα για την «επιμόρφωση». Οι συνάδελφοι –που κατάλαβαν την απάτη- χωρίς καμία διάθεση αναγκάστηκαν να υπογράψουν αποφάσεις δήθεν προτάσεων ή επανέλαβαν τις (καθόλου καλές) αποφάσεις της ΟΛΜΕ. Ε, μετά από αυτό ο ΥΠΕΠΘ βγήκε περιχαρής να δηλώσει ότι συνομίλησε με 200.000 εκπαιδευτικούς για να νομιμοποιήσει –έτσι- οποιαδήποτε αντιδραστική διάταξη φέρει για το ζήτημα. Και για να παρακάμψει το γεγονός ότι συλλογικός εκφραστής ενός κλάδου είναι το συνδικαλιστικό του όργανο.
Αυτό, λοιπόν, το κακόγουστο θέατρο φαίνεται ότι σκοπεύει να το κάνει κανόνα η ηγεσία του υπουργείου. Ο κλάδος πρέπει -και με αποφάσεις συνελεύσεων- να γυρίσει την πλάτη του, να απέχει από οποιαδήποτε τέτοια κάλπικη και επικίνδυνη διαδικασία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιδραστικών αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες:
Σε αυτή την αντιδραστική καταιγίδα συμπράττουν όλα τα κέντρα της αστικής εξουσίας: η κυβέρνηση της ΝΔ, οι φορείς του κεφαλαίου και τα κόμματα εναλλαγής στη διακυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.
Το σύστημα χτυπά μέχρι την ολοκληρωτική αναίρεση βασικά δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και στις ελευθερίες. Επιδιώκει να επιβάλει στην εκπαίδευση σιδηρά πειθαρχία – ιδεολογική υποταγή, να φορτώσει τα έξοδα σπουδών στις οικογένειες των μαθητών και κέρδη στους ιδιώτες επιχειρηματίες, να απαξιώσει τους τίτλους σπουδών και να αναιρέσει εργασιακά δικαιώματα των αυριανών εργαζομένων.

  • Να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις. Να επιδιωχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός με άλλα κομμάτια της κοινωνίας (δάσκαλους, φοιτητές, άλλους εργαζόμενους).
  • Να ανακληθεί η εγκύκλιος για το λεγόμενο «προγραμματισμό» - ΟΧΙ στην αξιολόγηση – χειραγώγηση. Να υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.
  • Να σπάσει η πολιτική λιτότητας. Ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
  • Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ.
  • Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά.
  • Να αποκρουστεί η ταξική επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (ταξικοί φραγμοί, νόμος ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, βάση του 10, ΣΔΙΤ, νέα αναλυτικά προγράμματα, παραβιάσεις ωραρίου, νόμος πλαίσιο – αναγνώριση των ΚΕΣ, μέτρα «αποκέντρωσης» και ιδιωτικοποιήσεων).
Να διεκδικήσουμε τα σωματεία μας – Να τα κάνουμε όργανα πάλης.
Να δυναμώσουμε την αντίσταση και το συλλογικό αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: