Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ



Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/3 στο αίθριο της αγοράς στην Καρδίτσα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αποτέλεσε σίγουρα ένα θετικό γεγονός (δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν) που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, παρά τις δυσκολίες προπαγάνδισης που υπήρξαν λόγω αποκριάς και του χιονιά.

Η απόφαση πάρθηκε στην κοινή συνέλευση δασκάλων - καθηγητών και στην πρόταση αυτή συμφώνησαν και οι Δήμοι της περιοχής αλλά και οι σύλλογοι γονέων και η ομοσπονδία τους στο νομό. Αποτέλεσε συνέχεια μια σειράς κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα σε περιφερειακό επίπεδο. Στη Ματαράγκα, την Ιτέα, το Αγναντερό, τη Μαγούλα, το Κέδρο, το Καλλιφώνι και το Μουζάκι, οι καταλήψεις σχολείων, δημόσιων κτιρίων και κλείσιμο δρόμων ήταν η απάντηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών ενάντια στην εξαφάνιση των σχολείων από το σχολικό χάρτη.
Στη φάση αυτή αξίζει να σημειώσουμε σύντομα μερικά ζητήματα.
Είναι θετικό ότι οι τοπικοί σύλλογοι γονέων επαναδραστηριοποιούνται, επιδιώκουν το συντονισμό με δασκάλους και καθηγητές και φυσικά με άλλους συλλόγους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα κάτι που επιβεβαιώνεται και από την επανεμφάνιση της ομοσπονδίας γονέων του νομού.

Μεγάλη και σημαντική για την εξέλιξη του αγώνα η απουσία των μαθητών της πόλης από την κινητοποίηση(παραβρέθηκαν μόνο μαθητές από περιφερειακά σχολεία που θα κλείσουν). Αποτελεί ζητούμενο η ενεργοποίησή τους. Ζητούμενο επίσης αποτελεί και η μαζική συμμετοχή δασκάλων και καθηγητών. Αρκετοί εκπαιδευτικοί ήταν παρόντες (υπήρχε στάση εργασίας από τα εκπαιδευτικά σωματεία) σημείο που αποδεικνύει ότι ένα δυναμικό μόνιμα κινητοποιείται, αλλά υπολείπεται σίγουρα από τις απαιτήσεις της περιόδου.

Πέρα από εργαζόμενους και γονείς παραβρέθηκαν όλοι σχεδόν οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης (οι περισσότεροι ανήκουν στη ΝΔ) που δηλώνουν ενάντιοι στις συγχωνεύσεις. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν εγγυάται ούτε ευνοεί τη συνέχιση του αγώνα αφού οι παράγοντες αυτοί έχουν και τα όριά τους στην διαμαρτυρία τους. Ούτε η έκδοση ψηφισμάτων συμπαράστασης, ούτε οι επερωτήσεις στη βουλή μπορούν να αποτρέψουν το σάρωμα της δημόσιας εκπαίδευσης που επιχειρεί το ΥΠΔΒΜΘ. Μόνο η πάλη όλου του λαού με δυναμικούς αγώνες και μορφές πάλης μπορεί να φέρει τη νίκη.

Τέλος ενάντια στο συλλαλητήριο τάχθηκε το τοπικό ΠΑΣΟΚ με το γραμματέα του (καθηγητή και μάλιστα αιρετό στο ΠΥΣΔΕ) να δηλώνει τη συμφωνία του με το κλείσιμο σχολείων.

Συνεχίζουμε για να κάνουμε πράξη το σύνθημα : «Κανένα σχολείο να μη κλείσει, αντίσταση και αγώνας είναι η μόνη λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: