Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ξεσηκωμός γονιών-μαθητών-εργαζομένων στη Σάμο!


ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ!


Από τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη σταμάτησε η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από τα χωριά τους στα σχολεία της Σάμου, παρόλο που η ιδιωτική επιχείρηση (ΚΤΕΛ) είχε ένα μήνα πριν ενημερώσει τους κυβερνητικούς αρμόδιους ότι θα διακόψει τα δρομολόγια αν δεν εξοφληθούν τα –μεγάλα- συσσωρευμένα χρέη. Το ζήτημα αφορά εκατοντάδες μαθητές καθώς το ποσοστό των μεταφερόμενων είναι από 25% έως και πάνω από 60% ανά σχολείο! Και βέβαια το ζήτημα «προστέθηκε» σε όσα προβλήματα, προηγήθηκαν και σε όσα ακολουθούν, με βάση την διακηρυγμένη πολιτική διάλυσης της όποιας Δημόσιας Δωρεάν παιδείας έχει απομείνει.

Από την πρώτη εβδομάδα υπήρξαν μαζικές και εκτεταμένες προετοιμασίες αντίδρασης στην κατάσταση αυτή που εκτός του ότι άφηνε εκτός σχολείων εκατοντάδες μαθητές, δημιουργούσε και διαλυτική κατάσταση στα σχολεία. Την Παρασκευή 25/2 έγινε μια ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων- Νηπιαγωγών με παρουσία και ενεργό συμμετοχή δεκάδων γονέων, με αιχμή το ζήτημα αυτό, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνταν γονείς από χωριά και συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Γονέων Μεταφερόμενων μαθητών»(ΕΓΜμ) και γίνονταν συνελεύσεις των συλλόγων γονέων-κηδεμόνων σε Βαθύ, Καρλόβασι, Μαραθόκαμπο.

Το πρωί της Δευτέρας 28/2, η πρώτη διαδήλωση στο Βαθύ που ξεπέρασε σε μαζικότητα αυτή της γενικής απεργίας της 23/2, ιδιαίτερα όταν στον κορμό των γονιών-εργαζόμενων διαδηλωτών προστέθηκαν εκατοντάδες μαθητές που αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα τους!
Ακολούθησε η κινητοποίηση της Τετάρτης 2/3, στην οποία συμμετείχαν με στάση εργασίας όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε μαζικότητα και παλμό για τα δεδομένα του τόπου. Είναι πολύ χαρακτηριστική –της γενικότερης κατάστασης και διάθεσης του κόσμου- η οργή που έκφρασαν στους τοπικούς άρχοντες (Βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο) οι διαδηλωτές-γονείς όταν οι διαδηλώσεις αυτές τους «επισκέφθηκαν»!

Ο ξεσηκωμός της 2/3, συνεχίστηκε τις δύο επόμενες μέρες με κλειστά όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού, αλλά και αρκετά Δημοτικά! Η βάση αυτής της επιτυχίας ήταν από τη μια οι γονείς (ή όλοι στο σχολείο ή κανένας ήταν και παραμένει η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας τους), και από την άλλη οι μαθητές που ήδη με καταλήψεις και αποχές είχαν υπερκεράσει την 3ωρη στάση της 2/3!
Το πρώτο αποτέλεσμα του αγώνα, ήταν ότι ο Δήμαρχος εξασφάλισε –με «δικά του έξοδα»!- τα λεωφορεία για το διάστημα 8-18/3. Είναι φανερό πως τρόμαξαν από τον όγκο και την οργή των κινητοποιήσεων και ελπίζουν πως η ολιγοήμερη αναστολή θα τις καταλαγιάσει! Όμως ήδη η συνάντηση γονέων-σωματείων το Σάββατο 5/3, όρισε νέα μαζική συνάντηση της Πέμπτη 17/3 στο Καρλόβασι, με κατεύθυνση να κλείσουν ξανά όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα 21/3, αν δεν υπάρχουν λεωφορεία. Παρά τις ταλαντεύσεις που υπάρχουν- κάποιοι επανήλθαν σε προτάσεις συμβολικού αγώνα για «κατάληψη στη ΔΟΥ με τα σχολεία ανοιχτά», δηλαδή με τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία και στη δουλειά και τον «αγώνα» να τον κάνουν οι «αρμόδιοι»- αυτή είναι η διάθεση και η ανάγκη γονιών και μαθητών που κρατούν κρεμασμένα τα πανώ του αγώνα στα σχολεία!
Καθώς το ζήτημα έχει και πανελλαδική διάσταση (στην έκθεση Προβόπουλου σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα ότι είναι «υπερβολικό» το ποσό που διατίθεται για τη μετακίνηση των μαθητών), μπορούμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοι και οι μαθητές της Σάμου έχουν δημιουργήσει τους πρώτους όρους μιας ήττας της κυβερνητικής πολιτικής, μιας νίκης των αντιστάσεων σε αυτήν. Ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη αυτή τη νίκη και πρέπει να αγωνιστούμε για να την κατακτήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: