Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Όλοι στη σύσκεψη σωματείων Πέμπτη 9/1, 6μμ ΕΠΑΛ Σάμου


Όλοι στη σύσκεψη σωματείων Πέμπτη 9/1, 6μμ ΕΠΑΛ Σάμου
Να μην περάσει ο παραπέρα κρατικός έλεγχος των σωματείων, η συκοφάντηση και τρομοκράτησή τους!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μετατροπής των σωματείων σε ακίνδυνες κρατικές υπηρεσίες αλά ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, απαιτείται μέσα στο Γενάρη η καταχώριση των «πραγματικών δικαιούχων» - όπως αποκαλούνται - σε ένα μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με σκοπό να λάβουν γνώση "οι αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας" (παρ.20 του ν.4557/2018 – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).



Υπόχρεοι είναι κάθε είδους νομικά πρόσωπα, αλλά και Σωματεία, Σύλλογοι, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές εταιρείες κλπ. Για τους συλλόγους και τα σωματεία πρέπει να δηλωθούν ως «πραγματικοί δικαιούχοι», ο πρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας ή και ο διαχειριστής (εφόσον υπάρχει). Μάλιστα υπάρχει και η απειλή προστίμου 10.000 ευρώ σε όποιο σωματείο δεν καταχωρίσει στοιχεία και απειλή για διπλασιασμό του.

Το φακέλωμα σωματείων εργαζομένων, συλλόγων γειτονιάς ακόμα και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων άρχισε λοιπόν με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κατά επιταγή της ΕΕ, τον εφαρμόζει και θα τον γενικεύσει η ΝΔ με τον λεγόμενο "αναπτυξιακό".
Για το ζήτημα αυτό που «τρέχει» εδώ και μήνες η ΕΛΜΕ Σάμου κάλεσε σύσκεψη σωματείων στις 17/12 προτείνοντας αυτό που εμείς θεωρούμε αναγκαίο: Τα σωματεία να μην αρκεστούν στην έκδοση καταγγελιών αλλά να αποφασίσουν ότι δεν θα καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στο Μητρώο. Αυτή είναι η αναγκαία στάση που αν παλευτεί και υλοποιηθεί από εκατοντάδες σωματεία στη χώρα μπορεί να υπερασπιστεί έμπρακτα την ανεξαρτησία των σωματείων, να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου και να επιβάλλει την απόσυρση του.

Ενόψει της νέας σύσκεψης που καλείται από την ΕΛΜΕ την Πέμπτη 9/1:

ü    Προσπερνάμε το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες οι εκατοντάδες – σωστές – καταγγελίες σωματείων για το Μητρώο δεν συνοδεύονταν από απόφαση μη ένταξης σε αυτό. Αλήθεια τι νόημα έχει το «καταγγέλλω αλλά συμμορφώνομαι»;

ü    Προσπερνάμε επίσης την πρόταση που τέθηκε στη σύσκεψη της 17/12 από τον πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για «εξαίρεση των σωματείων από το νόμο»! Την προσπερνάμε γιατί είναι προσπάθεια διαφυγής από το πρόβλημα αφού ο νόμος στοχεύει ακριβώς και πριν από όλα στη συκοφάντηση και στον έλεγχο των σωματείων. Ακόμα χειρότερα όμως η πρόταση αυτή απευθύνεται –λέει- στις ηγεσίες των συνομοσπονδιών και ομοσπονδιών, δηλαδή στα στηρίγματα της αντεργατικής–αντιλαϊκής πολιτικής του συστήματος και των κυβερνήσεων του.
ü    Προσπερνάμε τέλος, το γεγονός ότι άλλες δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα (όπως η Ανεξάρτητη Επικοινωνία) δεν έχουν εκδηλώσει καμιά θέση-πρωτοβουλία για το ζήτημα.

Ø    Επαναλαμβάνουμε ότι είναι μεγάλη η σημασία του μέτρου για τη ζωή των σωματείων.
Ø    Για την απόκρουση του απαιτείται ο ξεσηκωμός και η κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων.
Ø    Για να συμβεί αυτό, απαιτείται πολιτική απόφαση των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει (;) και κοινή δράση σωματείων για να αρνηθούν μαζικά την εφαρμογή του μέτρου. Η μάχη δεν μπορεί να δοθεί από ένα – δύο σωματεία, αλλά ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ μαζικά.
Καλούμε για μια ακόμα φορά όλες τις δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα να τοποθετηθούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια και να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Καλούμε για μια ακόμα φορά όλες τις δυνάμεις που αναφερόμαστε στο κίνημα σε κοινή στάση και σε συνυπογραφή ενός μίνιμουμ πλαισίου – δημόσιας δήλωσης με βασικά στοιχεία:

- Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης.
- Δεν ενημερώνουμε κανένα μητρώο.
- Δεν αποδεχόμαστε τον κρατικό έλεγχο στη ζωή των συνδικάτων–τα συνδικάτα ανήκουν στα μέλη τους.
- Κοινή στάση όλων των σωματείων σε οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκράτησης – επιβολής προστίμου έστω και σε ένα από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: