Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν - Εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν είναι πειραματόζωα

Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν

Εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν είναι πειραματόζωα

Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά με το πέρας των διακοπών με αύξηση των διαγνωστικών τεστ(self, rapid) για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους. Τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, που πληρώνουν απ’ την τσέπη τους τα πάντα, είναι σαν να τους τιμωρεί με βαρύ πρόστιμο. Όλα αφορούν στη διάγνωση και δεν υπάρχει τίποτε για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας πλην της μάσκας και του αντισηπτικού. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε και να αρνιέται πεισματικά να πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων. Αυτό θα σήμαινε μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, αναδιαμόρφωση και μείωση της ύλης των μαθημάτων. Όλα αυτά σημαίνουν πως θα έπρεπε να αναθεωρήσει την πολιτική της.

Αντίθετα, η πανδημία της δίνει ευκαιρία να περάσει με άνεση ό,τι θέλει. Δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς και προχωράει ακάθεκτη με την ΕΒΕ και την Τράπεζα θεμάτων. Η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν επιτρέπει την προστασία της υγείας μαθητών κι εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία είναι κι αυτά εκκολαπτήρια του κορονοϊού. Αποστάσεις και καθαρισμός δεν υπάρχει. Τα διάφορα πρωτόκολλα ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα. Οι μαθητές κι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα στο μεγάλο πείραμα για ανοσία αγέλης.

Πριν το κλείσιμο για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, η υπουργός και τα στελέχη του υπουργείου δήλωναν με κάθε ευκαιρία πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Βλέποντας, τα κρούσματα να αυξάνονται, πριν ξεφύγουν εντελώς τα νούμερα και γίνουν απαγορευτικά και μη διαχειρίσιμα, η υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Σε αυτή τη φάση, δεν επιλέγει την τηλ«εκπαίδευση», όχι κυρίως για τεχνικούς λόγους που είναι υπαρκτοί, αλλά γιατί το κλείσιμο των σχολείων θα σήμαινε πως η διαχείριση της πανδημίας δεν απέδωσε αλλά και γιατί οι νόμοι της εφαρμόζονται σε ανοιχτά σχολεία. Επομένως τα σχολεία ανοίγουν για να εφαρμοστεί η πολιτική της. Το δίλημμα δια ζώσης ή τηλ«εκπαίδευση» δεν έχει για την κυβέρνηση παιδαγωγικό χαρακτήρα. Κάθε φορά επιλέγει αυτό που τη βολεύει.

Σε ότι αφορά στην τηλ«εκπαίδευση» αποδεικνύεται πως είναι ένα αντιδραστικό πολυεργαλείο. Η δήλωση Γεραπετρίτη πως «εάν για κάποιες ημέρες δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βρεθεί στην τάξη με φυσική παρουσία, τότε να λειτουργήσει η τηλ«εκπαίδευση» σημαίνει πολύ απλά πως η αναρρωτική άδεια συνοδεύεται με εργασία.

Τα σχολεία ανοίγουν αλλά για πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά; Το σίγουρο είναι πως είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία που θερίζει ζωές και την κυβέρνηση που θερίζει δικαιώματα.

Ο αγώνας για μέτρα για την προστασία της υγείας μας και η πάλη για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής πάνε μαζί.

 


 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια που θυμηθήκατε επιτέλους ότι έχουμε και πανδημία γιατί τόσο καιρό μόνο με την αξιολόγηση ασχολείστε λες και δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα στη χώρα και μάλιστα ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ αφού μιλάμε για καθημερινές ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ. Κάτι είναι και αυτό αργά βέβαια το θυμηθήκατε αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Λοιπόν τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα. Και ανοίγουν όπως έκλεισαν εν μέσω πλέον ραγδαίας αύξησης όχι μόνο κρουσμάτων αλλά και των σκληρών δεικτών όπως εισαγωγές και ΜΕΘ. Κοινώς την βάψαμε. Ξεκάθαρη ερώτηση: ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΤΣΙ ή ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ τουλάχιστον μέχρι να γίνουν 4-5 βασικά πραγματάκια για να είναι όσο γίνεται πιο ασφαλή; Αν και προσωπικά τάσσομαι υπέρ ενός ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ (και έχω εξηγήσει πως το εννοώ) γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση άμεσα είμαι διατεθειμένος σαν εκπαιδευτικός να συμφωνήσω έστω να τεθεί ζήτημα κλειστών σχολείων μέχρι η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να είναι ανοιχτά τα σχολεία αλλά με υγειονομικούς όρους. Ξαναλέω δεν είμαι κανονικά υπέρ αυτού θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε λοκντάουν παντού αλλά προκειμένου να σωθούμε μπορώ να συμφωνήσω σε οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνει αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευση αυτή τη στιγμή γιατί θα θρηνήσουμε ΆΔΙΚΑ και πάλι ζωές.

Συμφωνείτε λοιπόν με την πρόταση για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ώστε να μην εκτεθεί ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ μέσα σε ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ και κινδυνεύσει η ζωή του όπως και κάθε παιδιού, των γονιών τους και κατ'επέκταση κάθε πολίτη; Θα το ρίξετε στις ΕΛΜΕ; Θα το προπαγανδίσετε; Πρέπει να απευθυνθούν οι ΕΛΜΕ και η εκπαιδευτική κοινότητα και στους συλλόγους γονέων για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την κατάσταση ώστε να ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ; Εσείς θα το πράξετε σαν παράταξη; Έχετε κάποια άλλη πρόταση μήπως για το πως θα αποτραπεί η δια ζώσης όπως το θέλει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή;

Εν τέλει συμφωνείτε το εκπαιδευτικό κίνημα να θέσει το ζήτημα προς την κυβέρνηση ως εξής: "Ή τα σχολεία θα λειτουργήσουν ΜΟΝΟ με υγειονομικούς όρους και με ασφάλεια για όλους ή ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ μέχρι να υλοποιηθεί το πρώτο"; Γιατί μέχρι τώρα μας λέγατε όλοι δυστυχώς για...ανοιχτά σχολεία ακόμα και εν μέσω έξαρσης έτσι όπως τα θέλει η κυβέρνηση.

Αυτά για τώρα

Papillon

Λ.Σ. είπε...

Είναι προφανές ότι είσαι τυφλωμένος!η.
Αν πρόκειται από πανικό λόγω της κατάστασης ή σχετίζεται με τα γενικότερα δεν το ξέρω, πάντως:
1. Ο πανικός δεν επιτρέπει ποτέ ανάπτυξη ορθής κρίσης και συχνά οδηγεί σε ή εκφράζει, πολύ άσχημα πράγματα.
2. ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (που για άλλη μια φορά απαντούσε σε διλήμματα που επέτρεπαν στο σύστημα να κάνει τη δουλειά του)
3. Σωστή είναι η πρόταση σου. Ακόμα πιο σωστή είναι η πρόταση για σοσιαλιστική επανάσταση.
Αντί να διαφωνούμε όμως για το φύλο των αγγέλων (καθώς τόσο σπουδαία πράγματα δεν γίνονται προτείνοντάς τα, αλλά οικοδομώντας τους όρους υλοποίησής τους), ας πάμε όλοι μαζί να προασπίσουμε τη θέση μας στο σχολείο ως εργαζόμενοι (το νέο σχόλιο της αξιολόγησης, της ΕΒΕ και της Τ.Θ. δεν χωράει ούτε εμάς,ούτε τα παιδιά, ούτε δικαιώματα) και το δικαίωμα στη ζωή.
Αυτό δεν γίνεται ούτε με διαστρέβλωσεις και ψέματα, ούτε με ειρωνείες για τους αγώνες που έγιναν ή δεν έγιναν ενάντια στην αξιολόγηση, ούτε με φαεινες.

Ανώνυμος είπε...

Λ.Σ δεν οικοδομείς τους όρους υλοποίησης ενός αιτήματος αν δεν...έχεις αίτημα καλά καλά. Και όχι δεν μιλάμε για σοσιαλιστική επανάσταση δεν είναι αυτό το διακύβευμα αυτή τη στιγμή αλλά η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗ ΜΑΣ. Αλλιώς αν το πάμε έτσι γιατί φωνάζετε ενάντια στην...αξιολόγηση; Αφού αστική κυβέρνηση έχουμε άρα αντιλαϊκές πολιτικές εφαρμόζει άρα το να φωνάζετε εναντίον της αξιολόγησης είναι...ρεφορμισμός. Όπως και για μισθούς, συντάξεις κλπ. Είστε λοιπόν ρεφορμιστές σύμφωνα με την λογική σου. Πρέπει να φωνάζετε μόνο για...σοσιαλιστική επανάσταση και τίποτα άλλο.

Θεωρείς ότι το ζήτημα της υγείας δεν είναι αρκετό για να συσπειρώσει τουλάχιστον έναν ολόκληρο κλάδο; Εγώ αμφιβάλλω αν η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων επιθυμεί από την Δευτέρα να γυρίσει πίσω σε αυτές τις συνθήκες πιστεύω πως η πλειοψηφία των συναδέλφων θα υποστήριζε μία απεργία και θα συμμετείχε μαζικά. Γιατί δεν το διαπιστώνετε και εσείς; Ρίξτε το σαν αίτημα για αρχή και ας δούμε τι ανταπόκριση θα έχει, ποιες είναι οι διαθέσεις των συναδέλφων. Κάποιες οργανωμένες δυνάμεις όμως πρέπει να πιέσουν και αυτούς που ελέγχουν τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ γιατί κακά τα ψέματα ξέρουμε όλοι ότι αυτοί είναι ΔΑΚΕ, συριζαίοι στην πλειοψηφία τους οι οποίοι συγκυβερνάνε κανονικότατα. Και εδώ είναι ο ρόλος του ΠΑΜΕ, των Παρεμβάσεων και ο δικός σας ο ρόλος όπως τον ορίζει ο καθένας από εσάς δηλαδή γιατί εσείς λέτε ότι είστε οι..ταξικές δυνάμεις στον συνδικαλισμό. ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΤΟ λοιπόν. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα.

Λες να προασπίσουμε τη θέση μας στο σχολείο. Σωστό αλλά για να γίνει αυτό πρέπει καταρχήν να προασπίσουμε την...ΖΩΗ ΜΑΣ. Οπότε μπαίνει το ζήτημα τι επιλέγουμε; Γυρίζουμε κανονικά στα πόστα μας και περιμένουμε το αναπόφευκτο ή όχι; Το όχι όμως σημαίνει ΑΠΕΡΓΙΑ άρα πρακτικά σημαίνει ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το επιδιώκετε αυτό σαν Αγωνιστικές Κινήσεις, το προπαγανδίζετε, το ζυμώνετε να το πω έτσι σαν πρόταση ΝΑΙ ή ΌΧΙ; Καθαρές κουβέντες.

Λες επίσης: "ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ". Αυτό δεν ισχύει με την καμία. Μόνο με όσους μιλούσαν για ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ εν μέσω έξαρσης είχατε αντιπαράθεση. Και ήμουν ένας από αυτούς. Απλά ψάξε σε αυτό το μπλογκ να διαβάσεις τα σχόλια. Όλη η υπόλοιπη "αριστερά" όπως και σύσσωμες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συναινούσατε στο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν βάλατε το ζήτημα ούτε καν ως εξής: "Ή θα εξασφαλίσετε τους υγειονομικούς όρους που πρέπει για να είναι ανοιχτά τα σχολεία ή τα σχολεία ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ μέχρι να το κάνετε". Ούτε καν αυτό δεν λέγατε. Αντιθέτως ακόμα και με 100 νεκρούς και πάνω την ημέρα τα θέλατε ΑΝΟΙΧΤΑ. Γιατί δεν υποστηρίξατε τότε το κλείσιμο των σχολείων μια βδομάδα πριν τις διακοπές; Ούτε καν αυτό το ελάχιστο. Μη τα λες αυτά λοιπόν γιατί εκτίθεστε σαν παράταξη.

Τέλος να θυμίσω ότι κάποτε ήταν η παράταξή σας που πρότεινε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ μέσα στις πανελλαδικές κιόλας. Για τι; Για το ωράριο. Κοίτα βάζω (και πιστεύω δεν είμαι ο μόνος στην Ελλάδα) την ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ πάνω και από το ωράριο και από την αξιολόγηση και όλα. Δεν γίνεται να χαλάς τον κόσμο για το ωράριο ξαναλέω μέσα στις πανελλαδικές και όχι για την ΥΓΕΙΑ. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία. Ίσα ίσα που τώρα θα είχαμε και την υποστήριξη των γονιών και της κοινωνίας γιατί οι περισσότεροι φοβούνται το άνοιγμα και δικαιολογημένα. Αν το χειριστεί σωστά το εκπαιδευτικό κίνημα έχουμε μία ευκαιρία να χτίσουμε μαζικό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Γιατί δεν το επιδιώκετε λοιπόν;

Papillon