Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Μπροστά στα συνέδρια ΟΛΜΕ - ΔΟΕ


Η βαρβαρότητα σε επέλαση – ο λαός σε πίεση και οργή

Η ζωή μας θα κριθεί από το αν θα μπορέσουμε να οργανώσουμε αγώνες

Οι εφιάλτες του παρελθόντος στο παρόν…

Πόλεμος

Όλες οι εξελίξεις γίνονται κάτω από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός είναι ένας άδικος πόλεμος γιατί γίνεται στο έδαφος της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη. Από αυτόν τον πόλεμο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι λαοί. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη για τους λαούς και του εργαζόμενους. Οι κίνδυνοι μιας πιο αναβαθμισμένης σύγκρουσης θα είναι πιο κοντά, οι πολεμικοί εξοπλισμοί θα απογειωθούν, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων θα επιδιώξει το σύστημα να τις βγάλει εκτός νόμου, ενώ τα δημοκρατικά δικαιώματα θα υποστούν νέο πλήγμα. Οι φιλοπόλεμες φιλονατοϊκές κραυγές των ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν φιλορώσο όποιον δεν ξεχνάει τα νατοϊκά εγκλήματα είναι ενδεικτικές.

Η τακτική της άρχουσας τάξης της χώρας να εμπλέξει βαθιά τη χώρα και το λαό στα εγκληματικά νατοϊκά σχέδια είναι άθλια και επικίνδυνη. Η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα ότι «είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το κόστος των σχέσεών μας με τη Ρωσία» σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πληρώσει ο λαός αυτό το κόστος.

Για τους εργαζόμενους, η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι η πλευρά της αντίστασης στον πόλεμο και σε όλους τους ιμπεριαλισμούς, η πλευρά της φιλίας των λαών και των κοινών αγώνων τους. Η επιλογή στρατοπέδου σε έναν άδικο πόλεμο μόνο νέα δεινά φέρνει στους λαούς.

Φτώχεια και επίθεση στις ελευθερίες

Η κρίση του συστήματος και η τεράστια φτωχοποίηση πλατιών στρωμάτων που έχει εξελιχθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, γνωρίζουν νέα όξυνση μετά την πανδημία και τον πόλεμο. Οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται ακόμα περισσότερο, οι συνθήκες δουλειάς γίνονται πολύ βαριές και οι μισθοί πέφτουν ενώ η ακρίβεια καλπάζει. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι στα όρια της επιβίωσης. Παράγοντες του συστήματος περιγράφουν ως «τέλεια καταιγίδα, η οποία ξεπερνά ακόμη και την πιο καλπάζουσα σκηνοθετική φαντασία», αυτό που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο του κλάδου των τροφίμων, με δεδομένο και «το απρόβλεπτο του ορίζοντα της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης».

Για να προλάβουν τις λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση και τα κέντρα εξουσίας του συστήματος έχουν οικοδομήσει ένα ασφυκτικό και φασίζον θεσμικό πλαίσιο ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις, καθώς και ενάντια στην απεργία, τα σωματεία και την αγωνιστική συνδικαλιστική δράση. Οι νόμοι 4703 (Χρυσοχοΐδη ενάντια στις διαδηλώσεις) και 4808 (ενάντια στα σωματεία και την απεργία) είναι μόνο ένα μικρό τμήμα αυτού του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου.

Ταξικό σχολείο - εχθρικό στα παιδιά του λαού με τρομοκρατημένους εκπαιδευτικούς

Την ίδια στιγμή, η επίθεση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Η αξιολόγηση επιδιώκεται με απειλές και τρομοκρατία να προχωρήσει. Τα ταξικά μέτρα της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα πετσοκόψουν όνειρα χιλιάδων μαθητών. Ήδη, η πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ άφησε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων θα έχει ως συνέπειες τη δημιουργία συνθηκών μαζικής απόρριψης μαθητών από το Λύκειο και την εκπαιδευτική διαδικασία (και την αποθάρρυνση των υπόλοιπων) και την εξώθησή τους στην άγρια πραγματικότητα της ανειδίκευτης μισοδουλειάς με μηδενικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, την εμπέδωση κλίματος καθημερινής εντατικοποίησης και απόλυτης πειθάρχησης της σχολικής ζωής κάτω από κυνήγι να «βγει» η (έτσι κι αλλιώς υπέρογκη) ύλη ανεξάρτητα από τις δυσκολίες των μαθητών ή από το «πώς» (δεν) έχει καλυφθεί αυτή η ύλη (έλλειψη καθηγητών, τηλε-«εκπαίδευση» κλπ). Την ίδια στιγμή, οι ταξικές εξετάσεις PISA – εργαλείο αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης- μπαίνουν στα σχολεία.

Συνολικά, θέλουν να οικοδομήσουν ένα σχολείο ταξικό, τοξικό, κατηγοριοποιημένο, φτηνό για το κράτος και ακριβό για το λαό. Με τους εκπαιδευτικούς στο ρόλο του τελικού υποταγμένου ιμάντα μεταβίβασης αυτής της αντιδραστικής πολιτικής στην μαθητική νεολαία.

Οι ομοσπονδίες σε ύπνωση και υποταγή

Την τελευταία τριετία, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ξεπέρασαν όλο το κακόφημο παρελθόν τους σε συμμόρφωση και υποταγή. Έγιναν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης για την νομιμοποίηση της επίθεσης της τηλε-«εκπαίδευσης, η οποία απογείωσε τις ανισότητες και διέλυσε μια μαθητική γενιά. Στη μάχη της αξιολόγησης τα πούλησαν όλα μέσω «ενιαίων κειμένων» και αναστολής της οποιασδήποτε αντίστασης. Δεν οργάνωσαν κανέναν αγώνα ενάντια στην ΕΒΕ και την Τράπεζα Θεμάτων. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις ηγεσίες αυτές.

Ταυτόχρονα μια πορεία παραίτησης και διάλυσης είναι σαφής και σε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, όπου διάφορες εκδοχές της αριστεράς κυριαρχούν. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιβόητη «αλλαγή των συσχετισμών» λίγη σχέση έχει με τον αριθμό των εδρών στα ΔΣ και περισσότερη με το πώς αντιλαμβάνονται το κίνημα οι διάφορες κυρίαρχες δυνάμεις και της αριστεράς. Για την «κοινοβουλευτικοποίηση» και την απονεύρωση του κινήματος δεν έχουν λιγότερες ευθύνες. «Εκλογές πάνω από όλα», είναι η αντίληψή τους.

Η δική μας πρόταση

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών προσπαθήσαμε να σταθούμε «στην σωστή πλευρά της ιστορίας». Στην πλευρά της αποκάλυψης και απονομιμοποίησης της επίθεσης του συστήματος. Στην πλευρά της στήριξης κάθε αντίστασης σε αυτήν και της προσπάθειας συγκρότησης των σωματείων σε αγωνιστική βάση – κόντρα σε λογικές συνδιαχείρισης και συνεννόησης με το σύστημα και το κράτος. Και το επόμενο διάστημα, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στο έργο να ξαναστήσουμε τα σωματεία μας «από την αρχή» - σε κατεύθυνση αγωνιστική για να πάψουμε να οδηγούμαστε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες από ήττα σε ήττα. Το έργο αυτό δεν θα είναι εύκολο – αλλά είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος. Αυτό δείχνει η ιστορία - αυτό δείχνει η σημερινή πραγματικότητα.

Σας καλούμε στις εκλογές αλλά ακόμα περισσότερο την επόμενη κρίσιμη περίοδο να ενισχύσετε τη γραμμή της αντίστασης, της οργάνωσης του αγώνα.

Στις εκλογές για τα συνέδρια των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ,

σας καλούμε να ψηφίσετε

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

 

·        Κάτω ο άδικος πόλεμος – Έξω ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ/Ρωσία από την Ουκρανία. Καμία συμμετοχή της χώρας – Ούτε όπλα, ούτε φαντάροι, ούτε υποδομές στην πιο δολοφονική πολεμική μηχανή του πλανήτη, το ΝΑΤΟ. Να μην περάσει η νέα συμφωνία που μετατρέπει όλη τη χώρα σε απέραντη νατοϊκή βάση. ΕΞΩ οι βάσεις. Να συγκροτήσουμε μαζικό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα!

·        Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Κατάργηση του Ν.4808. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί –Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

·        Ανατροπή της αξιολόγησης. Απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία της. Δεν παρουσιάζουμε δείκτες - δεν ψηφίζουμε κείμενα – δεν συμμετέχουμε στην αξιολόγηση – Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! Καμιά δίωξη-καμιά ποινή σε όσες/όσους αγωνίζονται ενάντια στην αξιολόγηση. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Βάσης Εισαγωγής.

·        Κοινοί αγώνες με μαθητές, γονείς, φοιτητές. Για ζωή, σπουδές και δουλειά με δικαιώματα.

·        Σωματεία όπλα των εργαζομένων. Όχι στη «συμμόρφωση», την ήττα και τη διγλωσσία!

·         Δεν χρειαζόμαστε κόλπα. Έχουμε ανάγκη οικοδόμησης κινήματος. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τους όρους για  κεντρική μάχη – απεργία.

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: