Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Αναπληρωτές: Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ και στους εκπαιδευτικούς; Μην παίζετε με τις ζωές και τα νεύρα μας!

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα-λαγοί τις τελευταίες μέρες (άλλα που διαψεύδουν και άλλα που εμμέσως επιβεβαιώνουν) που «ανακοινώνουν» ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σύστημα διορισμών που θα περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, με βάση τον οποίο θα καταρτίζεται πίνακας διοριστέων μόνο από τους εκπαιδευτικούς που θα πιάνουν την βάση.Ο γραπτός διαγωνισμός αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί «ανοικτά» από τα κυβερνητικά χείλη (μιλάνε για «ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών») αποτελεί «φυσική συνέχεια» των πολιτικών που έχουν ψηφιστεί όλο αυτό το διάστημα για αναπληρωτές/διορισμούς. Αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την εφαρμογή του προσοντολογίου Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), που διέλυσε τα επαγγελματικά δικαιωμάτα των πτυχίων, εισήγαγε το ατέλειωτο μάζεμα προσόντων (έμμεση αξιολόγηση) και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αναπληρωτές.

Τώρα που μαζέψατε τα προσόντα πρέπει να μας αποδείξετε ότι τα αξίζετε κιόλας! Δεν είναι τραβηγμένη τοποθέτηση, αφού ο Υπ. Επικρατείας Γεραπετρίτης όταν συζητιούνταν ο γραπτός διαγωνισμός για το δημόσιο είχε δηλώσει: «οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να φοβούνται από τον γραπτό διαγωνισμό...αφού τα ξέρουνε»!

Κυβέρνηση και υπουργείο ετοιμάζουν άλλο ένα χτύπημα στο δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η συνθήκη που λέει ότι οι εκπαιδευτικοί που δε θα πιάνουν την βάση θα αποκλείονται από τους πίνακες και δε θα μετράνε τα μόρια τους (κοινωνικά, προϋπηρεσία κτλ), είναι το απόγειο της αξιολόγησης αλλά και όλου του κλίματος που προσπαθούν να επιβάλλουν στην εκπαίδευση.

Οι αναπληρωτές:
· που κάθε χρόνο είμαστε με μια βαλίτσα στο χέρι και με την αγωνία για το αν και πού θα προσληφθούμε
· που αντιμετωπιζόμαστε σαν εργαζόμενοι β’ κατηγορίας, με λειψά δικαιώματα (άδειες κτλ)
· που μας ανάγκασαν σε ένα ατέλειωτο κυνήγι -ακριβοπληρωμένων πολλές φορές- χαρτιών, κάνοντας τα πτυχία μας κουρελόχαρτα για να μας τάξουν διορισμούς με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή μάλιστα που θέσπιζαν παράλληλα εκπαιδευτικούς με 3μηνες συμβάσεις και ωρομίσθιους.

Τώρα θα μας πουν ότι πρέπει «να αποδείξουμε την αξία μας» γραπτά.

Έχει γίνει πλέον φανερό: η επίθεση στα δικαιώματα μας δε θα σταματήσει αν δε τη σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας. Στα πρωτοβάθμια σωματεία και στις συνελεύσεις μας. Να μην περιμένουμε ότι επειδή το θέμα είναι «χοντρό» ΟΛΜΕ και ΔΟΕ θα αντιδράσουν. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει.

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τους εργαζόμενους. Και ως τέτοιο πρέπει να το υπερασπίζουμε. Δεν θα υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός που θα μείνει «ανέγγιχτος» από αυτές τις εξελίξεις. Η επίθεση έχει ανοίξει σε όλα τα μέτωπα. Η δύναμή μας βρίσκεται μέσα στους συλλογικούς αγώνες, στην απεργία και στο σωματείο μας.

Όχι σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ/ Κάτω το προσοντολόγιο
Μαζικοί Μόνιμοι Διορισμοί
Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών
Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: