Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Χαιρετίζουμε τον δίκαιο αγώνα των μαθητών του 1ου Γυμνάσιου Λαγκαδά

 

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών χαιρετίζουμε τον δίκαιο αγώνα που διεξήγαγαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά, προχωρώντας σε κατάληψη του σχολείου τους την πρώτη βδομάδα, 9 μέχρι και 13 Γενάρη. Από την πρώτη στιγμή οι μαθητές είχαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των γονιών τους. Γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο, γιατί οι γονείς έχουν δίκιο να αγανακτούν και οι μαθητές να εξεγείρονται..

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2021 το κτίριο του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά (όπως κι εκείνο του 2ου στο Κολχικό), μετά από συμπτωματική έρευνα (για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης), κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση και σφραγίστηκε. Κι από τότε άρχισε ο Γολγοθάς μαθητών- καθηγητών. Η απάντηση της Πολιτείας: η κοροϊδία. Στην ανάγκη διδασκαλίας αντιπροτείνει την τηλεκπαίδευση για τρεις τουλάχιστον μήνες το φθινόπωρο του '21, στη συνέχεια οι μαθητές στοιβάζονται σε μια νεότερη πτέρυγα με τέσσερις λυόμενες αίθουσες και τοποθετούνται έξι cibbo.

 Φυσικά οι αίθουσες δεν επαρκούν. Ακόμα και σήμερα οι μαθητές κάνουν μάθημα σε διαδρόμους. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί επαρκή διαχωριστικά που να αποτρέπουν την είσοδο των μαθητών στο ακατάλληλο τμήμα του κτιρίου. Αντιθέτως το γραφείο των καθηγητών εξακολουθεί να στεγάζεται μέσα σ' αυτό το τμήμα, γεγονός επικίνδυνο τόσο για την ασφάλεια των καθηγητών όσο και των μαθητών που εισέρχονται σ' αυτό για πιθανή συνεργία με τους καθηγητές τους. 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τουαλέτες ή μάλλον η έλλειψή τους: οι μόλις 6 τουαλέτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες 610 μαθητών. Και φυσικά υπάρχει θέμα καθαριότητας και δυσοσμίας. Παράλληλα οι μαθητές ζητούν αθλητικό εξοπλισμό για τις δραστηριότητές τους και τοποθέτηση μπασκετών στην αυλή.

Απέναντι σε όλα αυτά τόσο η Πολιτεία όσο και ο δήμος Λαγκαδά έχουν δείξει πλήρη αδιαφορία. Δυο χρόνια τώρα που έχει κλείσει το ακατάλληλο τμήμα του σχολείου δεν έχει ξεκινήσει καμιά εργασία για την επιδιόρθωση ή ανακαίνισή του. Χρειάστηκε κινητοποίηση των μαθητών το φθινόπωρο για να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός καθαριστριών για τη λειτουργία του. Χρειάστηκε η εβδομαδιαία κατάληψη των μαθητών αυτή τη βδομάδα για να δοθεί η υπόσχεση από το δήμο για την τοποθέτηση μπασκετών και χημικών τουαλετών. Οι υποσχέσεις βέβαια είναι λόγια, αναμένουμε να δούμε πράξεις. Ωστόσο το μάθημα ξεκάθαρο, μόνο με κινητοποιήσεις ίσως έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα των μαθητών στις σπουδές πάει χέρι χέρι με την τρομοκρατία και την καταστολή των μαθητών και του αγώνα που δίνουν για να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Ως τέτοιος αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ο αντιδραστικός, αντιλαϊκός μηχανισμός της τηλεκπαίδευσης. Τις μέρες της κατάληψης η διεύθυνση επέβαλε στους καθηγητές να κάνουν μάθημα μέσω webex. Η τηλεκεπαίδευση δεν είναι διδασκαλία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ζωντανό μάθημα, εντείνει τους ταξικούς διαχωρισμούς. Χρησιμοποιείται όμως ως κατασταλτικός μηχανισμός στις μαθητικές κινητοποιήσεις ωθώντας τους καθηγητές σε ένα ανοιχτό απεργοσπαστικό ρόλο. Ένα ρόλο που ανοιχτά και ξεκάθαρα θα πρέπει να αρνηθούμε να παίξουμε.

 

Απαιτούμε ασφαλή διδακτήρια που να πληρούν τους κανόνες υγιεινής για μαθητές- καθηγητές

Καλούμε κανείς συνάδερφος να μην κάνει τηλεκπαίδευση όταν οι μαθητές μας κάνουν καταλήψεις

Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας



Δεν υπάρχουν σχόλια: