Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ο αγώνας των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου είναι δίκαιος, είναι αναγκαίος!

 


Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στους μαθητές μας του καλλιτεχνικού σχολείου «Δ. Χορν» των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη από τη Δευτέρα 16 Γενάρη. Με τη δράση τους δείχνουν το δρόμο για το κοινό μέτωπο μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων.

Οι μαθητές έχουν βγει στους δρόμους του αγώνα με κεντρικό αίτημα

την κατάργηση του εκτρωματικού ΠΔ 85/ 22, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των δραματικών σχολών, των ωδείων και των σχολών χορού και κινηματογράφου με απολυτήρια λυκείου. Το ΠΔ αποτελεί ευθύ και τελειωτικό χτύπημα στα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χωρίς τυπικά προσόντα, οι καλλιτέχνες δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα εργασίας στο Δημόσιο και σε συμβάσεις με κρατικούς φορείς. Μισθολογικά κατατάσσονται στη χαμηλότερη βαθμίδα ως απόφοιτοι Λυκείου (ΔΕ). Και φυσικά δεν θα έχουν όρους για να διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα ο αγώνας των μαθητών συναντά και το διεκδικητικό πλαίσιο των εκπαιδευτικών για μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Οι μαθητές καταγγέλλουν ότι τα μαθήματα ειδικοτήτων (χορού, θεάτρου και εικαστικών) γίνονται από αναπληρωτές, οι προσλήψεις των οποίων για παράδειγμα φέτος έγιναν τέλη Νοέμβρη. Το κλίμα ανασφάλειας κι αβεβαιότητας που το καθεστώς αυτό δημιουργεί είναι κοινό για μαθητές- καθηγητές.

Τέλος, με την κατάληψή τους οι μαθητές επιδιώκουν να αναδείξουν και το κτηριακό ζήτημα. Παρά την κοινότητα του αντικειμένου τους καλλιτεχνικό γυμνάσια και λύκειο δεν στεγάζονται σ’ έναν ενιαίο χώρο. Το γυμνάσιο συστεγάζεται με το 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων ενώ το καλλιτεχνικό Λύκειο στεγάζεται στη Μενεμένη.

Είναι γνωστό ότι η τέχνη μπορεί να αφυπνίσει, να εγείρει προβληματισμούς, να ανοίξει ορίζοντες. Γι’ αυτό κι έχει βρεθεί κι αυτή, συγχρόνως με την επίθεση στην εκπαίδευση και στο χώρο της εργασίας, στο στόχαστρο.

Να συμπαρασταθούμε στους μαθητές μας και να παλέψουμε μαζί τους για:

·        Κατάργηση του ΠΔ 85/22

·        Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών

·        Ανατροπή των αντιλαϊκών νόμων για την τράπεζα θεμα΄των, ΕΒΕ, αξιολόγηση

·        Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους



Δεν υπάρχουν σχόλια: