Μια υπόθεση και η πραγματικότητα
Υποθετικό Σενάριο: Εν μέσω ενδοσχολικών (ή Πανελλαδικών) εξετάσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει νέα αντιδραστικά μέτρα που πλήττουν δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών και τα εκπαιδευτικά σωματεία προκηρύσσουν απεργία. Αμέσως τα ΜΜΕ παίρνουν φωτιά και οι «έγκριτοι και έγκυροι» δημοσιογράφοι πιάνουν «δουλειά», διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους για την «απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τους μαθητές και τους γονείς τους», για τους «επαγγελματίες συνδικαλιστές» που γκρινιάζουν και δεν προσαρμόζονται, ενώ διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως «η κοινωνία» είναι εναντίον των απεργών.
Οι εκπαιδευτικοί και τα αιτήματά τους κρεμιούνται στα
ανθρωποφαγικά μανταλάκια των πρωϊνάδικων που δεν προφταίνουν τα ρεπορτάζ και τις ζωντανές συνδέσεις με εξοργισμένους γονείς και ταλαιπωρημένους μαθητές. Οποιαδήποτε αντίθετη γονεϊκή φωνή κόβεται αυτόματα και πολύ δημοκρατικά. Η υπουργός κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματα των εκπαιδευτικών -που πολύ τους εκτιμά- και καταθέτει κατεπείγουσα αγωγή ζητώντας να βγει η απεργία παράνομη. Τέλος, οι
εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ηγεσιών, αφού δώσουν μερικές εικονικές μάχες,
πολύ ηρωικές, αυτό-επιστρατεύονται ανακαλώντας την απεργία «για το καλό των
παιδιών» που με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα δουν τα όνειρά τους να
διαλύονται. «Νικήσαμε» θα πουν περήφανοι στους απεργούς. Happy end.
Πραγματικότητα: Εν μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων και προεκλογικής περιόδου, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων «πέφτει» και οι εξετάσεις των λυκείων όλης της χώρας καθυστερούν ή αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας ενώ σε δύο μέρες ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Τα ΜΜΕ μεταφέρουν με θαυμαστή ψυχραιμία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τη σύσταση του ΙΕΠ «να κάνουν υπομονή» και περνούν σε άλλες σημαντικότερες ειδήσεις. Την επόμενη μέρα, ο ουρανός δεν γίνεται πιο γαλανός και η κατάρρευση επαναλαμβάνεται.
Ακολουθεί μια πραγματικά ευφάνταστη καμπάνια απόσεισης ευθυνών. «Μην με ρωτάτε, δεν είμαι υπουργός» δηλώνει η επί 4 χρόνια υπουργός Παιδείας που παραιτήθηκε (προσωρινά) πριν δύο μέρες. «Χάκερς από 114 χώρες επιτέθηκαν στο σύστημα» μας πληροφορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αήθης επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης» συμπληρώνει ο γ.γ. του υπουργείου υπονοώντας πολιτικές ευθύνες, ενώ κάποιες ιστοσελίδες ανακαλύπτουν «άλμα 140% στις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη» από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Η
αντιπολίτευση κλαίγεται γιατί η σφαγή της Τράπεζας Θεμάτων δεν λειτουργεί
εύρυθμα. Πληροφορίες για δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκουν
εξωγήινους ελέγχονται ως ανακριβείς. Για τα ΜΜΕ, είναι απλά Τρίτη και τίποτα
δεν διαταράσσει την κανονικότητα. Happy end νο2.
Αν η παραπάνω σύγκριση δεν μας εκπλήσσει και τόσο είναι επειδή ξέρουμε καλά σε ποια χώρα και σε ποιο σύστημα ζούμε. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για προϊόντα φαντασίας αλλά για την επίμονη πραγματικότητα της ζωής του λαού και της νεολαίας.
Σε αυτήν την πραγματικότητα, η Τράπεζα Θεμάτων δεν είναι μια
λεπτομέρεια στον κυκεώνα της επίθεσης στα
λαϊκά δικαιώματα. Είναι κεντρικό πολιτικό εργαλείο με στόχο την ενίσχυση
και την εμπέδωση των ταξικών φραγμών και
ο αγώνας για την ανατροπή της θα συνεχιστεί, όχι γιατί «έπεσε η πλατφόρμα» αλλά
γιατί είναι ένα μέτρο βαθιά ταξικό και άδικο.
Αλλά προς το παρόν ας μην ανησυχούμε…. Δεν είμαστε δα και… Τουρκία του
Ερντογάν, που όλα τα ΜΜΕ ελέγχονται, εγκλωβίζουν τον λαό σε εκβιαστικά
διλήμματα και τον βομβαρδίζουν νυχθημερόν με κάθε είδους ψέματα και αυταπάτες. Και,
όσο μας αφορά:
Δεν
ζητάμε εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων
Θα
παλέψουμε για κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων της Βάσης Εισαγωγής και όλων των
μέτρων του ταξικού εξεταστικού σφαγείου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου