Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2006

Η επίθεση του συστήματος δε θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς.

Το εκπαιδευτικό κίνημα σε σταυροδρόμι

Πρέπει να διαρρήξει τους δεσμούς με το σύστημα και τις ιδέες του και να ταχθεί πιο αποφασιστικά με τα λαϊκά συμφέροντα.

Το εκπαιδευτικό κίνημα αναμετριέται με την επίθεση του συστήματος που είναι μεγάλη, έχει βάθος και προσπαθεί να συντρίψει το σύνολο των μορφωτικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων της νεολαίας και του λαού.Όλες οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, με την ουσιαστική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, επιχειρούν να ορίσουν απ’ την αρχή μια εκπαίδευση πιο ταξική στο περιεχόμενο, με απανωτούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Τα νέα βιβλία και τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, η αύξηση της ύλης, η «ευέλικτη ζώνη», ο νόμος ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, η βάση του 10, η αξιολόγηση, ο νόμος πλαίσιο σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, οι προτάσεις του ΕΣΥΠ, ο περιορισμός – κατάργηση του Ασύλου, η συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16, κατάργηση μονιμότητας) κινούνται ενιαία κι επιθετικά ενάντια σε κατακτήσεις δεκαετιών.Το φοιτητικό κίνημα το καλοκαίρι που πέρασε κατάφερε να παγώσει το νόμο πλαίσιο σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Ακολούθησε η απεργία των έξι βδομάδων των δασκάλων που ανέδειξε το ζήτημα της παιδείας στο κέντρο της κοινωνίας και δημιούργησε για πρώτη φορά συνθήκες πανεκπαιδευτικού ξεσηκωμού. Παρά τα σκαμπανεβάσματα του εκπαιδευτικού κινήματος, μετά τον ελπιδοφόρο φοιτητικό αγώνα και τη μεγάλη απεργία των δασκάλων, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά!
Είναι ολοκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην πολιτική της. Αντίθετα, υιοθετεί συνεχώς πιο σκληρή γραμμή κι επιλέγει τη σύγκρουση. Άλλωστε, δεν έχει άλλη επιλογή από τη στιγμή που η πολιτική της δεν ακουμπά σε κανένα λαϊκό έρεισμα. Η αναβολή της συζήτησης του άρθρου 16 του συντάγματος, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει σε συνθήκες πανεκπαιδευτικού ξεσηκωμού.
Το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στα πλαίσια της προετοιμασίας, του απολογισμού και του ξεπεράσματος των αδυναμιών του κινήματος, οφείλουν να υπηρετούν τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου.
Απαιτείται να ξαναζωντανέψουν οι διαδικασίες βάσης, οι γενικές συνελεύσεις, οι επιτροπές αγώνα. Να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Το κίνημα πρέπει να αποκοπεί από λογικές που εναποθέτουν τα πάντα στους συσχετισμούς κορυφής και να απορρίψει μεσοβέζικες λογικές που περιλαμβάνουν «ολίγη από αγώνες» και … πολύ από παζάρια με εχθρικούς μηχανισμούς, λογικές που τόσα χρόνια οδηγούν στην παραίτηση και την ήττα. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να διαρρήξει τους δεσμούς με το σύστημα και τις ιδέες του και να ταχθεί αταλάντευτα με τα λαϊκά συμφέροντα.
Η πολιτική της κυβέρνησης δεν υπακούει σε χρονοδιαγράμματα αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιλέξει τον αιφνιδιασμό για να προχωρήσει στο επόμενο χτύπημα. Όλες οι συνιστώσες του εκπαιδευτικού κινήματος (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί) πρέπει ενιαία να δώσουν τη μάχη. Το επόμενο βήμα να είναι νικηφόρο!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Πολυτεχνείο, Πέμπτη 16/11, 6:00μ.μ.
Κτίριο Γκίνη (Αμφιθέατρο 207, 2ος όροφος)
Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ
Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: