Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Τι δουλειά έχουν οι «χορηγοί» στο συνέδριο της ΟΛΜΕ;

Πραγματοποιήθηκε στα Χανιά 8-10 Μάη το 8ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Με έκπληξή τους, σύνεδροι των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών διαπίστωσαν από την πρώτη μέρα την ύπαρξη διαφημιστικών stands μιας εταιρίας, τόσο στην κύρια είσοδο του χώρου όσο και σε πρώτο πλάνο μέσα στο χώρο, κάτω από τους ομιλητές.

Μετά από αυτό, σύνεδρος της παράταξής μας κάλεσε από το μικρόφωνο το ΔΣ της ΟΛΜΕ να ενημερώσει ανοιχτά το συνέδριο ποιοι και με τι ποσά χρηματοδότησαν το συνέδριο, καθώς και ποιες παρατάξεις ψήφισαν την αποδοχή χρηματοδότησης. Απάντηση δε δόθηκε.
  • Το θλιβερό είναι ότι οι φήμες λένε πως το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε με 80.000 € από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με 20.000 € από τράπεζα.
  • Το θλιβερότερο είναι ότι η αποδοχή της χρηματοδότησης ψηφίστηκε ομόφωνα στην ΟΛΜΕ. Δηλαδή την ψήφισαν ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝεργασία, ΕΣΑΚ και Παρεμβάσεις.
  • Το θλιβερότατο είναι ότι την εκστρατεία… υπεράσπισης του διαφημιστικού stand της εισόδου την ανέλαβε όχι η ΔΑΚΕ ούτε η ΠΑΣΚ, αλλά στέλεχος της ΣΥΝεργασίας, το οποίο ήρθε να επιπλήξει μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων που δε δέχονταν να παραμείνει η διαφήμιση στο χώρο. Και ενώ στελέχη της ΕΣΑΚ και των Παρεμβάσεων «σφύριζαν» αμήχανα.
Είναι φανερό ότι η παραπάνω ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ αποτελεί -εκ μέρους της ηγεσίας της- ένδειξη παραίτησης από το στόχο ανάπτυξης κινήματος και πλήρους έλλειψης εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς. Φανερώνει την καθαρή πρόθεση κάποιων παρατάξεων για μετατροπή του σωματείου σε φόρουμ παρατρεχάμενων και συμμάχων του κράτους και την ταλάντευση άλλων ανάμεσα στη στήριξη στον κλάδο ή τις «αγαθές» προθέσεις των χρηματοδοτών -δήθεν χωρίς αντάλλαγμα- (άλλωστε, τι παραπάνω μπορεί να ζητάει ο αντίπαλος από τη χειραγώγηση του κινήματος;!).

Τέτοιες αποφάσεις ανατροφοδοτούν την παραλυσία του συνδικαλισμού και την απαξίωσή του στη συνείδηση των εργαζομένων. Πώς θα φαινόταν, άραγε, στους εκπαιδευτικούς αν άκουγαν ομιλητές στο συνέδριο να καταγγέλλουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τα σχολικά βιβλία επειδή το περιεχόμενό τους είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις της (που είναι σωστή επισήμανση), τη στιγμή που το ίδιο το συνέδριο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ίδιοι το αποσιωπούν;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ζήτημα της οικονομικής ανεξαρτησίας του συνδικάτου από το κράτος, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι ούτε ασήμαντο ούτε -απλά- συμβολικό. Πάει παρέα με την πολιτική του ανεξαρτησία από όλους αυτούς. Ανεξαρτησία πολύ κρίσιμη για να ζωντανέψει το σωματείο. Για να αγκαλιαστεί από συναδέλφους.
  • Συνδικαλισμός μαζικός, ζωντανός, ανεξάρτητος από το κράτος και το κεφάλαιο. Που δε θα «χρωστάει» πουθενά αλλού εκτός από τους εργαζομένους.
  • Που θα οργανώνει, θα αντιστέκεται και θα διεκδικεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: