Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΕΚ: Σεμινάρια εισαγωγικής… συμμόρφωσης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ελληνική κοινωνία ήξερε μέχρι τώρα ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σε άδεια από 1 Ιούλη ως 31 Αυγούστου. Σε μια εποχή, όμως, που κανένα δικαίωμα δε θεωρείται πια δεδομένο, οι παράγοντες του ΥΠΕΠΘ (με το γνωστό καουμπόικο τρόπο που τους χαρακτηρίζει) αποφάσισαν να καλέσουν τους νεοδιόριστους συναδέλφους για τη λεγόμενη «εισαγωγική επιμόρφωση» στις 25 Αυγούστου καταπατώντας την περίοδο άδειας. Ίσως, βέβαια, αυτό να είναι το… λιγότερο. Ας πάμε και στα υπόλοιπα:

Τα ΠΕΚ δημιουργήθηκαν όταν άρχισε να υπονομεύεται η επετηρίδα και γενικά να μη θεωρείται το πτυχίο ως επαρκές προσόν διορισμού. Μάλιστα αρχικά προβλέπονταν πιο σκληροί όροι παρακολούθησής τους, αλλά, μετά από αγώνες των εκπαιδευτικών, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Τι εξυπηρετούν τα ΠΕΚ; Ο στόχος είναι προφανής: μετά από μία Οδύσσεια (αφού ως μαθητές και φοιτητές, σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων δώσαμε δεκάδες εξετάσεις-φραγμούς, τις οποίες μάλιστα οργάνωσαν αντίστοιχοι επαγγελματίες τεμπέληδες των «σοφών» του ΕΣΥΠ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οργώσαμε τα σχολεία ανά την επικράτεια για να μαζέψουμε την πολυπόθητη προϋπηρεσία, νέα φροντιστήρια και τύχη βουνό μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τα καψώνια που μας επιφύλασσε το ΥΠΕΠΘ στον ΑΣΕΠ) επιμένουν να προ-σπαθούν να μας πείσουν (αυτοί οι ίδιοι που έχουν κάνει μια σειρά από καταστροφικές επεμβάσεις στην εκπαίδευση) ότι ακόμη δεν είμαστε «επαρκείς». Ο βαθύτερος στόχος λοιπόν είναι να κρεμόμαστε από κάθε πολιτική ηγεσία να μας πει πότε θα μας θεωρεί «άξιους». Και βάζουν έναν ακόμα φραγμό στη μονιμοποίησή μας αφού η παρακολούθηση των ΠΕΚ είναι ΟΡΟΣ γι’ αυτήν.

Και φυσικά, μετά από όλα αυτά, θα πρέπει να δεχτούμε και ότι δεν έχουμε προσωπική ζωή, ότι έχουμε άπειρα χρήματα (ενώ δεν έχουμε ακόμη πληρωθεί) και ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακούμε κάποιους, αδρά πληρωμένους «ειδικούς»… Οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, κάνουν παρατηρήσεις εργαστηρίου -έξω από τα πραγματικά εκπαιδευτικά δεδομένα- και στη χειρότερη προπαγανδίζουν την αξιολόγηση-χειραγώγηση, διαφημίζουν την κυβερνητική πολιτική, λένε για το θαυμαστό έργο των απαράδεκτων και αντιδραστικών νέων βιβλίων, αποκρύπτουν τις συνέπειες της επίθεσης που συντελείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενάντια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, το σύστημα χτυπά (μέχρι την ολοκληρωτική αναίρεση) βασικά δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και στις ελευθερίες. Επιδιώκει σπουδές για πιο λίγους, πιο πειθαρχημένες ιδεολογικά και υλικά, πιο ακριβές, με χαρτιά χωρίς αντίκρισμα και με μηδαμινά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους αυριανούς εργαζόμενους.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο -που θα έχει όλο και ψηλότερες απαιτήσεις συλλογικών και έντονων αγώνων-, είναι απαραίτητο όλοι οι συνάδελφοι να «διεκδικήσουν» τα σωματεία για την προώθηση των πραγματικών τους συμφερόντων. Τα σωματεία δεν ανήκουν στους εκπροσώπους που υπηρετούν την πολιτική της άρχουσας τάξης. Ανήκουν σε όλους εμάς. Ο πραγματικός συσχετισμός βρίσκεται στους αγώνες. Εκεί κρίνεται η νίκη ή η ήττα. Εκεί κρίνεται αν το αύριο θα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Εκεί θα συναντηθούμε πραγματικά.
  • Καμία «επιμόρφωση» έξω από την περίοδο και το ωράριο εργασίας - Καμία «επιμόρφωση» στοιχείο αξιολόγησης ή όρος μονιμοποίησης.
  • Παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης (άδειες, άμεση οικονομική αποζημίωση κτλ) στους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν τα ΠΕΚ.
  • Να κάνουμε τα σωματεία μας όργανα πάλης - Να δυναμώσουμε την αντίσταση και το συλλογικό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: