Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Αξιολόγηση και τα πραγματικά καθήκοντα - Συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής

 

Αξιολόγηση και τα πραγματικά καθήκοντα

Αλλού βαρούν τα όργανα, αλλού χορεύει η νύφη

Η κυβέρνηση δεν λογαριάζει προεκλογική περίοδο και προχωράει στην εφαρμογή της αξιολόγησης για τους νεοδιόριστους της ειδικής αγωγής. Διαψεύδει όσους μέχρι τώρα προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους εκπαιδευτικούς πως δεν πρόκειται (τουλάχιστον σύντομα) να προχωρήσει η ατομική αξιολόγηση. Η αξιολόγηση είναι προ των πυλών και πολύ απλά σημαίνει μισθολογική καθήλωση, απολύσεις και τρομοκράτηση.

Άμεσα βάλλονται οι νεοδιόριστοι και η τυπική μέχρι σήμερα διαδικασία για τη μονιμοποίησή τους μετατρέπεται σε ουσιαστική. Πρέπει να αυτοαξιολογηθούν και να αξιολογηθούν από το διευθυντή και το συντονιστή. Είναι μια διαδικασία που αίρει τη μονιμότητα και αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών καθώς αυτή θα συνδέεται και με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά το σύνολο του κλάδου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες και εφησυχασμό. Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, γνωρίζει ότι για να περάσει την πολιτική της πρέπει να επιβάλλει το φόβο, να εκβιάσει την υποταγή. Γνωρίζει ποιους (δεν) έχει απέναντί της. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μένουν στα διαδικαστικά, αποφεύγουν να μιλήσουν για την ουσία. Οι κυρίαρχες παρατάξεις προσπαθούν μάταια να κρύψουν τη συμφωνία τους με την αξιολόγηση πίσω από ενιαία κείμενα και ανέξοδους λεονταρισμούς για ανυποχώρητη … απεργία-αποχή! Μια απεργία-αποχή που μέχρι τώρα καθυστέρησε σε κάποιο βαθμό την αυτοαξιολόγηση, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να εμποδίσει τον αξιολογητή να αξιολογήσει. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά η συνδικαλιστική ηγεσία κάνει πως δεν το βλέπει.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια κεντρική μάχη με στόχο την ανατροπή της αξιολόγησης.

Η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της παραπέμπει οποιαδήποτε εκδήλωση αντίδρασης μετά τις 20 Φλεβάρη. Φαίνεται πως αξιολογεί ως πιο …επείγουσες τις διαδικασίες επιλογής διευθυντών, καθώς τάχιστα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τους συναδέλφους υποψήφιους στην υποβολή ενστάσεων.

Η στάση του ΔΣ του συλλόγου και τα καθήκοντά μας

Αυτή την «προτεραιότητα» φαίνεται ότι προκρίνουν οι παρατάξεις του ΔΣ του συλλόγου μας. Ύστερα από πολύμηνη σιγή κληθήκαμε σε συνεδρίαση ΔΣ την προηγούμενη εβδομάδα με μοναδικό θέμα συζήτησης τη σύσταση του συμβουλίου επιλογής διευθυντών και τη στήριξη σε υποψήφιους διευθυντές που καταθέτουν ενστάσεις ως προς την αποδοχή των δηλώσεών τους. Αυτό δηλαδή που καλούμαστε να συζητήσουμε είναι η ΑΠΟΔΟΧΗ και η ΕΦΑΡΜΟΓΗ της αξιολόγησης, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιλεγούν οι αυριανοί πρόθυμοι αξιολογητές μας. Στη συνέχεια, και ύστερα από την ανακοίνωση από τη ΔΟΕ για συνελεύσεις ορίστηκε νέα συνεδρίαση που περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα και το ζήτημα της αξιολόγησης.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών αρνούμαστε να συζητήσουμε για το πώς θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση. Ως συνδικαλιστικό όργανο, ως εκπαιδευτικοί δεν μας αφορά αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση είναι η προτεραιότητά μας. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το πώς θα οργανώσουμε τους αγώνες μας. Τους πραγματικούς αγώνες με προοπτική νίκης. Αρνούμαστε να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας από αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Δεν πρέπει να αφορά κανέναν εκπαιδευτικό ο τρόπος επιλογής των αυριανών αξιολογητών μας. Η προσθήκη και άλλων θεμάτων στη συνεδρίαση υπονομεύει στην ουσία το σημαντικό.

Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό, καλλιεργεί την αυταπάτη περί «καλής-κακής» αξιολόγησης, «φιλικού-μη φιλικού» αξιολογητή που θα «στηρίξει» το συνάδελφο. Αποπροσανατολίζει, θολώνει το τοπίο. Η διαδικασία της αξιολόγησης δεν θα είναι ζήτημα «καλών προθέσεων» του αξιολογητή-διευθυντή και αυτό θα φανεί αργά ή γρήγορα με το χειρότερο τρόπο για τους εκπαιδευτικούς.

 

·          Είναι μονόδρομος η οργάνωση μαζικού απεργιακού αγώνα με στόχο την Ανατροπή της Αξιολόγησης.

 

·          Να πραγματοποιηθούν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις, Απεργίες και Διαδηλώσεις.

 

·          Να πάρουμε στα δικά μας χέρια την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια: