Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΔΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την Παρασκευή 8/12 έγιναν οι εκλογές για ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Τα αποτελέσματα (σε παρένθεση τα περσινά αποτελέσματα):
Ψήφισαν: 1141 (1343)
Άκυρα: 10 (8)
Λευκά: 18 (33)
ΔΑΚΕ: 365 - 3 έδρες - 32,8% (402 - 3 έδρες - 30,9%)
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ: 264 - 2 έδρες - 23,7% (311 - 2 έδρες - 23,9%)
ΠΑΣΚ: 227 - 2 έδρες - 20,4% (286 - 2 έδρες - 22,0%)
Παρεμβάσεις-Γληνός: 129 - 1 έδρα - 11,6% (157 - 1 έδρα - 12,1%)
Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών: 65 - 1 έδρα - 5,8%
(37 - 0 έδρες - 2,8%)
Αγωνιστική Συνεργασία: 63 - 0 έδρες - 5,7% (109 - 1 έδρα - 8,4%)

Βασικά συμπεράσματα

1. Η πτώση της συμμετοχής κατά 200 ψήφους (σε σχέση με πέρσι) αποτελεί ένα αρνητικό γεγονός και καταδεικνύει και πάλι το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος και την απόσταση που συνεχίζει να έχει από το σωματείο μεγάλη μερίδα συναδέλφων. Το πρόβλημα αυτό θα συνεχίζει να υπάρχει (ή θα εντείνεται κιόλας) όσο δεν ισχυροποιείται μια γραμμή μαζικής δράσης και αντίστασης που θα πετυχαίνει νίκες. Πάντως, θεωρούμε ότι οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που έγιναν πριν είκοσι μέρες (και στις οποίες ουσιαστικά σύρθηκε ο κλάδος – με τη συνευθύνη, δυστυχώς, δυνάμεων της αριστεράς) έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους στη μείωση της συμμετοχής στις εκλογές για την ΕΛΜΕ.

2. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπήρξε κάποια σοβαρή αναδιάταξη συνδικαλιστικών δυνάμεων. Η μικρή άνοδος (σε ποσοστά) της ΔΑΚΕ (που συνοδεύεται από όχι αμελητέα μείωση σε απόλυτα νούμερα), εκτιμάμε πως έχει να κάνει με την «ωριμότητα» του μηχανισμού της και σαφώς όχι με κάποια αύξηση της αποδοχής της από τον κλάδο. Άλλωστε δε θεωρούμε εντελώς άσχετη την ίση μείωση της ΠΑΣΚ, που συνδέεται και με την κατάσταση του πολιτικού της φορέα.

Για το αποτέλεσμα των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα που μας έδωσε μια καθαρή αύξηση σε ψήφους και ποσοστό (είμαστε το μόνο σχήμα που αυξήθηκε σε απόλυτα νούμερα), αύξηση που συνοδεύτηκε από κατάκτηση μιας έδρας στο ΔΣ.
Πιστεύουμε ότι στηριχτήκαμε από συναδέλφους που θέλησαν να ενισχύσουν μια άποψη που πάλεψε να δυναμώσει τη γραμμή της αντίστασης και την πλατιά κοινή δράση στη βάση του κλάδου, χωρίς τακτικισμούς, υστεροβουλίες και εξαρτήσεις. Που -χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν με το σύνολο της άποψής μας- εκτίμησαν την καθημερινή, κοπιαστική δουλειά που κάναμε το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα την περίοδο των κινητοποιήσεων. Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους συναδέλφους αλλά και εκείνους που –παρότι δε μας ψήφισαν- χάρηκαν κι αυτοί για το αποτέλεσμά μας.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι είμαστε αντίθετοι στη λογική της ανάθεσης του κινήματος σε… χειρισμούς «ειδικών». Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι μόνο μια στιγμή του κινήματος και ότι το βασικό είναι η καθημερινή πάλη και η ενίσχυσή της.

Γνωρίζουμε ότι τώρα πολλοί… μας περιμένουν στη γωνία. Και ότι ακόμα περισσότεροι απαιτούν από μας να ισχυροποιήσουμε και να βαθύνουμε τη δράση μας. Έχουμε σκοπό να μη διαψεύσουμε κανέναν. Έχουμε σταθερά την άποψη ότι το συνδικαλιστικό μας σχήμα υπάρχει για να υπηρετεί το κίνημα και τις ανάγκες του – κίνημα του οποίου κομμάτι είμαστε και μεις. Με την έννοια αυτή, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχυθεί η γραμμή της αντίστασης και της συλλογικής πάλης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι κοντά στην προσπάθειά μας. Με τη στήριξή τους, με τις ιδέες τους, με την κριτική τους.
Συνεχίζουμε να ευνοούμε με πάθος κάθε πρωτοβουλία που θα προσπαθεί να εμπλέξει σε διαδικασίες κινήματος το πλατύτερο δυνατό δυναμικό των συναδέλφων (μέσω επιτροπών βάσης ή οποιουδήποτε άλλου εργαλείου κινήματος), ένα δυναμικό που θέλει να παλέψει για να μπει φραγμός στη σύγχρονη βαρβαρότητα που απεργάζονται οι δυνάμεις του συστήματος, τα αστικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όλα τα αντιδραστικά κέντρα.
Για να γίνει αυτό δεν πρόκειται να περιμένουμε μέχρι την… αιωνιότητα τη συνδικαλιστική ηγεσία που έχει αποδείξει πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την ανασυγκρότηση του κινήματος.

Κοινή δράση
Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που, μέσω της αναθεώρησης του συντάγματος και του άρθρου 16 επιχειρείται σοβαρή στρατηγική επίθεση στη δημόσια δωρεάν παιδεία, είναι για μας άμεσο καθήκον να συμβάλουμε στη δημιουργία πλατιών επιτροπών βάσης που θα αναλάβουν την προπαγάνδιση αλλά και την οργάνωση του αγώνα με στόχο όχι μια «συμβολική περικύκλωση της Βουλής» αλλά την κλιμάκωση με καθαρό στόχο να αποτραπεί η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Την υπόθεση αυτή πιστεύουμε πως πρέπει, αντίστοιχα, να στηρίξουν όλες οι δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν το κίνημα. Μια νίκη στο ζήτημα του μπλοκαρίσματος της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος θα αποτελεί άμεση πρακτική υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, των δικαιωμάτων των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο ίδιο το δημόσιο σχολείο και θα δημιουργήσει άλλο κλίμα στις επόμενες σοβαρές μάχες που περιμένουν όλο το λαό αλλά και τους εκπαιδευτικούς.
Η νίκη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για να συγκροτηθεί η πάλη για την ανατροπή της ταξικής επίθεσης που εξελίσσεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Συμμετέχουμε-καλούμε
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΩΡΑ:7μ.μ.

Ανοιχτή συνέλευση παρατάξεων, σχημάτων, πρωτοβουλιών, ανένταχτων αγωνιστών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών και όλων όσων θέλουν να συντονίσουν τη δράσης τους για να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Δεν υπάρχουν σχόλια: