Αντίσταση - οργάνωση – αγώνας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθοί, ασφάλιση-περίθαλψη, σπουδές, ελευθερίες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με σωματεία όργανα αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υποταγή, τη συνδιαχείριση και το συμβιβασμό

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Επιθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΠΘ και της Διεύθυνσης

Κενά – υποχρεωτικές υπερωρίες – καθηκοντολόγιο – εγκύκλιος για υποδιευθυντές

ΟΛΟΙ στη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 21/1, 6.30 μμ και στη στάση εργασίας - παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 24/1 έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στις 12μ.
---------------------

Η μαζική παρουσία των συναδέλφων είναι ο σημαντικός παράγοντας για την απόκρουση των σχεδίων της διοίκησης
---------------------
Την τελευταία περίοδο πληθαίνουν με γεωμετρικό ρυθμό οι πρωτοβουλίες του υπουργείου και της διεύθυνσης που στόχο έχουν τις εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
1. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν στα σχολεία του Πειραιά δεκάδες κενά, τα οποία μάλιστα (κατά δήλωση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά) «δεν πρόκειται να καλυφθούν, αφού η Περιφέρεια δεν πρόκειται να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια».
Το Υπουργείο - πατώντας σε αυτό το πρόβλημα που το ίδιο δημιουργεί - προσπαθεί να περάσει την υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών σε εκπαιδευτικούς για να καλύψει τα κενά αυτά (χρησιμοποιώντας νόμο του 2002, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ!). Με άλλα λόγια φορτώνει στις πλάτες των εκπαιδευτικών τις συνέπειες της ίδιας της πολιτικής του, επιδιώκοντας δύο στόχους:
α) Τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης
β) Το χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά πιστός στο ρόλο του ιμάντα μεταβίβασης της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής, έχει δώσει κατεύθυνση σε διευθυντές να αναθέσουν υποχρεωτικά υπερωρίες σε συναδέλφους. Ενώ, ο Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά με τον τσαμπουκά της εξουσίας (ακόμα πιο «πρόθυμος») «καλεί» συναδέλφους να πάρουν υπερωρίες έως και 10 ώρες!
Ενώ υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα σπασίματος ενός πλήρους κενού σε δύο μισά (δύο ωρομισθίων δηλαδή).
Θυμίζουμε το απαράδεκτο καθεστώς για τους συνάδελφους ωρομίσθιους: Πληρώνονται ελάχιστα και με απαράδεκτες καθυστερήσεις, καλούνται στη μέση της χρονιάς και συνολικά απαξιώνονται κατά προκλητικό τρόπο από το ΥΠΕΠΘ. Οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι πολλές φορές «μπαίνουν μέσα» οικονομικά, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν προϋπηρεσία και αποτελούν το πιο μαύρο εκμεταλλευόμενο τμήμα στο χώρο της εκπαίδευσης.

2. Την ίδια στιγμή, ο Διευθυντής του 1ου Γραφείου (για τον οποίο υπάρχει απόφαση καταγγελίας από τη γενική συνέλευση του Δεκέμβρη) επιχειρεί τη μερική εφαρμογή του καθηκοντολογίου, καθώς προσπαθεί να αναγκάσει τους συναδέλφους να παραμένουν (καταρχήν μία μέρα τη βδομάδα) στο σχολείο 8-2, ενώ απαιτεί οι εφημερεύοντες να καλύπτουν κενά, να επιβλέπουν την καθαριότητα και να συμπληρώνουν τη μέρα τους και με άλλα ποικίλης και αξιοσημείωτης έμπνευσης καθήκοντα.

3. Τέλος, το ΥΠΕΠΘ με την τελευταία εγκύκλιο που έστειλε προσπάθησε να εγκαινιάσει την εφαρμογή της αξιολόγησης, απαιτώντας από τους συλλόγους διδασκόντων να κατατάξουν τους υποψήφιους υποδιευθυντές αξιολογικά και με συγκεκριμένη αιτιολόγηση της αξιολόγησης. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά μέσω μιας ύπουλης και αιφνιδιαστικής μεθόδευσης έστειλε στους διευθυντές και αναλυτική λίστα κριτηρίων αξιολόγησης. Με δύο λόγια δηλαδή η διεύθυνση είπε: «σας δίνω τα κριτήρια, σας βάζω να φαγωθείτε μεταξύ σας, ανοίγω την πόρτα στην εφαρμογή της αξιολόγησης, και μετά αποφασίζω εγώ ποιον θα βάλω υποδιευθυντή».
Όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, υπήρξε γενική κατεύθυνση ώστε τα πρακτικά των συλλόγων να γίνουν με βάση το «πρότυπο» της διεύθυνσης ακόμα και αν στην πραγματικότητα οι σύλλογοι αρνήθηκαν να μπουν σε κουβέντα αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι οι σύλλογοι (προς τιμή των συναδέλφων) δεν έπαιξαν το παιχνίδι που θα ήθελε η διοίκηση, σε πρακτικά πολλών σχολείων φαίνεται σαν να έγινε εφαρμογή της εγκυκλίου (και κατά συνέπεια της αξιολόγησης), με προφανείς στόχους να δείξει η διεύθυνση στους πολιτικούς της προϊσταμένους την αποτελεσματικότητά της αλλά και να δημιουργήσει μια παρακαταθήκη για τη μελλοντική εφαρμογή της αξιολόγησης.
Αποτελεί μια άθλια τακτική που αποδεικνύει την προθυμία της διεύθυνσης (των πρώην … συνδικαλιστών) στην εφαρμογή των αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών του υπουργείου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είμαστε σε μια περίοδο γενικής επίθεσης σε κατακτημένα δικαιώματα. Και σε περίοδο πλήρους αποκάλυψης και ξεγυμνώματος της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της. Αυτοί που δεν προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς, οι ίδιοι έχουν το θράσος να φορτώνουν υποχρεωτικές υπερωρίες για να «δουλέψουν τα σχολεία». Κατά τον αντίστοιχο τρόπο που θέτουν ζήτημα ασφαλιστικού αυτοί που κλέβουν τις εισφορές των εργαζομένων.

Η παραπάνω εικόνα (που, ας σημειωθεί, είναι πανελλαδική) συνθέτει ένα πόλεμο «χαμηλής έντασης» της εργοδοσίας (υπουργείο - διευθύνσεις) απέναντι στα κατακτημένα δικαιώματα του κλάδου. Εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυρίαρχης τάξης να χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις και το κλίμα δημοκρατίας στα σχολεία. Πάει παρέα με την κατηγοριοποίηση σχολείων, με το δυνάμωμα του πλέγματος ταξικών φραγμών, με την πραγματικότητα του απασχολήσιμου, υποταγμένου ανθρώπου.

Όμως η φόρα τους πρέπει να κοπεί άμεσα.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά – Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί
  • Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους – ΟΧΙ στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • Ούτε μία ώρα υποχρεωτική υπερωρία – Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυρίαρχη πολιτική δε θα «λυθούν» στις πλάτες των εκπαιδευτικών
  • Καμία εφαρμογή του «καθηκοντολόγιου»
  • Καμία εφαρμογή της αξιολόγησης
ΟΛΟΙ στη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 21/1, στις 6.30 μ.μ., στο συγκρότημα σχολείων Τζαβέλα.
ΟΛΟΙ στη στάση εργασίας την Πέμπτη 24/1 και στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στις 12μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: